tisdag 26 juli 2016

Varför äga Novo Nordisk?

Ibland lägger jag ned oerhört mycket tid innan ett investeringsbeslut. Jag dammsuger världen efter bolagsnyheter och information, jag läser bloggar och forum, jag läser årsredovisningar och informationsmaterial och förhoppningsvis leder detta till ett köp.

Och ibland går jag på känsla. De känslostyrda investeringarna brukar gå betydligt snabbare men inkluderar ett visst mått av analys även de. Det kan vara att jag ser reklam för ett bolag, hittar en nyhet, hör ett rykte eller läser en blogg och då slänger jag ett snabbt öga på kursgrafen och kollar nyckeltalen på Börsdata och ser det okay ut brukar det bli ett litet köp i observationsportföljen och när jag känner mig bekväm med aktien och bolaget köper jag in mig ordentligt.

Ett sådant köp är Novo Nordisk. Jag ser att bloggkollegorna ofta har en slurk av Danmarks största börsbolag i portföljen och jublar varje gång det kommer nyheter men det var inte det som fick mig att plocka in en pytteportion på prov. Det avgörande var hustrun.

Min bättre hälft arbetar som läkare och får ganska ofta reklam från läkemedelsbolag och ibland kommer representanter på besök och vill prata om något nytt preparat. Investeringsbeslutet kom efter tredje eller fjärde reklambrevet från Novo Nordisk som damp ned i brevlådan och efter en kort diskussion över middagen gällande denna världsledande diabetesbekämpare kom jag fram till att bolaget förmodligen inte har nått toppen av sina förutsättningar ännu.

Just nu handlas aktien till p/e 27 vilket är klart över genomsnittet på fem och tio år och väl högt trots en riktigt fin tillväxt. Vinsten per aktie har ökat i genomsnitt 20 % per år sedan 2007 och utdelningen har på samma tid ökat med ca 25 % per år. Direktavkastningen är tyvärr inte högre än 1,9 % men skulle framtiden bjuda på en liknande resa som de senaste 10 åren kommer en investering i det här bolaget fortfarande ge fina pengar och även om bolaget möter svårigheter som innebär en halverad tillväxttakt kommer dagens slantar växa beskedligt på de 30 år som är kvar innan jag går i pension.

När tillfälle yppar sig kommer jag börja bygga position på riktigt och förhoppningen är givetvis att nästa års utdelningshöjning är i paritet med årets vilket skulle ge ungefär 8 kr per aktie vilket ger en direktavkastning på knappt 2,4 % på dagens kurs vilket inte är så illa och dras aktien med i en allmän nedgång och aktien handlas till den mer genomsnittliga p/e värderingen runt 21 eller 280 danska kronor blir det att ta fram stora bössan och köpa en större stek direkt.

Hur tänker du gällande Novo Nordisk?


Bildkälla: seekingalpha.com

12 kommentarer:

 1. Verkar vara ett av världens duktigaste företag i alla kategorier. I klass med Apple/Disney/Starbucks osv. fast inom läkemedel då ju. Imponeras ständigt när jag läser material som de ger ut m.m. känns väldigt proffsigt. Danmark har så otroligt fina traditioner när det gäller vård/läkemedel osv. Tycker det är ett bra bolag som man kan ha i portföljen. Det är ett toppinnehav i Nordens bästa fond också som jag har i PPM.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Analysera Mera!

   Mitt enda problem är dagens värdering eller framtidsutsikter i form av breddning av verksamheten för företaget är tveklöst världsledande inom sin gebit och ett strålande företag på alla sätt. Jag köpte en liten post i Brexit men hoppas på att komma åt fler när det finns pengar att handla för igen.

   Jag älskade dina fondspecial på z2036 förövrigt. Tack för välskrivna inspirationsinlägg.

   Radera
 2. Har du koll på om dina känslostyrda köp gått bättre eller sämre än de hårt analyserade?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Micke

   Jag har inte koll men det hade ju varit spännande att kolla. Frågan är om man då skall kolla på samtliga köp gjorda i en aktie för i vissa innehav köper jag känslostyrt ibland och efter plan ibland, exv vid brexit. Men innehavets startpunkt har ju varit det ena eller det andra. Vad tycker du? För det var ett intressant uppslag att titta på vid tillfälle :-)

   Radera
  2. Hade onekligen varit intressant, men det är kanske omöjligt. Tänker mig också att det sällan är helt genomanalyserat eller helt känslostyrt utan kanske 70-30 och hur gör man statistik på det? Känns nästan som Peter Dalles uppfinnare i Lorry:
   - Måste ju bli en väldig massa staplar.
   - Ja, många staplar bliiir det.

   Varför jag ens undrade är för att jag för egen del, i efterhand, känner att jag ibland analyserar för mycket och missar det gyllene tillfället. Sen sitter jag där och tänker att det hade nog varit bra att köpa Paradox för 47 spänn med tanke på att den passerat 58 :-(.

   Radera
  3. De känslostyrda missarna tror jag är fler för mig än de känslostyrda köpen men de är nog nästan omöjliga att kontrollera i efterhand.

   Jag skall hålla denna idé i bakhuvudet och råkar det ramla på mig en tandfe som ger mig överväldigande mängder fri dit skall jag kika på det. :-)

   Radera
 3. Fantastiskt fint bolag ur många aspekter, skulle gärna äga det igen om priset sjönk eller bolaget växte in i värderingen. Köpte Novo innan aktien splittades och sålde vid ungefär 400 som jag då (juli -15) tyckte var helt orimligt. Ser inte alltför dyrt ut idag med tanke på vilken expansion verksamheten har, men vill gärna ha en liten marginal då man faktiskt inte har några vidare moats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Moat är kul. Hustrun kom hem igår och såg att hon fått ett tjockt reklambrev från en konkurrent till Novo och hon utbrister uppgivet att hon funderar på att höra av sig till dem och be dem sluta skicka reklamen för det är sådant slöseri med pengar och miljö när deras insuliner var så dåliga att de inte kunde konkurrera (med Novo blev svaret på min förtydligande fråga :).

   Radera
  2. Absolut, Novo saluför mycket bra produkter. Men det känns som att den största delen av detta är att man lyckats bygga upp ett väldigt gott rykte, det finns väldigt lite materiella patent som garanterar marknadspositionen. Tror dock att bolaget även fortsättningsvis kommer att ha en god etablering på en konstant växande marknad. Även fått ett proffsigt intryck de tillfällen jag kommit i kontakt med Novo. Så om tillfälle ges blir jag gärna ägare igen.

   Radera
  3. Du har givetvis rätt och det är väl där vi ser svaghet och att eventuella företagsutvecklingar kan ske på marknadsområden där de kan bygga ett starkare skydd runt sin verksamhet.

   Tack för dina åsikter, vi kommer slåss om aktierna om priset sjunker :-)

   Radera
 4. Har du tagit fram den stora bössan nu? Den ligger på 275 idag :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej LDD

   Jag har tuggat på nedåt och det börjar bli ganska mycket nu så jag får väl egentligen hejda mig men det är svårt att inte trycka på köp hela tiden när den sjunker och sjunker utan synlig anledning.

   Fortsätter det så här kommer direktavkastningen vara uppe på börsnivåer redan innan nyår. Men vi får väl hoppas att den inte går hela vägen till 215 kr och ger 3 % för om inte det går riktigt fort kommer den att bli en alldeles för stor del av portföljen då när jag matar in mer och mer pengar :-)

   Radera