torsdag 24 november 2016

Whiskyinvesteringar

Det här är en del i en liten serie om alternativ till aktiemarknaden vilken jag började med fastigheter och fastighetsinvesteringar för en tid sedan.

Titeln är whisky eftersom det är en av de få ädla drycker jag känner att jag innehar tillräckliga
kunskaper om för att uttala mig om dess värde och förutsättningar som investeringsobjekt men
nedanstående diskussion kan i de flesta fall appliceras på alltifrån vin till cognac.

Bild: Allthingswhisky.com


Eftersom systembolaget håller ett svenskt spritmonopol blir hanteringen av alkoholhaltiga rariteter
och samlarobjekt relativt stelbent men för den byråkratiskt lagde behöver detta inte utgöra ett
hinder även om man förlorar en hel del förtjänst genom att nyttja det svenska monopolets försäljningskanaler. Man kan handla med samlarobjekt på internationella auktionssidor och på systembolagets spritauktioner men förutsättningen för att komma undan monopolets radar är att flaskorna faktiskt är samlarobjekt och att konsumtion av innehållet är klart sekundärt.

I det här läget känner jag att man med fördel kan dela upp utbudet av dessa drycker i tre kategorier.

3 kategorier

Kategori 1

Kategori ett skulle vara det som finns lätt tillgängligt via hemsidor eller butiker och denna kategori
har inget samlarvärde alls men det går att hitta riktigt fin dryck som på många andra sätt kan förgylla
ens liv om man råkar vara lagd åt det hållet att man faktiskt uppskattar det ursprungliga "livets vatten". Kategori ett är helt enkelt drickwhisky och inte samlarwhisky.

Kategori 2

Kategori två skulle jag vilja viga åt unika utgåvor som släpps snart eller släppts nyligen. Det rör sig om begränsade upplagor och gärna med någonting som gör dem extra speciella. Det kan vara någon unik årgång eller en blandning av fat som är ofantligt speciellt för detta destilleri eller liknande. Det skulle göra flaskan extra åtråvärd.

I kategori två hittar du potentiella dyrgripar men också ”kursdubblare”. Eftersom det rör sig om små
upplagor kommer förmodligen inte alla som vill ha en flaska, få en flaska vilket innebär att den driftige skulle kunna köpa en flaska och sälja den kort därefter för en betydligt högre summa än man köpte den för.

Alternativet är att köpa på sig en eller flera flaskor och lagra dem i några, eller många år i förhoppning att värdet stiger. Värdet kommer stiga om det faktiskt visade sig vara en speciell och unik utgåva som hade ett samlarvärde och där dessutom flaskorna som kom ut på marknaden togs bort från marknaden exempelvis genom att ett gäng av dem dracks upp. Min erfarenhet är att den här kategorins whisky kan erbjuda en liten extra inkomst för den insatte men det är ganska hög risk och det kräver att man är insatt. Det är dessutom relativt sällsynt vilket innebär att man kan se den här kategorin lite som att spela IPO bingo, dvs att teckna sig i de IPO´er som kommer ut och hoppas på en liten tilldelning som man kan sälja direkt vid notering. Riskabelt och förmodligen inget man blir rik på.

Kategori 3

Kategori tre är vigd åt de flaskor som redan i dagsläget är rariteter och samlarobjekt eller som med mycket stor sannolikhet kommer att bli det. Det här är nivån där man blir samlare på riktigt men det ger också en möjlighet till investeringar.

Kravet är dock att du gör noggranna efterforskningar, är långsiktig och dessutom kräver det i regel ett rejält startkapital. Det är lite som att försöka bygga upp en fastighetsportfölj men utan möjlighet att få med banken i projektet.

Investeringar

Jag har personligen huvudsakligen rört mig i kategori ett och två och både sparat en del relativt unika utgåvor som kommit de senaste åren men också avyttrat en del trevliga utgåvor för att skapa några snabba hundringar eller tusenlappar på kort tid men i huvudsak köper jag whisky för att dricka den och njuta den och jag samlar på vissa flaskor för att eventuellt kunna avyttra dem vid ett senare tillfälle men främst för att det finns några flaskor där jag tycker innehållet är så trevligt att det kan vara värt att öppna ytterligare en flaska av den sorten.

För några år sedan konstaterade jag att jag är vansinnigt intresserad av privatekonomi och börsen och jag är nästan like intresserad av whisky men jag konstaterade samtidigt att att jag inte skulle klara av att hålla två intressen på en sådan nivå att jag skulle klara av att utnyttja båda till att investera och tjäna pengar. När det kommer till aktier går det utmärkt att köpa en eller ett par indexfonder och fortsätta fylla på under lång tid. Men det är en taktik som jag tycker är tråkig även om den är effektiv och jag är betydligt bättre på att investera på börsen än jag är med whisky som investeringssubjekt och med den insikten följde att jag valde att begränsa mitt investeringsunivers till börsen och värdepapper samt en del onoterat och räntor.

Hur jag gör

Jag har alltså aktivt valt bort whisky som investeringsobjekt och håller sakta men säkert på att avveckla de oöppnade flaskorna jag har till fördel för börsen. Jag ägnar mig sällan åt IPO bingo utan investerar långsiktigt och än så länge har jag inte pengar nog att köpa riktigt dyra samlarutgåvor av whisky och förvara dem så som de förtjänar för att senare avyttra dem till förtjänst men för den som vill och kan diversifiera sina tillgångar kan mycket väl få en bra avkastning på sina pengar.

Själv nyttjar jag i dagsläget whisky för den möjlighet drycken erbjuder mig att boosta nöjesperspektivet av den treenighet under vilken jag bloggar. Balans mellan ekonomi, hälsa och nöje är parollen och whisky är inte alkohol för mig utan ren och skär njutning.

Jag skulle kunna erbjuda en hel del information om hur, var och vad man skall köpa och hur man bär sig åt men precis som med aktieinvesteringar är det viktigt att man vet vad man ger sig in i och min åsikt i den här frågan är att det kräver mycket mer av investeraren för att investera i den här typen av alternativa tillgångar än i många andra varför det är ännu viktigare att du som investerare vet vad du gör varför jag med detta inlägg är extra försiktig i att erbjuda råd och tips.

Lycka till med dina investeringar, vilka du än väljer.


Bildkälla: allthingswhisky.com


4 kommentarer:

 1. Har hela 160 oöppnade flaskor i samlingen men har aldrig haft dem för att tjäna pengar men det är en kul bieffekt. Men visst har några inköp genererat en hel del avkastning (bla har jag den du har på bilden samt en från 1978 som köptes för kanske 5-600 spänn för 15 år sen nånting), samma med Macallan 18 som också köptes in för billiga pengar runt år 2000. Det är dock kul att man har testat att köpa några flaskor på ren spekulation. Bla Yoichi 15 år som jag köpte på kryssningsbåt för en tusenlapp men kunde direkt kränga iväg för dryga 2000 spänn. Dock har jag inte riktigt orken att skicka saker fram å tillbaka men det är inte fel att saker stiger i värde. Köpt 3 stycken Lagavulin 8 bör vara en rätt smart investering om några år. Stort märke, limited edition och bra betyg. Lite som Ardbeg 17 som jag köpte i parti och minut för några år sen.... Problemet är att när priset redan gått upp 7 gånger så hade jag druckit upp de fyra flaskorna jag köpt. :) Så kan det gå när man njuter utav livets vatten. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. 160 flaskor är en rejäl samling det :-) Du är värre än vad jag är...

   Jag dricker det jag köper men jag har faktiskt ett gäng oöppnade, bland annat en 8-årig Lagavulin men den är bra så risken är stor att jag knäcker den flaskan också och gör dina flaskor värda mer :-)

   Radera
 2. Jag dricker inte Whiskey alls, tycker det smakar förfärligt. Men 2007 fick jag möjlighet att investera i Gotlands Whiskey när de var i startgroparna. Nu inväntar jag de första flaskorna som vi aktieägare fick lov att förköpa. Gud vet vad jag skall göra med de 😂 Men ett projekt som varit kul att följa och kanske ger det avkastning i framtiden!

  /Aktieflickvännen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns inget egenvärde att drick så tycker du inte om det skall du låta bli. Jag har väldigt många sorter men oavsett vad jag håller fram finns det ingenting som hustrun dricker så jag kan visst relatera.

   Jag har inte brytt mig om att investera i Gotlands Whisky så vill du bli av med en flaska kan det finnas möjlighet för avsättning här :-) Men oavsett skall du vara beredd på en hygglig avkastning på de flaskorna.

   Radera