lördag 10 september 2016

Ardbeg Dark Cove för att fira köpet av Diageo

Jag kör det här i omvänd ordning och kör en whiskygenomgång innan jag analyserar bolaget men jag hoppas att ni överlever uppochnedvända huset.

I våras köpte jag en specialutgåva från destilleriet Ardbeg med det mystiska namnet Ardbeg Dark Cove vilket är en homage till whiskyns ibland ljusskygga förflutna.


Bild: tjock.se


Jag har en hel rad Ardbegflaskor stående eftersom det är ett av mina favoritdestillerier men jag har tagit ordentligt med tid på mig att verkligen fundera på vad jag tyckte om den här senaste specialaren men eftersom jag sedan några veckor är stolt ägare till Diageo känns det mer lämpligt att sätta sina tankar på pränt. Diageo är företaget som äger Ardbeg och det är onekligen lite kul att känna att man konsumerar en produkt vilken är resultatet av det egna ägandet. 

Den här flaskan gick lös på närmare en tusenlapp och då är min bedömning att 600-700 kr är en bra whisky och resten av priset betalar vi whiskynördar för upplevelsen och möjligheten att prova någonting nytt och exklusivt. Utgåvan släpptes i två omgångar varav committee release gick ut i 1350 flaskor på bolaget och sålde slut på några sekunder och några månader släpptes 5000 flaskor i en, enligt ryktena långt blekare kopia. Jag kom över två flaskor av den första varianten och innehållet är en rejält rustik, nästan sträv dryck som, utan kylfiltrering och tillsatser har en grovkornighet som är mycket spännande.

Whiskyn har lagrats på riktigt mörkrostade sherryfat vilket ger sötma och härliga kolasmaker åt en annars kolfärgad rökbomb där paletten dövas av den överväldigande doften av brandskadad sjöbod byggd av spansk ek. Jag tycker det är en fantastisk whisky som för all del inte kan mäta sig med de tidiga släppen av supernovan men som på ett förtjänstfullt sätt spöar Ardbeg ten med hästlängder. Skulle det vara så att du i normalfallet uppskattar rökiga whisky och kanske har en förkärlek för Ardbeg kan jag klart rekommendera att hålla ögonen öppna efter nästa släpp om ett halvår. Den utgåva jag köpte kostade 899 kr och det svåra där var inte priset utan tillgången.

Jag liksom många bedömer whisky efter smak, doft, eftersmak och helhetsintryck (och därtill finns det mängder av andra parametrar att titta på) men i serien märkliga recensioner skall jag begränsa mig och väljer att ge denna ädla dryck 5 blommiga AVL-falukorvar av fem möjliga.
Spring nu ut och köp mer Ardbegwhisky så att Diageo kan fortsätta höja sina utdelningar i all oändlighet så blir vi båda lite gladare.

SláinteBildkälla: tjock.se och att välja lycka

15 kommentarer:

 1. Är man intresserad av en single malt så klarar man sig långt med en Highland Park ligger väl runt 550kr. Skall erkänna att jag köpt Diageo hade egentligen inte tänkt köpa mer i USA med tanke på dollarexponeringen.

  Fast med detta bolag kände jag att det måste bara finnas i portföljen. Ungefär som Swedish Match produkterna kommer att efterfrågas.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lars

   Jag kan hålla med om att Highland Park är ett trevligt destilleri och redan deras 12-åriga för 400 kr är skaplig. En personlig favorit är Laphroaig 10y för 420 pix och givetvis räcker någonting sådant för de flesta men med hundratals flaskor stående i hyllorna behövs det någonting mer för att tillfredsställa nörderiet.

   Gällande bolaget kan jag bara hålla med. Ett tråkigt bolag som borde kunna leverera lagom intressant avkastning under längre tid än jag kommer behöva att de gör det.

   Allt gott

   Radera
 2. Hej Att välja lycka!

  Jag gillar din blogg som vanligt. Dock har det nog smugit sig in ett litet faktafel i just detta inlägg. Ardbeg ägs inte av Diageo utan av LVMH, Moët Hennessy Louis Vuitton. Detta framgår i alla fall på LVMHs hemsida samt systembolagets hemsida.

  Jag kan för övrigt konstatera att Ardbeg är min favoritwhisky, har nog 9 flaskor hemma, utklassar det mesta och är min absoluta favorit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Diageo äger 34% av LVMH dryckesavdelning.

   Radera
  2. Det är underbart att svaren haglar in och att jag inte hinner vara den som rättar till. Tack för kommentarerna och tack Pata för svaret.

   När nu Diageos äganderätt är utredd kan jag bara hålla med om att Ardbeg är en fantastisk whisky.

   Radera
 3. Fint. Då stöttade du mig också då jag har köpt en liten post Diageo i veckan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gött att höra. Det gör jag så gärna. :-)

   Radera
 4. Var kan man läsa om kommande releaser och hur köper man dem? Är det snabbast vinner på systembolaget.se?
  Tack för en grym blogg

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Anonym

   http://www.systembolaget.se/fakta-och-nyheter/nyheter-i-sortimentet/

   Radera
  2. Hej Anonym

   Tack för berömmet.

   När det gäller webbsläpp är det oftast först till kvarn och det gäller för all del små partier också men då gäller det oftast att åka till bolaget och köa.

   Radera
 5. Roligt att se att du börjat recensera whisky, kanske du gjort tidigare men jag har inte sett? Så har du prövat den senaste flaskan? Jag skrev om Bunnahabhain tidigare denna månad, och är väldigt nöjd med den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst har jag snackat lite whisky förut men det kan nog bli mer av den varan framöver :-)

   Vad jag vet är Dark Cove senaste Ardbegen och även om det enligt rykten skall vara skillnad på committee släppet och den andra tror jag inte jag är beredd att skiljas från 1000 kr för att få en flaska vars innehåll skall vara sämre än det jag redan har bara för att prova... Eller förstod jag din fråga fel?

   Radera
 6. Flaskan som inlägget berör, är du nöjd med denna? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja definitivt. Det är en träig rökighet med mörka chokladtoner, mörk sirap eller melass och en hel del sötma från sherryfaten. Riktigt fin.

   Radera