torsdag 19 juli 2018

Nya kapitel, nya möjligheter

Jag har gjort någonting fullständigt galet. Jag har sagt upp mig.

Det kanske inte är så särdeles galet med tanke på att mängder av människor säger upp sig varje dag och byter jobb. Men för mig är det stort eftersom jag säger upp mig för att må bra.


Innan min föräldraledighet började hade vi det riktigt tungt på jobbet. Jag arbetade på en redovisningsbyrå med sju personer och när vi fick en sjukskrivning blev det snabbt tydligt att man är väldigt personberoende under den typen av förhållanden.

En stor anledning till att jag sparar och gnetar som jag gör är för att jag skall ha den ekonomiska friheten att kunna välja om jag vill jobba och var jag skall göra det. Precis som de flesta har jag alltid behövt den där lönen på kontot, varit beroende av den för att överleva. Jag kanske hade klarat mig någon eller några månader men lönen behöver trilla in och man går till jobbet oavsett vad.

Idag har jag en master från handelshögskolan i Göteborg och en ganska hygglig slant undangömd så jag har friheten att arbeta med vad jag vill  och att gå tillbaka till en arbetsplats förknippad med stress var inte aktuellt. Det är synd eftersom jag trivdes med kollegorna men när korthuset föll tog glädjen slut och då skall man inte fortsätta kämpa.

Nu är det således dags för nya äventyr men inte förrän tidigast september. Jag skall vara föräldraledig till sista augusti och efter det får vi se om jag jobbar eller startar ett företag, tar mer föräldraledighet, skriver en bok eller går och fiskar. Personligen tror jag att jag siktar på någonting lite större. En firma eller myndighet där man har en uppgift man kan slutföra och där det finns stödjande resurser om man skulle behöva det. Undrar om skatteverket kan behöva en fyrtioårig ekonominörd.

Har du några förslag på vad en sån som jag skall göra i höst?

Bildkälla: freeimages.com

23 kommentarer:

 1. Grattis! Härligt :) Då önskar jag dig lycka till med det nya, och som sagt, nya dagar nya möjligheter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett beslut fyllt av både glädje, vemod och lätt panik men det skall nog gå bra. Tack för peppen

   Radera
 2. Grattis till beslutet, det låter som det rätta att göra i det läget. Jag har sett sjukskrivningar tidigare till följd av omöjliga arbetsplatser. Det är inte att rekommendera att slita ut sig.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har varit där själv flera gånger och sett det hos andra men det är alltid svårt att lämna i tid. Den här gången löste det sig ganska bra

   Radera
 3. Bra val!
  Jag har också sagt upp mig från ett tidigare arbete. Dock var jag tvungen att hitta en ny arbetsgivare först. Jag hade inte den ekonomiska möjligheten att göra som du. Nu jag det snabbt och smidigt för mig att hitta ett nytt jobb.
  Men jag förstår hur skönt det måste vara att ha din möjlighet att bara förändra något som inte är bra för dig.
  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har flyttat på mig flera gånger men aldrig haft möjlighet att sluta innan successionen varit ordnad. Det är väldigt skönt att ha kommit så långt faktiskt. Även om jag inte är i närheten av att vara helt fri ännu skapar pengahögen ändå en rejäl trygghet.

   Tack för stödet

   Radera
 4. tycker du gör helt rätt, AVL.
  Har vart uppe i 2 såna situationer rätt nyligen.
  Den ena var med frun som inte önska jobba på gardermoen, utan studera i Oslo. inne på 5:e året och blitt lite sämre sparkvot, men hon är både gladare och familjen i helhet vinner på det.
  Det andra var mig själv, där jag hade egen konsultfirma (bara mig själv) som jag kört i 8 år. Men efter en liten promenad i oslo samman med en kompis, så bestämde vi oss för å starta en entreprenørfirma sammen. âr precis i starten, men jätteroligt och inspirerande.

  Så mitt svar till dig, om du fortfarande har hungern och tiden så hade jag sökt upp några kompisar och brainstormat (mastermind grupp) som den av och till nämns som. så är jag säker på ni har en brilliant ide före vintern.

  Lycka til.

  Mvh Robban i norge

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Robban

   Tack för berättelsen och stödet. Jag gick ut på arbetsförmedlingens hemsida och konstaterade att det finns flera hundra jobb i mitt närområde som kan vara av intresse och ett par jag faktiskt tyckte verkade tillräckligt intressanta för att söka så vi får väl se. Sen är huvudet fullt med idéer så har jag inte kommit någonvart till hösten så skall jag göra som du säger.

   Radera
 5. Grattis till, att döma av de fakta du presenterar, ett mycket bra och klokt beslut! Gläds med dig och att du "vågade" - inspiration!

  Önskar dig allt gott och en fortsatt trevlig sommar med familjen!

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sofokles

   Jag tror att det är ett klokt beslut även om det vore förmätet av mig att säga det själv. Dock är det ju lite panikartat att inte ha en trygg anställning längre men det löser sig säkert.

   Tack för de fina orden

   Radera
 6. Grattis! Att ta steget är modigt, men en portfölj i bagaget ger lite extra mod! Hoppas jag också vågar fullt ut snart! Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym

   Det är ju förhoppningsvis inte ett permanent tillstånd riktigt än då portföljen inte är tillräcklig för min långsiktiga försörjning ännu men det ger trygghet, helt klart.

   Lycka till själv

   Radera
 7. Trevligt, hoppas du hittar något kul att göra nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Minimalistspararen

   Jag skall göra mitt bästa för att leta spänning.

   Radera
 8. Instämmer i grattiskören. Det krävs integritet (och lite FU-money :)) att göra det du gjort. Ditt framtida jag kommer att tacka dig. Och ditt nutida jag också, för jag antar att du erfar lite större livsglädje även i nuet när du slipper tänka på allt strul?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fru EB

   Ja det är faktiskt ganska skönt att slippa ångesten som tenderat att sippra in bland tankarna när jag funderat på att gå tillbaka efter föräldraledigheten.

   Radera
 9. Spännande! Jag hoppas (och tror) att det kommer att gå bra.

  En fråga: Fanns det någon viss "punkt" i din strävan efter den finansiella friheten då du kände att "nu kan jag säga upp mig på vinst eller förlust om jag inte trivs", t ex när du nått xx% av ditt mål?

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Egon

   Jag skulle gissa att den punkten är nu för jag har aldrig tidigare känt att jag haft finansiell trygghet (i kombination med utbildning och yrkesmässig erfarenhet & kunskap) nog för att ta det steget.

   En stor del av min trygghet kommer av min familjesituation och vår låga konsumtionsnivå. Vi klarar oss på hustruns lön om vi måste varför jag i teorin inte behöver jobba men skulle någonting hända så klarar jag mig väl ungefär 15 år på portföljen, utan lön och tänker jag så känns det absolut som tillräckligt med trygghet för att avsluta en anställning som potentiellt skulle vara skadlig.

   Hoppas det är svar nog. Bra fråga. Svaret kan eventuellt bli ett blogginlägg vid tillfälle

   Radera
  2. Tack för svar. Det låter toppen att ni klarar er med en lön samt har 15 års försörjning "i bagaget"!

   Lycka till med nästa steg vad gäller sysselsättning!

   Mvh

   Egon

   Radera
 10. Härligt! Bra val. Är väl generellt så på väldigt många arbetsplatser idag oberoende yrke. Sen beror det på chef och ansvar. Har själv varit där du är och jag bytte jag med. Håller tummarna för att du hittar något med nya trevliga kollegor. /Oskar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Oscar

   Jag hoppas jag med. Tack för kommentaren.

   Radera
 11. Grattis, bra jobbat! Välkommen till den underbara friheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stekryparen

   Tack. Den underbara friheten känns inte riktigt eftersom jag inte riktigt kan känna mig fri utan det känns mer som arbetslös men jag tror inte det behöver vara ett så långvarigt tillstånd.

   Radera