tisdag 20 september 2016

Analys: Chatham Lodging Trust

Jag är seriöst förälskad i fastigheter. Så till den milda grad att jag faktiskt har våldfört mig en del på mitt eget diversifieringstänkande när det gäller den egna portföljen och detta inlägg bevisar ytterligare min förkärlek för fastighetsrelaterade investeringar.

Chatham Lodging Trust (CLDT)

CLDT är ett amerikanskt fastighetsbolag av typen REIT vilket tillser att en god del av vinsterna slussas vidare till aktieägarna. Deras strategi är att köpa och driva hotell i USA. De siktar in sig på aningen förnämare kunder genom varumärken som Homewood Suites by Hilton och Residence Inn by Marriott för att nämna några.

Cortyard Ann Arbor

Man skall inte lura sig här. Bolaget är pyttelitet för att vara i amerikanska termer och med ett marknadsvärde på 750 miljoner dollar är bolaget mindre än Rezidor eller Scandic med det har en stor fördel och det är att det delar ut varje månad.

Givetvis skall man inte stirra sig blind på utdelningen så låt oss skärskåda bolaget en aning. Bolaget blev publikt 2010 och äger i dagsläget 38 hotell men är också delägare till 10 % i ytterligare 95 hotell. Man verkar på en bred geografisk yta men huvuddelen av inkomsterna kommer ändå från staterna Kalifornien och Washington med marknader som Seattle, Silicon Valley och Los Angeles vilket samtliga är resenärstunga platser med mycket affärsresenärer men också en hel del turism.

Hotellmarknaden går starkt när konjunkturen är stark och man får väl hävda att det här segmentet då är så cykliskt som det blir i fastighetsvärlden men med bredd och djup kommer man långt. Bolaget drivs av Jeffrey H. Fisher och herr Fisher har varit verksam i branschen sedan 1994. Förutom CLDT är han majoritetsägare i IHM som driver 77 hotell så man kan gissa att han har lite koll på marknaden. Han äger för närvarande 1,76 % av CLDT vilket inte är fantastiskt men han är ändå del i pilotskolan.


Siffror

Vi har bara sex år att arbeta med här men vi tar vad vi får och de sex åren vi har är ganska spektakulära. Man bör vara medveten om att perioden 2010-2015 har varit stark rent allmänt så företaget har fortfarande inte haft möjlighet att bevisa sig i en lågkonjunktur. För jämförbarhetens skull kör vi fem år dvs 2011-2015.

Omsättningen år 2011 låg på 73,096 miljarder dollar och 2015 klockade man in på 276,950 miljarder dollar vilket ger en genomsnittlig tillväxt om 39,5 %. Det ni. Nu råkar det vara så att det här bolaget precis som så många andra fastighetsbolag, finansierar sin tillväxt genom att ge ut nya aktier och med ett ökat kapital kan man sedan låna mer men det innebär ju inte nödvändigtvis att vi ägare får ta del av hela tillväxten eller rättare sagt att min tillväxt och bolagets är det samma varför man måste kolla på vinstsiffrorna per aktie så låt oss göra det då.

Nu är bolaget ett fastighetsbolag och då är det vettigare att mäta fritt kassaflöde från verksamheten (AFFO) eller liknande, än rena vinstkronor vilket skulle förvridas av höga avskrivningar. AFFO/aktie har gått från 89 cent till 2.29 dollar på dessa fem åren vilket betyder att den genomsnittliga vinsttillväxten per aktie legat på 26,5 % per år. Det är inte fy skam.

Man håller en räntetäckningsgrad på 2,33 vilket är hyggligt även om det är i lägsta laget för att vara bekvämt (Castellum har 3,5ggr) och bolaget genererar 4.79 % på investerat kapital men med en gnutta hävstång blir det rejäla siffror till aktieägarna. Q2 redovisade man en liten försvagning om en halv miljon på AFFO vilket resulterade i 0,69 dollar/aktie vilket fortfarande är i linje med guidningen men aktien tog lite stryk. I den senaste diskussionen om ränteökningar i USA tog aktien ännu mer stryk och handlas nu straxt över 8 ggr AFFO vilket får anses lågt.


Utdelning

CLDT delar ut månatligen och har sedan introduktionen ökat varje år. Man delar idag ut 0,11 cent per aktie och månad vilket blir 1,32 dollar per år. Jämför man med AFFO får man en utdelningsandel på låga 57 % vilket gör att det finns massor av utrymme för höjningar framöver och låt oss titta på historien för att se vad det finns för potentiell aktieägarvänlighet i företaget.

I början delade man ut fyra gånger om året och starten gav 0,7 dollar/aktie och år. Genomsnittlig ökning över 5 år skulle då bli 17,18 % per år vilket är ganska trevligt. Senaste höjningen var på 10 % så även om det saktar ned finns viljan och den finansiella styrkan där.

På en kurs om 19.2 dollar/aktie får man 6,9 % direktavkastning vilket är en hygglig kupong för ett bolag som växer med 26 % om året.


Summering

Alla vet att jag älskar utdelningar och en del portföljbolag har hög direktavkastning och låg förväntad utdelningsökning men det här bolaget borde kunna öka utdelningen med höga ensiffriga eller låga tvåsiffriga tal under lång tid. Gissningsvis höjer de med en cent nästa gång och det representerar en höjning på 9%. Med dagens direktavkastning på nära 7 % skulle man långsiktigt kunna förvänta sig en avkastning på 16 % vilket är en helt hygglig avkastning för den här typen av investeringar och skall man vara petig finns det ju utrymme för hela 26 % i avkastning även om det kanske är mer rimligt att på lång sikt anta 10-15 %.

Oavsett gillar jag bolaget och passar på att köpa in mig vid en tillfällig svacka. Jag var lite het på gröten och har tappat några procent men vad gör väl det om hundra år. Skulle dollarn bli billigare eller aktiepriset gå i golvet köper jag mer.

Vad tror du om bolaget?





Bildkälla: chathamlodgingtrust.com

5 kommentarer:

  1. Det ser klart intressant ut om jag endast utgår från din genomgång, men jag är osäker på om det är något för mig och min portfölj.

    Men bolaget åker upp på bevakningslistan så att jag kan kolla till det då och då. Man vet aldrig, jag kanske slår till framöver.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Framtida Frihet

      Det känns som en sund reaktion. Syftet är ju att inspirera men givetvis är det extremt viktigt att göra sin egen analys och en början är ju att fundera på sin egen strategi och portfölj. Man skall ju inte plocka in bolag som inte passar.

      Och skall man vara petig bör man betänka dagens ränta och framtidens marknadsklimat och då kanske man kommer fram till att fastigheter rent generellt ligger på toppen av sin bana nu och det finns mycket som skulle kunna hända som skickar ned både aktiekurserna och fastighetsvärdena så man bör vara försiktig.

      Jag gillar din portfölj så det är bara att köra på.

      Radera
    2. Absolut. Jag gör alltid min egen analys, även om det är självaste AVL som rekar :-)

      Jag gillar också fastigheter väldigt mycket men som du säger bör man nog tänka till både en och två gånger kring hur räntan och övriga faktorer kan komma att påverka i framtiden. En sund belåningsgrad tror jag kommer bli allt viktigare going forward med tanke på utsikterna.

      Radera
  2. Ojojoj, det här ser otroligt spännande ut. Jag måste ta mig en närmare titt på detta bolag. Tack för inspirationen.
    Allt gott
    /DanielWikstrom

    SvaraRadera