tisdag 10 juli 2018

Fortsätter handla - Gratis courtage innebär rebalanseringar

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Jag tog tillfället i akt förra veckan när Avanza firade 4:e juli med att erbjuda gratis courtage den 5:e juli. Jag hade inte gjort en fullständig hemläxa men jag var hyggligt förberedd och det fanns ju en hel del stålars på kontot vilket jag beskrev i förra veckan.

Det känns riktigt skönt att ha pengar på kontot igen. Det är lite och jag får vänta till hösten innan det börjar rulla på igen men nu är det snart ett år sedan jag hade en vettig inkomst att köpa aktier för.Sälj

Jag började med att sälja av hela min position i Chatham Lodging Trust och så sålde jag Omega Healthcare Investors för ett par tusenlappar. Den tidigare sålde jag av flera anledningar men främst för att jag inte hinner hålla koll på alla bolag och då vill jag ha bolag jag inte behöver hålla koll på och efter ett gäng år i portföljen börjar det kännas som om det här bolaget har glidit undan lite från mitt fokus så det var dags att skiljas åt.

OHI sålde jag bara av en liten, liten slatt för att positionen är en så stor del av min portfölj. Jag har nu skalat ned OHI till ungefär 5 % av portföljen. Jag hade nog inte gjort det om inte både aktiekursen och dollarkursen hade rusat så starkt det sista. Jag tror fortfarande starkt på bolaget även om det givetvis finns problem. Ge det några år och en stor hög sparande senare så kommer jag säkert öka igen givet att bolaget utvecklats positivt men just nu finns det massor av andra spännande bolag jag vill äga.

Köp

När försäljningarna var klara fyllde jag på lite i Johnson & Johnson och jämnade ut innehaven i Realty income och STAG till jämna antal aktier. Här har vi tre bolag jag inte känner att jag behöver fundera särdeles mycket på. JNJ är ett av världens största bolag. De har höjt utdelningen i 54 år i rad och är en veritabel juggernaut som gör mycket rätt utan att jag skall behöva fundera på det.

Realty Income äger fastigheter. Det är ett jättebolag som ökat utdelningen i 25 år i rad och det enda man kan fundera på är att de äger en hel del handelsfastigheter men jag är övertygade att de kommer klara av att möta omställningen från fysiska butiker till vad det nu kommer bli tillslut.

STAG äger industrifastigheter och är lite konjunkturkänsliga men de växer fort och har en rejäl avkastning på sina fastigheter vilket fungerar ganska bra som stötdämpare för när det börjar svänga. Att de växer fort är också trevligt.

Utöver det köpte jag en näve Berkshire Hathaway för, även om de inte ger utdelning och dessutom börjar bli så väldans stora att det kommer vara svårt för dem att avkasta avsevärt över index är jag övertygad om att Warren Buffet med crew kommer ge mig en hygglig avkastning ett bra tag framöver.

Jag köpte också några Appleaktier. Det kan vara fel beslut för det känns som om jag är absolut sist på den bollen och jag kanske får svårt att öka framöver och dessutom är direktavkastningen i lägsta laget men p/e 17 är inte särdeles farligt och om nu Buffet skall äga Apple vill jag också göra det både direkt och indirekt.

Sist men inte minst köpte jag ett hemligt bolag och fyllde på lite grann i Thor. Hemligt bolag är bara hemligt för att jag vill skriva mer om det än bara i en rad i det här inlägget. Thor var bara en pytteslurk eftersom de backat så mycket pga oroligheterna i handeln och osäkerhet gällande huruvida de har kapacitet att klara att producera på den nivån de är nu men jag är övertygad om att de kommer lösa eventuella problem och jag tror inte att konjunkturen är redo att vända riktigt ännu så jag chansade lite.

Det var mina köp det


Bildkälla: freeimages.com

6 kommentarer:

 1. Själv gjorde jag mig av med Uniflex. Aktien har gått väldigt bra och det är inte ett bolag jag vill äga för all tid och framtid, då det är oerhört konjunkturkänsligt och med små möjligheter att skapa mervärde när marginaler krymper hela tiden. Det fick bli några Klövern pref istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är inte Uniflex svenskt? Eller redovisade du bara vad du gjorde den femte oavsett courtagekampanj? :-)

   Radera
 2. Snart trillar Buffett o Munger av pinnen. Risk för dålig avkastning därefter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte deras avfärd påverkar den skapade avkastningen nämnvärt men aktiekursen kommer säkert påverkas. Jag tror istället att bolagets storlek innebär en risk för sämre avkastning men jag tror att de kommer lyckas ge hygglig avkastning på lång sikt trots allt

   Radera
 3. Hej! Tack för detta! Känt mig lite ensam med BRK bland alla som har stenhårt focus på utdelningar enkom. BRK är ju ett fantastiskt bolag! Dessutom lite hedge vid en eventuell nedgång, de är duktiga på att tjäna pengar när andra har det tufft! Även Apple tror jag du gör rätt i som fyller på. Själv har jag köpt på mig lite Chevron av amerikanskt annars ligger jag lite lågt och samlar lite cash för tillfället. Hälsningar T

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej T

   Jag borde samla cash bättre än jag gör men det är svårt... Men jag har fått ned belåningen rejält vilket är nästan samma sak så även om det är en hel del kvar har jag ganska hyggligt spelrum igen.

   Radera