lördag 19 november 2016

Veckans recept: Marockansk kycklinggryta

Den här veckan blev det ett hopkok taget ut willysreklamen. Inte på det viset att Willys föreslog den här maträtten men jag hade min inköpslista som vanligt men där brukar också stå någonting i stil med "billigt protein" och jag tar nästan alltid tillfället i akt om det är extra bra pris på någonting vi använder mycket.

Bild: Åsa Dahlgren
Den här veckan var det exempelvis bra pris på russin vilket faktiskt stod på inköpslistan men jag hittade också lök för 2 kr/kg, billig fläskytterfilé aka benfri kotlettrad och när jag kom till frysdisken hade de kycklingklubbor för 9,95 kr/kg så även om jag oftast väljer kycklingfilé kände jag att det här var för billigt för att bara lämnas i butiken.

Så vad skall man göra med en sådan matkasse? Det fanns lite andra prylar i kassen också så det gick allt att skaka fram en rätt av det här och just den här kycklingrätten påminde mig om en medelhavsresa jag gjorde för några år sedan. En grekisk ö nära förhållandevis nära Turkiet och eftersom den låg långt ut i havet hade de en hel del arabiska influenser i sin matlagning vilket var ganska kul.

Marockansk kycklinggryta med russin och lök

Jag körde 1 klubba per person vilket motsvarar ungefär 250 g inkl ben. Jag serverade det hela med ris och gjorde en skysås av buljongen mest för att jag tycker att sås är gott men i övrigt höll jag mig ganska nära receptet och det blev riktigt gott. Saffran är en svindyr krydda och det är ganska viktigt med kvaliteten men för det här receptet var jag ganska oförsiktig och köpte 4 paket från en liten indisk kryddbutik som hade erbjudande på 4 för 32 kr. Det är halva priset mot det näst billigaste erbjudandet jag hittat den här säsongen så det var för bra för att bara lämna och i långkok funkade det hyggligt.


Fint va?

6,59 per portion är riktigt bra för någonting som är vällagat och nyttigt. Släng på ett par kronor så får du en brödbit att doppa i skyn och en liten sallad som tillför krispighet.

En av mina go to bloggar är Portion under tian och Hanna som driver bloggen gör nyttig, oftast vegetarisk mat och hennes målsättning är att maten skall kosta under tio kronor per portion precis som bloggnamnet antyder.

Hon inspirerar mig ibland och jag försöker också hålla mig under en tia per portion när jag lagar mat men jag tycker om kött och då blir det lite mer utmaning men jag tycker att det går ganska bra. Idag går det ju så bra att jag har 3,41 kr i marginal upp till tian. Tänk om man klarar av att spara 3,41 kr/portion både lunch och middag under ett 47 år långt yrkesliv och istället investerar pengarna.

z2036.blogspot.se

2,54 miljoner kronor är inte en tråkig portfölj att ha och om den dessutom inte kostar mer i ansträngning än att man väljer kycklingklubbor istället för hel kyckling. Den hela kycklingen var för övrigt också billig den här veckan med 24,90 kr/kg men i ovanstående recept skulle det innebära en kostnadsökning om 3,74 kr dvs mer än den besparing jag räknat med ovan.

Om man hade varit nära pension idag med sina 2,54 milj så kunde man växlat om till högutdelare som exv OHI, Nordea och Tele2 och likaviktar man dem får man nu en direktavkastning på 7,5 % vilket skulle ge en extrainkomst på 15,900 kr/månad.

15,900 kr/månad extra för att äta kycklingklubbor istället för hel kyckling. Jag kan acceptera det bytet.


Bildkälla: åsa dahlgren, att välja lycka, z2036.blogspot.se


2 kommentarer:

 1. Härligt att kunna göra lite billiga maträtter :) Brukar själv inte räkna på vad portionerna kostar. Men tänker man på inköpspris på råvaror samt gör matlådor till jobbet är mycket sparat istället för att äta ute ibland. Som du säger är ju mat en stor kostnad under livets gång. Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar inte heller räkna på det men ibland hjälper det att fundera på vad det är man pysslar med och de här inläggen är ett försök att motivera precis som så många andra inlägg och jag tror nog att det kan funka :-)

   Man kan ju göra riktigt bra mat för en låg peng så jag jobbar vidare.

   Radera