torsdag 15 september 2016

Köper H&M & Atea på dipp

Jag loggar på och skummar nyheterna precis som vanligt men idag var jag lite sen så börsen hade hunnit öppna. Hustruns depå har långorder inne på både H&M och Atea som smäller vid öppning men jag känner mig relativt tungt investerad i H&M och eftersom ordrar mot Norge bara ligger en vecka hade jag igår missat att uppdatera den liggande.
Ja ja, vad är väl en bal på slottet. I det långa loppet spelar det här absolut ingen roll men när jag skummade nyheterna visade det sig att H&M "bara" hade ökat sin försäljning med 7 % i augusti istället för 11.7% som analytikerna hoppats på. Och att hävda att allt är inprisat är aningen fånigt. Jag tror på att marknaden är effektiv men inte vid varje givet ögonblick för jag kan inte se att de långsiktiga förutsättningarna har förändrats så mycket på ett år att H&M aktien idag skall ned 2.5 % eftersom försäljningen bara var si och så när den för ett år sedan stod 20 % högre och nyheten då var

"H&M-koncernens omsättning inklusive moms ökade med 1 procent i lokala valutor under augusti 2015 jämfört med samma månad föregående år. Försäljningen i augusti påverkades negativt av det för säsongen ovanligt varma vädret på flera av H&M-koncernens stora marknader i Europa." (Länk Här)

För all del gick H&M kursen ned 1.67% på meddelandet ovan men dagen efter hämtade den tillbaka tappet och ökade med ytterligare lite.

Vad säger då det här svamlet?

Förmodligen ganska lite förutom att jag i egenskap av H&M-kramare köper H&M idag på 252 kr och även om det är småposter så fortsätter jag att köpa nedåt. Jag hittar inga nyheter på varför Atea faller men det gör inte så mycket. Jag ökar där också baserat på senaste rapporten. Är det här den mytomspunna hösteffekten så tar jag den gärna och nu när jag har lite krut i tunnorna igen är det bara att kriga på och hoppas på det bästa.

Lycka till allihopa.


Bildkälla: freeimages.com
20 kommentarer:

 1. Jag börjar också bli sugen på fler H&M. Jag är i och för sig varken förvånad över att försäljningssiffran blev lägre än väntat, eller att marknaden straffar aktien, men i min värld är +7 procent bra. Särskilt när aktien under samma period tappat en femtedel i värde.

  SvaraRadera
 2. Jag håller med Micke. Hade inte HM utgjort en alldeles för stor andel av mitt aktieinnehav (43 % - jag vet, bisarrt mycket) hade jag köpt mer. Nu måste jag diversifieragenom att konsekvent handla annat. Men på de här nivåerna ser det ju riktigt frestande ut.

  Jämfört med andra bolag är jag imponerad över hur HM tuffar på år efter år. Man skall vara glad över att familjen Persson en gång i tiden satte det på börsen.

  Visst finns det politiska och andra risker förknippade med bolaget, men det känns som en aktie för byrålådan, att plockas fram när man är pensionär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köpte man H&M för 1000 kr 1974 hade man 35 år senare haft 4,2 miljoner. Inget dåligt pensionssparande. Men 43 procent... ;-)

   Radera
  2. Jag håller med er båda och jag tycker att mina 18-20 % är hysteriskt mycket men 43 %, det är modigt det :-)

   Radera
  3. Jag ligger på 2 %. Känner mig lite som världens fegaste nu.

   Radera
  4. Om hela portföljen är uppdelad på 50 st poster om 2 % är väl 2 % H&M helt okay :-)

   Det kan ju också vara så att det finns saker som du tycker är vettigare att investera i? Vad har du som största innehav (och hur tungt väger det)?

   Radera
  5. 50 olika poster är alldeles för mycket för mig att hålla bra koll på. Mitt största innehav är kontanter, i väntan på den stora dippen. Annars råvaror.

   Radera
  6. Kontanter... Bah... :-) Men råvaror, det kräver cojones jag saknar så lycka till. Mina 0,5-1 % i energi räknas knappt.

   Radera
 3. Atea faller på mutanklagelser:

  http://www.tveast.dk/artikel/atea-sigtet-medvirke-til-bestikkelse

  Mvh
  Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aj då... Det kan bli dyrt. Men bolaget borde kunna hantera det.

   Tack för informationen

   Radera
 4. Och jag som tyckte att mina 12,4% var åt h-vete för mycket :)
  Tack för en bra blogg och jag fyllde på i precis samma bolag idag fast till något lägre kurs för tydligen så räckte det inte att straffa HM med 2,5%. Just nu är den ner 4,5%...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Makrill

   Jag går ned med skeppet så jag köpte lite till på 248 kr men nu får det räcka till 240 eller löning vilket som kommer först.

   Tack för berömmet

   Radera
  2. Telia, som förlorar i runda svängar 12 miljarder i böter för mutor backade endast ca 0,5% medan HM som inte motsvarade analytikernas förväntningar men redovisade bättre försäljning än för augusti 2015 backade med dryga 4%. Jag tror det kallas masshysteri... /Gunilla

   Radera
  3. Haha, jag hade EXAKT samma tanke när jag såg siffrorna strax efter börsens stängning.

   Mvh Avfart Frihet

   Radera
  4. Den så kallade "marknaden" hade visst redan förväntat sig böter, men de hade inte förväntat sig "bara" +7% i augusti och fick därmed panik. Hade man redan tidigare funderat på H&M så är det bara att tacka och ta emot.

   Radera
  5. Hej allihopa.

   Att telia inte backade motsvarande utdelningen eller liknande är märkligt men vi får väl se. Minns någon av er om de tog en avsättning i bokslutet eller om de här pengarna är helt nya mot resultatet?

   Radera
 5. Tror det är klokt att köpa HM på de nivåerna! Själv sitter jag en aning tungt i dem redan så annat måste viktas upp innan jag känner att jag vill gå in med mer pengar i HM. Men det är lockande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiepappa

   Svår avvägning att öka över bekvämlighetsnivån eller sitta still. Oavsett så tror jag att H&M levererar på sikt

   Radera
 6. Roligt - det var faktiskt mina enda affärer idag också! Har tvekat kring att köpa H&M eftersom jag har en stor post på ett VP-konto sedan många år tillbaka. Delar helt din analys och ökade själv i två omgångar på 249,9 i genomsnitt. Just nu har jag 20 procent av portföljen i H&M, vilket är lite för mycket, men det kommer sällan bra tillfällen att öka så var bättre att passa på. Det jämnar ut sig snabbt när jag köper andra aktier kommande månader.

  ATEA har jag också bevakat länge och ångrat att jag bara köpte en liten post första vändan. Blev ytterligare en liten post än billigare än sist idag. Tittar på att öka stort om den faller under 75 NOK utan nyheter som motiverar fallet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag sålde mina H&M på VP den 28 april 2014 och har sedan 23 sept 2015 byggt tillbaka positionen i ISK. Känns helt okay

   Radera