lördag 2 juli 2016

Veckans recept: Hamburgare

Det är faktiskt väldigt sällan jag gör hamburgare i vanliga fall men nu var det början på semestern igår och det skulle firas så fram med köttfärs och hamburgerbröd och alla tillbehör blev det. Många tillbehör.

De flesta verkar tycka att det är hädelse att stoppa i kryddor och utfyllnad i köttfärssmeten men jag tycker det är ett helt vansinnigt tankesätt. Givetvis finns det säkert de som anser att den rena smaken av mald kossa är det bästa som finns men jag vill gärna tillföra kryddor för att lyfta upplevelsen ett par hack. Jag gör således hamburgare precis som jag gör köttbullar med den enda skillnaden att hamburgaren är större och plattare. Jag brukar dessutom vara för lat för att ha i lök i smeten men lite lökpulver är gott.

Jag hittade ett halvkul recept av Per Moberg men jag hade nog valt ännu mer kryddor och dessutom slänger jag i ägg och ströbröd för att fylla ut #Sparadkrona.

Således hamnar vi raskt i en kostnadsberäkning där nedanstående är en rimlig bedömning i min värld.


Vi har alltså en rejäl hamburgare för ungefär 11 kr och slänger man på en krona kan man göra en rejäl portion pommes att ha till. Det spelar inte särdeles stor roll egentligen om jag räknat helt rätt eller inte. Låt oss anta 15 kr/portion och jämför det med vad en burgare på 2112 i centrala Göteborg kostar och vi kan snabbt konstatera att upplevelsen av att äta på restaurangen måste vara värd ungefär 175 kronor per person.

Jag har ätit på nämnda restaurang och personligen anser jag att upplevelsen var värd pengarna. Hamburgaren var det inte. Hamburgaren var överreklamerad likt de flesta svindyra hippsterföreteelser men att få umgås med goda vänner i en trivsam miljö där man får bra käk för en hygglig peng; det spöar det mesta så länge det inte blir varje dag.

Idag väljer jag därför att göra burgaren själv, slänga på en rulle och korka upp en flaska rött. Två personer för en kostnad under ett kuvert på ovanstående restaurangbesök och då har jag till och med utrymme att poppa lite popcorn till filmen om andan faller på.

Idag är det första semesterdagen och livet leker.

Må väl allihopa.




Bildkälla: martin löf och att välja lycka

2 kommentarer:

  1. Roligt med dessa avstickare, och jag stöder dig. En del puritaner kanske menar att en blogg skall vara enbart om ekonomi, men det är just dessa små avvikelser som gör det roligare att läsa. Jag har nu lagt ut ett eget glöggrecept, men är inte alls glad över kostnaderna :( Hittade inte vissa ingredienser till bättre priser, men det är fortfarande ett recept som klår systembolagets glögg enligt min mening :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för stödet. kvalitet kan många gånger vara värt de där extra pengarna så det är bara att köra :-)

      Radera