onsdag 13 januari 2021

Portföljavkastning 2015-2020

Varje år lägger jag en del tid på att säkerställa att min hobby inte kostar familjen massa pengar. Dvs den här hobbyn att själv välja värdepapper och andra investeringar istället för att systematiskt pilla in pengar i fonder som följer index och betala tillbaka på bostadslånet.

Nu har vi lagt ytterligare ett år till handlingarna och eftersom jag har ett vettigt studieunderlag sedan 2015 är det året jag utgår från. Det var också året jag startade den här bloggen och året jag la om hela familjens sparande och investerande för att bättre passa den filosofi och de mål vi har nu.

Sex år är inte en lång tid. Sex år är inte tillräckligt lång tid för att kunna avgöra om det jag gör är bra eller dåligt och om det jag gör är att slå index eller inte men det är tillräckligt för att avgöra om jag gravt underpresterar, på ett sådant sätt att jag bör avsluta experimentet.

Jag måste erkänna att det väl ser ut som om jag inte behöver vara orolig för att tvingas sluta riktigt ännu.

Två av sex år har jag underpresterat men mätt över hela perioden har portföljen en avkastning på hela 109 % vilket ger över fem procentenheter mer i genomsnittlig årlig avkastning. Det är jag så sjukt nöjd med.

Jag har dessutom fått den avkastningen med en ultradiversifierad portfölj. Idag består portföljen av 78 olika värdepapper förutom den handfull olika fonder jag har. Allt detta har också inneburit en aningen lägre volatilitet än AvL-Indexet vilket ju i förlängningen att den riskjusterade avkastningen blir ännu något bättre.

En intressant kuriosa (i alla fall för mig) är att årets avkastning om lite drygt 15 % inneburit väldigt nära lika många kronor och ören som förra årets 30 %. Det gör skillnad att portföljen växer...

Det här är en himla massa ord för att rättfärdiga för mig själv att jag får fortsätta ett år till och förvalta våra sparade slantar.


4 kommentarer:

 1. Att dubblera portföljvärdet på 6 år är riktigt bra! Grattis och starkt jobbat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack... I den här marknaden har det ju inte krävt mycket mer än medverkan men jag är ändå sjukt nöjd :-)

   Radera
 2. Inte dåligt. Vi har hållit på i snart 4 år och ligger "bara" +75%, vissa år har vi slagit index, andra år har index krossat oss (som t.ex 2020). Jag har nog också mandat att fortsätta såpara och snåla... frun gillar när det rasslar in pengar hehe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har onekligen varit enkelt att få hög avkastning de senaste åren men det är synd att klaga :-)

   Radera