Denna upplevelse fick mig att vilja experimentera lite så jag skakade fram ett recept på turkiska kebabspett vilket är som en kryddig köttfärsjärpe och det blev riktigt gott. Har man inte tillgång till lammfärs går det precis lika bra med annan färs men jag skulle nog välja nöt- eller bland- framför fisk-, fågel- eller fläskfärs. Råkar du ha frysen full med viltfärs kanske det hade funkat också men eftersom kryddorna tar livet av det mesta annat kanske det är synd att offra din älgfärs på just detta recept.
Turkisk kebab med potatismos och tomatsallad
Receptet fungerar bra men jag väljer att fylla ut med lite ströbröd och mjölk och skippar den turkiska yoghurten. Istället uppskattar jag koriander så jag hackade i en skaplig bunt färsk koriander och några blad persilja i smeten vilket gjorde kebaberna grönspräckliga vilket jag tycker ser trevligt ut.
Jag serverade med potatismos av två anledningar. Det är gott och så innehåller det mindre gluten än bulgur vilket är bra om man är glutenintolerant.
Ekonomi
Jag älskar att äta ute och jag är dessutom ganska förtjust i medelhavet, främst Grekland, Italien och Spanien. Jag gillar mat därifrån och deras sätt att uppleva sin matkultur så ibland promenerar jag in på en grekisk taverna i Göteborgs centralare delar för att försöka uppleva medelhavet trots avståndet. Vanligtvis blir jag besviken eftersom vår matkultur och sättet vi äter på begränsar en restaurangupplevelse så mycket att oavsett matens kvalitet kommer upplevelsen aldrig vara i närheten men varje gång hoppas jag.
En varmrätt går på ca 160 kr men du vill fylla ut den med lite vitlöksbröd och kanske en liten sallad och givetvis vill du dricka lite rödvin till maten och vips är du uppe i 650 kr för dig och din partner. Jag unnar mig ibland men det händer också att jag bestämmer mig för att göra en riktig medelhavsafton hemma och för 650 kr kan man få ganska mycket mer hemma än på restaurang.
Jag fuskade en del med beräkningen den här veckan och tog i i överkant men låt oss säga att det ändå går på 30 kr för ett par att göra en sjyst huvudrätt. Lägg på lite vitlöksbröd och en hygglig sallad så är du uppe i en femtilapp och så tar du i och köper en hel flaska vin istället för en halv och pyntar en hel hundring för den, ja då har du gjort av med hela 150 kr för en liknande helkväll som den ovan. Det enda du missar är att någon annan lagar maten och diskar men i gengäld är det närmare hem efter maten.
Att skippa utekvällen en gång i månaden ett yrkesliv kanske inte är värt det men det är viktigt att veta att om man istället kunde sparat de där 500 kronorna per månad i de 47 åren som det tar för en 18-åring att nå dagens pensionsålder skulle man teoretiskt kunna gå i pension med en portfölj värd 6 miljoner kronor istället.
Vad man värdesätter mest är olika från person till person men jag ser till att spara minst en femhundring per månad
Bildkälla: ica.se, att välja lycka och z2036.blogspot.se
Kan inget annat än att hålla med dig när du skriver om att du gillar maten från Grekland. Vi var på Rhodos förra hösten och maten där var det absolut bästa jag smakat. I toppklass helt enkelt.
SvaraRaderaSambon påstår att Turkiet inte gav henne någon förtjusning gällande maten. Men kanske kebaben är värd att testa :D
Ibland är det svårt att hitta vettig mat på plats men om man tar med sig recepten hem och anstränger sig lite för att göra dem bättre så kan upplevelsen bli ganska häftig tillslut.
Radera