lördag 9 juli 2016

Veckans recept: Chorizo med fransk potatissallad

Idag blir det ett tillbehör jag skriver om men det kommer sig av att jag stör mig på att det är så dyrt att köpa potatissallad och den man köper tycker jag egentligen inte är särdeles god. Dessutom kan en sjyst potatissallad kombineras med nästan vad som helst. En köttbit, kycklingklubbor, en fiskfilé eller ett par korvbitar. Det är bara att välja. Man kan också slänga i lite bönor och få en fullvärdig månad eller kanske hälla i lite ost.


Fransk potatissallad: Recept för 8 pers

Ovanstående recept blir ganska gott men jag slänger i lite mindre lök och rädisor men petar istället i lite paprika och någon form av brytböna, sojaböna eller liknande eller kanske lite ärtor.

Pris per portion är beräknat nedan och i portionsberäkningen tog jag med en chorizo. Den korven jag använde gjorde jag själv på en egenmald färs jag gjorde när fläskkarrén i veckan var nere på 29 kr/kg och jag hittade en bit fransyska för 59 kr/kg. Jag valde också att blanda i en hel del grönsaker i korven och det blev faktiskt riktigt bra. Receptet på den kan tänkas komma senare. I beräkningen nedan är det en standardiserad korv från Garant för 56 kr/kg (100 g st) men om man skär den i bitar behöver man inte en hel om man inte är riktigt hungrig.

En sista notis innan prislappen. När det kommer till färska örter använder jag i regel det som står på balkongen eller det jag fryst in från tidigare. Svärföräldrarna tenderar att odla ohemula mängder örter de inte tar vara på så jag brukar plocka med mig en liten påse när jag råkar vara där. Därför är jag inte alls säker på vad det skulle kosta att köpa dessa men persiljan på Coop här hemma kostar 39 kr/kg och en kruka kryddgrönt går loss på en tjuga ungefär varför jag uppskattar en deciliter hackade örter till ungefär en femma.


Givetvis kan det vara svårt att hävda att drygt 6 kr/portion är väl saftigt för potatissallad när man kan köpa ett kilo från Eldorado för under 10 kr men skillnaden i smak och kvalitet går inte ens att mäta så jag tycker inte att man kan räkna så. Vill man göra det hela billigare plockar man bort rädisorna och paprikan men vill man ändå ha färg och smak kan man grovriva lite morot.

Testa och experimentera.

Trevlig helg!


Bildkälla: Thomas Carlén och att välja lycka

2 kommentarer:

 1. Bra recept - skall jag prova vid tillfälle! Håller med om potatissallad, är sällan god när man köper den. Ett parallellfall är pizzasallad som jag försöker göra själv ibland på olika sätt, men har inte riktigt prickat rätt än!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gustav!

   Ett av tricken med pizzasallad är att låta den ligga kylt i ett par, tre dagar innan konsumtion. Gör man den samma dag hinner inte syran bryta ned kålen och smakerna hinner inte penetrera helt så färsk är inte alltid bäst :-)

   Radera