Just den här köttbiten var 1.1 kr prima, välmörad högrev som var nedsatt till halva priset dvs 34,50 kr/kg. DET är BILLIGT.
Klassisk kalops
För några månader sedan var det höstrea på rotfrukter och då passade jag på att göra inlagda rödbetor för ungefär 2 kr/kg och för en som jag smakar det extra bra när maten är billig. Jag köpte också 5 kg lök för 2 kr/kg, 2 kg morot för 5,90 kr/kg och sist men inte minst 5 kg potatis för 3 kr/kg. Alla rotfrukter på Willys.
9,09 kr/portion. Jag har nu ätit den där grytan med 1,1 kg kött och betydligt mer lök och morot i under betydligt längre tid än 4 portioner. Jag kan med enkelhet spä ut ett kilo kött till 8 -10 portioner om det skulle vara så men för enkelhetens skull använder vi receptet för beräkningar. Vi landar ändå under en tia per portion.
Antag nu att vi går till Coop en eftermiddag och skall köpa det som behövs till middag. Vi antar till och med att vi handlar samma dag som jag köpte mitt kött men att vi köpte på erbjudandet. Vi åkte heller inte till Willys för att utnyttja deras erbjudanden utan köpte allt i samma butik (jag åkte inte samma dag för att handla i en ny butik utan jag hade redan storhandlat på Willys när jag råkade på köttet ovan).
Då köper vi kött för 69 kr/kg vilket fortfarande är ett bra pris. Potatisen och löken kostar en tia kilot och morötterna är en krona billigare än så. Kryddorna har jag använt en schablon på så de får kosta lika mycket även fortsättningsvis. Vi följer dessutom receptet mer slaviskt istället för att öka upp mängden grönsaker och minska mängden kött. Då får vi följande resultat.
Det enda vi har gjort här är att handla smartare i det första exemplet och dessutom tänka lite extra på vad vi stoppar i oss. Innan ni hoppar högt av förebråelse för att jag ändrade receptet kan jag nämna att hade jag låtit bli hade det första hopkoket kostat 10,52 kr/portion istället vilket fortfarande är en ansenlig skillnad mot alternativ två. Nu råkar jag göra den typen av justeringar reflexmässigt sedan min tid som kock så det är inte så att jag sitter och ändrar baserat på vad som skall ge mig ett bättre pris när jag skriver om det utan det är en beskrivning av den gryta jag gjorde.
Besparingen per portion blir alltså 12,34 kr eller 49,36 kr för 4 portioner. Man kanske inte kan göra så här varje gång men låt oss anta att man ändå klarar av att handla lite smartare ett par gånger i månaden. Då sparar du 99 kr per månad och på ett yrkesliv blir det ändå en slant.
Bild: z2036.blogspot.se |
Närmare bestämt 1,2 miljoner kronor extra i pensionsportföljen.
Men nu till det riktigt spännande
Om vi antar att du känner att du har råd att handla spontant och landar på uträkning nummer två men känner dig komfortabel med den livsstilen. Om du istället gör om varje recept ungefär som jag har gjort ovan skulle skillnaden med de dyrare råvarorna bli 3 kr/portion. Om du gör det till middag (och packar med dig det som blev över till lunch) så spar du 6 kr om dagen eller 182 kr/månad. Med samma underliggande antaganden som ovan skulle du istället få en pensionsportfölj värd 2.24 miljoner kronor.
Du väljer själv vad som är enklast för dig men tänk på att även små förändringar har stor betydelse på lång sikt.
Lycka till
Bildkälla: Ica.se, att välja lycka, att välja lycka, z2036.blogspot.se
Bra tänkt. Köpa billiga råvaror och fixa själv. Fördelen med att göra som du gör istället för att köpa färdiglagad mat är förutom priset att du vet vad du äter. Att köpa mat för halva priset gör även mer besparing än man tror. Mvh Slimis
SvaraRaderaJa det är ju väldigt mycket diskussioner om vad det är i maten och att man skall låta bli allt från salt och socker till kemikalier och e-ämnen. Jag bryr mig inte särdeles mycket om allt det där men en positiv bieffekt av att vara matnörd är, precis som du påpekar, att maten är genuin.
RaderaGillar veckans recept och läser även när det inte är vegetariskt - alltid trevligt och inspirerande!
SvaraRaderaBlev inspirerad av inlagda rödbetor - har du några bra tips? Framtida blogginlägg?
Jag är glad att du gillar dem. En hygglig kalops eller motsvarande borde du kunna skaka fram med Tzaybitar eller quorntärningar men det kommer nog inte smaka lika eftersom mycket av kalopsen är köttet men en bra gryta kan du få till.
RaderaInläggningar är ju onekligen rätt i tiden eftersom det här är årstiden för att äta dem även om det är lite sent att ta hand om skörden men det kanske skall få bli ett inlägg om detta.
Tills dess kan du kika på http://alltommat.se/recept/1-2-3-lag/
Svårare än så är det egentligen inte oavsett vad du skall lägga in. Rödbetor kokar du tills de är lite mjuka och lagen kryddar du traditionellt med några kryddnejlikor. Jättelätt.