fredag 2 september 2016

AVL-Portföljen köper Castellum

Igår slog en liggande order igenom och 3 st aktier i Castellum inhandlades. Jag har ägt Castellum länge och har väl egentligen gift mig med bolaget och igår efter köpet fick jag frågan varför jag valde Castellum framför andra fastighetsbolag med tanke på värderingen.


Det krävde att jag funderade lite och jag konstaterade ganska snabbt att jag inte gjort en djupgående relativanalys utan mest konstaterat att jag gillar Castellum och vill köpa den aktien när den är hyggligt prissatt och därför vill jag också ha med den i det här projektet.

Efter förvärvet av Norrporten är Castellum störst i Sverige på fastigheter. De har ökat utdelningen sedan börsintroduktionen för 17 år sedan och har en resonabel direktavkastning på 3,8 %. Vid nuvarande kurs köper man de bokförda fastigheterna till p/b 1 medan de flesta andra stora bolag kräver premium och på en marknad där fastighetsvärdet är uppblåst av låga räntor känns det inte särdeles attraktivt att betala ett sådant pris.

Utöver det gillar jag den numer väldigt diversifierade fastighetsportföljen i Castellum. Fastigheter i storstadsområdena erbjuder en prisuppgång och fastigheter utanför storstäderna tenderar att bjuda på ett högre förvaltningsresultat vilket förhoppningsvis kan erbjuda starkare intäktsströmmar som kan bidra ytterligare till tillväxt eller utdelning.


Till syvende och sist är valet av fastighetsbolag ganska mycket känslostyrt för det finns många bra. Personligen känner jag att om jag köper en näve aktier i Castellum kan jag lägga dem i byrålådan och det enda jag behöver ha koll på är om ledningen ändras eller om kriget kommer. Jag känner mig trygg helt enkelt.

Köp: 
3 st Castellum torsdagen den 2/9 för 128,80 kr/st. Total investering inkl courtage 386 kr.

Portfölj 20160901:

2   st Investor A        värde: 586 kr
10 st MQ                  värde: 362 kr
2   st H&M B           värde: 535 kr
4   st Nordea Bank   värde: 309 kr
1   st Novo Nordisk  värde: 395 kr
15 st Cloetta B         värde: 454 kr
3   st Castellum         värde: 387 kr

Likvider: 547 kr

Summa: 3595 kr

Totalt tillfört kapital: 3500 kr
Total mottagen utdelning efter avdragen källskatt 22,79 kr

Portföljutveckling: 95 kr eller +2,71 %

Följ gärna portföljen på Shareville

Lycka till allihopa!


Bildkälla: castellum.se och freeimages.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar