måndag 26 september 2016

Ny Fond - Spiltan Global Investmentbolag

Idag läste jag en nyhet om att Spiltan kommer släppa en ny fond den 4/10 som skall investera i globala investmentbolag på samma sätt som den tidigare svenska motsvarigheten. Förvaltningsavgiften blir 0.5 % vilket är en rimlig avgift även om det är i högsta laget för en passivt förvaltad (index)fond*.
Det här kommer förmodligen bli ett bekvämt sätt att få bredd och riskspridning i en fondportfölj och jag kommer förmodligen lägga till fonden i familjens fondinnehav som ett komplement till mina andra indexinvesteringar.

*Fonden är inte en indexfond vilket påpekades i kommentarerna.


Bildkälla: avanza.se


4 kommentarer:

 1. Det är inte en indexfond. Från artikeln:

  Fonden har samma geografiska och branschmässiga fördelning som en vanlig global indexfond. Men det unika är att Spiltan handplockat de bästa investmentbolagen runt om i världen. Kort sagt låter du professionella investerare runt om i världen välja ut de bästa bolagen åt dig.

  Det är en relativt okomplicerat aktiv fond med en relativt rimlig avgift.

  SvaraRadera
 2. Hej Daniel

  Du har rätt i att jag var lite snabb när jag skrev indexfond. Det har jag ändrat nu för det är ingen indexfond.

  Jag hävdar dock fortfarande att den är aningen i det dyraste laget för det är inte en aktivt förvaltad fond utan i allra högsta grad en passiv dito. 0.5% är min gräns för passiva fonder så fonden kvalar in men det är med nöd och näppe.

  http://www.spiltanfonder.se/fonder/globalfond-investmentbolag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det får framtiden visa om den är passiv eller inte. Om Spiltan byter investmentbolag när de känner för det så är den i högsta grad aktiv.

   Oavsett är den inte för mig. Jag har mina globalfonder med 0,2% avgift och Petrusko skriver idag om en ETF med 0,14% avgift.

   Radera
  2. Gällande aktiv eller passiv refererar jag helt och fullt till bolagets egna skrivelse där de uttryckligen benämner fonden som passivt förvaltad.

   Jag tycker fonden är ett kul initiativ men som jag också skrev håller jag med om att avgiften är lite hög om man tittar på alternativen så vi får se om den får en plats i portföljen. Däremot håller jag inte med om att fonden är jämförbar med en globalfond fullt ut så där är valet en fråga om tycke och smak. Vill man följa ett brett index eller vill man rida på förvaltarnas axlar och det är väl frågan i alla dessa valsituationer.

   Radera