tisdag 1 november 2016

Månadsavstämning oktober

Den här månaden har varit fantastiskt turbulent med en nedgång i fastighetssektorn, en rolig ekonomifika med några av mina läsare och en möjlighet att berätta för er alla att jag kommer bli pappa om några månader. Riktigt kul helt enkelt men jag gissar att ni som orkar läsa ett sånt här inlägg är mest intresserade av hur portföljen gått så låt oss hoppa på det direkt.


Bild: Pixabay.com


Ekonomi

Jag tycker mig se köplägen oavsett om börsen går upp eller ned. I början av oktober sjönk fastighetsbranschen och då tankade jag på mig även om den strategin väcker en del negativa kommentarer eftersom det innebär att man satsar på att räntan inte kommer stiga eller att den inte stiger så fort men jag köper också fastigheter för att jag är ganska övertygad om att flera bolag kommer klara ganska höga räntehöjningar innan det påverkar utdelningen särdeles mycket och det pålitliga kassaflödet in i portföljen är lockande.

Portföljutveckling

Totalt är AVL-index ned nästan en procent med sina  -0,94 % (+0,97 %) på månadsbasis och från årsskiftet ligger vi nu på + 4,04 % (+5,02 %). Den negativa utvecklingen kommer sig av en svag utveckling på världsindexet tillsammans med att de båda andra har stått i stort sett stilla.

Mina samlade portföljer fortsätter sin ledning över index och med 10 månader av positiv avkastning i följd (det är fler men jag har bara redovisat 10 månader på bloggen) så är jag riktigt nöjd. Mina portföljer har den senaste månaden klättrat 0,68 % (+1,31 %) rensat för insättningar och låneökning. Sedan årsskiftet har portföljen en positiv totalavkastning på 16,19 % (15,41 %) och jag blir lika lycklig varje gång jag ser att det går åt rätt håll.

Ovanstående diagram visar fördelningen i mina portföljer per balansdagen och då kan vi se att jag ligger med förhållandevis mycket kontanter och kontantekvivalenter jämfört med önskad viktning och Sverige är exceptionellt överrepresenterat i portföljerna vilket äter in på viktningen "världen" som enligt den önskade balansen skall vara 50 % av portföljen. Detta är sannolikt anledningen till att jag avviker från mitt index men ser man till portföljavkastningen på över 15 % kan man snabbt konstatera att min portfölj lyckats spöa de svenska indexen också så än så länge är jag inte missnöjd med situationen.

Sparande

Yippie! Andra månaden på ett år jag kommer över 80 % och den här månaden hade jag inte någon skatteåterbäring att skylla på utan det var "bara" vanlig lön och en del saker som samvarierade. Jag klarade av en sparkvot på 84,31 % (61,91 %) av nettoinkomsten vilket ger en ackumulerad sparkvot på 66,21 % (64,09 %) på helåret. Det som samvarierade var en liten utbetalning från ett extraknäck och betydligt lägre kostnader än jag har i vanliga fall som följd av att månadsbryten om månadsinköpen hamnade på olika sidor av strecket så det blir nog inget jag upprepar nästa månad men jag jobbar på det.

Utdelning

Oktober är en skaplig månad med en hygglig samling bolag som ger mig lön för min passiva insats och den här månaden täckte portföljen hela 20,45 % (1,54 %) av en standardmånads omkostnader. På årsbasis har jag nu fått in tillräckligt för att täcka 14,48 % (12,78%) av ett års konsumtion. Som jag tjatat om många gånger förut är målet för innevarande år att få utdelning nog att täcka 15 % av ett års omkostnader och prognosen ser väldigt god ut.

AVL-Portföljen

Under oktober månad köptes 5 st aktier i Hemfosa Fastigheter AB och utdelning mottogs om 5,25 kr från dessa aktier.

Portföljen startade i maj och har idag 4000 kr i insatt kapital om man inte räknar in senaste löningens 500-ing som sattes in för några dagar sedan. Tanken är ju att 500 kr i månaden skall sättas in förutom vid speciella tillfällen. Utöver insättningarna har vi fått 97 kr i avkastning vilket innebär 2,43%. Det är sämre än OMXS30 under perioden men med tanke på att vi ansamlar får vi räkna med lite lägre avkastning i början och det viktiga är att vi sparar. 4100 kr är nog för att täcka ett års julklappar i ett svenskt medelhem.

Livskvalitet

För min del räcker det väldigt väl att jag kommer bli pappa i början av nästa år och även om jag vetat det ett tag kommer jag räkna det på den här månaden. Jag har hunnit med en finmiddag på Toso och en sparfika på Le Pain Francais också så den här månaden har varit toppen.

Hälsa

Den här månaden har varit svårare än vanligt. Hösten är här och det har regnat en del men huvudsakligen är problemet att hustrun är tröttare och hungrigare än vanligt vilket innebär att vi inte promenerar innan maten längre utan vi måste fixa fram käk direkt efter jobbet och efter maten är det riktigt mycket svårare att motivera sig. Det är mörkt och den gravida kvinnan är trött och då är det väldigt mycket enklare att bara slappa en stund i soffan innan sänggåendet.

Jag har därför inte lyckats komma upp i mina 10.000 steg/dag denna månad men trots motståndet är jag ganska nöjd med mina 264,746 steg vilket innebär 8,540 steg/dag så det är inte vansinnigt långt ifrån men de där 1,500 stegen per dag summerar till över 45,000 steg på en månad. Vågen är också besvärlig. Den påstår att jag gått upp igen och nu väger 97,1 kg vilket är 0,5 kg mer än förra månaden och jag har således 2 kg kvar till målet och 61 dagar på mig. Vi får väl se.

Summering

Mycket spännande händer nu. Det mest spännande är så klart att känna den blivande familjemedlemmen sparka mot ens hand. Att gå från att mottaga utdelningar motsvarande 8 % till att samla på sig 15 % på mindre än ett år utan att portföljens direktavkastning ökat avsevärt, det är ganska spännande. Att klara av att spara 64 % av nettoinkomsten är fantastiskt och att klara av att gå ner 8 kg på ett år är också ganska trevligt så just nu tycker jag att det går riktigt bra.



Bildkälla: pixabay.com och att välja lycka



10 kommentarer:

  1. Aj då, barn är ju ingen vidare investering ;-).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet inte det ja... Enligt Swedbank kostar det 1,2 miljoner att driva upp barn 1.0 men jag tänker att man sedan kör med avräkning. När pensionen kommer och barnet börjat arbeta är det bara att börja betala tillbaka... Och ränta på ränta ger trygghet på ålderns höst :-)

      Radera
    2. Haha! Och då har du skapat värsta Lars Norén-familjen och han tjänar ju mycket pengar på att skriva om misären :-).

      Radera
    3. Det är väl fint med en extrainkomst :-)

      Skämt å sido. Jag ser familjebyggande som en känsloinvestering helt i linje med min livsplan men också med bloggens tre ben av ekonomi, hälsa och nöje i balans. Jag har illusionen av att barn kan innebära en del nöje genom åren även om ekonomin kanske får sig en liten törn men jag tror nog att vi skall kunna nå balans ändå.

      Radera
  2. 84,31 procent - ruggigt imponerande sparkvot!

    Du sporrar mig till en riktigt inspirerande utmaning! Ska försöka klara det någon månad på andra sidan året när alla nödvändiga investeringskostnader är tagna och därtill förknippade kontokortsräkningar är betalda. Teoretiskt är det möjligt att nå hela vägen till 90 om jag har ett lager basmat sedan tidigare så ska spara pastan som jag hamstrade till 30 procent reapris till den månad då det blir ett tappert försök att tangera ditt rekord. Havregryn också hamstrat så utmaning antagen! ;)

    September var min sämsta månad med 44,1 procent - oktober klarade jag till sist ändå hålla 66,5 procent. Kommer försöka pressa upp det ytterligare i november för att ha någon tusenlapp extra att teckna Serneke för. Mitt normalmål över helåret är 73,5 procent per månad med 75 procent som ideal.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Glad att kunna sporra till förbättring. Det är väl ändå en del av mitt syfte.

      Men betänk att jag på helåret ligger på 64 % så man får ändå se oktober som en anomali och dessutom är det viktigt att ta med att olika livsförhållanden ger olika sparförutsättningar.

      Att bo i Stockholm är dyrare än att bo i Göteborg och att bo i Göteborg är dyrare än Malung och det måste man vara beredd på. Dessutom är det relativa tal. Hustrun sparar mindre i % men mer i absoluta tal för att hon har högre lön som grund och därför kommer vi komma till våra mål snabbare för att hon har en större påse pengar men det är klart att hade vi kunnat skava av ytterligare lite utgifter så kunde vi få upp hennes sparkvot också vilket klart hade varit "bättre".

      Vad jag vill ha sagt är att du skall vara riktigt nöjd med din prestation. Du ligger klart över medel i sparande och det kommer att ta dig en väldigt lång väg.

      Lycka till

      Radera
    2. Helt sant. Jag har samma dilemma - när jag bor utomlands kan jag hålla en högre sparkvot än om jag behöver bo i Stockholm. Den dagen jag flyttar hem kommer sparkvoten antagligen hamna runt 50 procent igen. Ser det som att jag passar på att bygga upp ett kapital till dess och har målsättningen att ha minst en miljon i aktier och därmed minst 50 000 kronor i utdelningar per år innan jag flyttar vidare.

      Radera
    3. När är det du tänker flytta hem igen? Och vad är det du gör utomlands?

      Radera
  3. Grattis! Vår nya medlem kommer också i början av året. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grattis själv. Kul att höra att vi ekonominördar förökar oss.

      Radera