lördag 3 september 2016

Recension av River - Restaurant on the pier

Av flera olika anledningar tänker jag byta ut mina lördagsinlägg från att slaviskt vara veckans recept till att vara veckans kolumn för bloggsegmentet nöje. Den främsta av anledningarna till ändringen är att grunden till veckans recept var att jag skulle laga ny och spännande mat varje vecka men jag har inte lyckats. Dessutom behöver jag en plattform för att sprida lite livsglädje och lördagens inlägg känns som en god utgångspunkt. Jag kommer fortsätta delge nya recept när jag ramlar på någonting spännande men jag kommer blanda upp detta med recensioner av restauranger, whiskys eller aktiviteter. Kanske blanda in något resereportage eller någonting annat spännande om andan faller på.

Riverrestaurant.se
Idag blir det en liten notis om en restaurang vi besökte under gårdagens senare del. Ursprungligen tänkte vi besöka en av Göteborgs nyare stjärnkrogar Bhoga men vårt önskade middagssällskap var upptaget varför vi sköt lite på den upplevelsen och istället valde en annan restaurang vi haft ögonen på ett tag nämligen River - Restaurant on the pier.

Främsta anledningen till det valet av restaurang är lokalens läge längst ut på en pir med utsikt över vattnet. Vi brukar promenera förbi där och har länge velat gå dit men tid och prioriteringar har hållit oss borta men som jag tidigare nämnt har hustrun varit ledig den här veckan varför vi bestämde oss för att hitta på lite roliga saker på dagar/kvällar vi annars är upptagna på.

Besöket

Restaurangen har en känsla av klassiskt vita dukar men med vissa försök till modernisering. Serveringspersonal i maritimt inspirerad klädsel ger en ganska stram men romantisk känsla och utsikten är ganska trevlig. Tyvärr utiliserar de inte sin ovanvåning vid middagssittningen vilket var en enorm besvikelse. De enorma panoramafönstren ger en underbar vy över Göteborg och när solen går ned bakom hustaken och stadsljusens dova, gyllene sken lyser upp de klassiska byggnaderna smakar maten ännu bättre men på första våning är mycket av utsikten skymd av piren.

Ett minutiöst trevligt bemötande med en hög servicekänsla utan att kännas konstlat var ganska trevligt. Inte riktigt på samma nivå som de etablissemang vilka förärats en stjärna eller fått en lite högre stämpel i White Guide men ett klart steg upp från turisthaken och kvarterskrogarna utan att förlora den där familjära känslan. Allt beror på vad man är ute efter men det kändes ändå som en trevlig atmosfär och grabbarna som arbetade hade koll på maten och kunde på ett förtjänstfullt sätt matcha dryck till maten vilket jag vid första anblicken på vinlistan misstänkte skulle bli svårt.

Maten

Vi gick ovanligt försiktigt åt plånboken och valde en trerätters meny med dryck till. Förrätt, huvudrätt och efterrätt för 495 kr kändes som ett kap och två glas vin samt ett alkoholfritt alternativ och en avslutning med en Makillop´s choice tomintoul från 1976 gick lös på ytterligare 278 kr vilket gör att man förväntar sig mindre än man får vilket alltid är en trevlig överraskning. Ofta speglar priset kvaliteten där gränsen i Sverige verkar gå runt en femhundring för en måltid. Runt den summan eller lägre då kan man oftast äta på vilket gatukök som helst för det man betalar står sällan i relation till upplevelsen men några kronor till brukar innebära en allmänt högre kvalitet.

Riverrestaurant.se

I det här fallet var portionerna relativt väl tilltagna utan att vara överväldigande och balansen av smaker och kvaliteten på råvarorna skvallrar om en kökspersonal med ett större matintresse än tidigare recensioner nödvändigtvis gör gällande även om de varit en gnutta försiktiga med kryddningen på fisken och lite för kraftfull i övrigt. Tidigare bedömningar kan givetvis bero på att de håller ojämn kvalitet på leveransen men det vi fick var bra och då skall man ta med i beräkningen att jag är gluten- och laktosintolerant och de fixade alternativ jag kunde ha behållning av utan att förstöra upplevelsen och de krävde ingen förbokning när jag ringde och bokade bord utan hade en avpassad meny de enkelt kunde justera för att passa.

De justerar menyn regelbundet, enligt utsago varje vecka, för att matcha tillgången på de fräschaste råvarorna och det är ett tänk som hör hemma lite högre upp i näringskedjan. En av de få negativa aspekterna av måltiden var köttet som kunde hållit bättre kvalitet.

Helheten

Det enda jag tyckte brast var att vi inte satt på ovanvåningen. Restaurangen hette förut River Café och en liten gnutta hamnpromenadsdrinkbar ligger kvar i väggarna. Det känns som om man försökt måla över den ursprungliga ambitionen att skapa ett tillhåll för turister och jetsetare som önskar ta sig en paraplydrink på piren.

Sett till pris och tillgänglighet blev jag alltigenom positivt överraskad och för att befinna sig i ett mellansegment måste jag tillstå att de håller relativt hög klass. Jag vill ge dem någon form av poäng och tänker mig att utgå från en femgradig skala där en AVL-korv (lite som en blommig falukorv) är sämst och fem AVL-korvar är bäst.

Hallekis.com


Med dessa kriterier får River - Restaurant on the pier

Mat/dryck:         3,0
Service:              4,0
Pris/kvalitet:       3,5
Atmosfär:           3.0


Summa: 13,5 av 20 poäng

Plus: Romantisk storstadsmiljö och god kvalitet i förhållande till priset.

Negativt: Lite rörig helhetskänsla och aningen bristfällig kvalitetskontroll.

Väl värt ett besök men inte värt en omväg.


*Inlägget är på intet sätt sponsrat


Bildkälla: riverrestaurant.se, riverrestaurant.se och hallekis.com

2 kommentarer:

 1. Min erfarenhet av dessa etablissemang är följande: Alla tycks satsa stenhårt på inredningen, och just utsikten. Samtliga tycks sätta maten ganska långt ner på prioriteringslistan. Fråga: Kunde man få en räkmacka och en Mariestadsexport med en snaps därtill?

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-) Klart man kunde få en räkmacka. Det är ju Göteborg...

   Stor stark och snaps vet jag inte men det förutsätter jag.

   Jag tyckte ändå att de verkade satsa mindre på utsikten än vad utsikten förtjänade och den bristande fokusen hade de kanske lagt på maten. De var bättre på fick än på kött.

   Må väl
   AvL

   Radera