Det är en ganska patetisk syn när två fullvuxna karlar sitter och tävlar om vem som kan vara mest onyttig men vad vi konstaterade var att jag käkar alldeles för mycket sötsaker och han dricker läsk. Jag har vid ett flertal tillfällen reflekterat över kostnaden för mina intag men eftersom jag inte dricker läsk har jag aldrig reflekterat över denna potentiella kostnad. Jag har heller aldrig reflekterat över de ekonomiska konsekvenserna av läskkonsumtion annat än de positiva konsekvenserna som mitt innehav i Coca-cola ger min portfölj när folk i allmänhet konsumerar olika buteljerade drycker.
Min vapendragare påpekade att det lätt går en eller ibland två halvlitersflaskor läsk per arbetspass och då blev jag förvånad för jag känner många läskdrickare som med enkelhet stjälper i sig två eller tre gånger det utan att blinka men för sakens skull tycker jag att vi håller oss till någon som väljer att konsumera en liter läsk per dag.
Eftersom det finns olika sätt att köpa sin läsk och det finns olika läsk att välja på väljer jag att räkna på tre olika scenarion. Scenario 1 är en person som köper sin märkesläsk modell Coca-cola eller liknande på pressbyrån eller någon annan sådan snabbutik i lättförvarade och lättransporterade halvlitersförpackningar. Scenario 2 är den som fortfarande köper märkesläsk men köper den i storpack på en Willys eller liknande billighetsbutik. Scenario 3 är den som köper en så billig läskvariant som möjligt i så stor förpackning som möjligt hos en så billig butik som möjligt.
Beräkningar
Jag tar som vanligt hjälp av sparkalkylatorn på z2036 och använder svenska börsens genomsnittliga avkastning om 11 % om året och jag förutsätter att man faktiskt pantar flaskorna och därför inte har en kostnad för panten.
En månads konsumtion av läsk innebär 60 halvlitersflaskor där en flaska kostar 22 kr/st eller 20st 1,5-liters flaskor Coca-cola för 12 kr/st från Ö&B eller 15st 2-liters flaskor eldoradocola för 8,50 kr/st.
Månadskostnaden, och därför besparingsmöjligheten om man skulle skippa läsken och dricka vatten istället blir således - 1320 kr, 240 kr eller 127,50 kr.
Min kompanjon i exemplet har 22 år kvar till pension så för att bråka lite med honom har jag använt 22 år som beräkningsexempel nedan.
127,50 kr/månad |
240 kr/mån |
1320 kr/mån |
Det enda man behöver göra för att skapa ganska trevliga ekonomiska förutsättningar är att fundera på vad man pysslar med och välja att lägga pengarna på det som faktiskt gör ditt liv bättre och slopa det onödiga. Vad som är onödigt är upp till var och en men en halvlitersflaska coca-cola på Willys kostar inte ens hälften av vad den gör på pressbyrån så om man anser att det är viktigt med den storleken på förpackning kan man i alla fall välja att köpa den på ett ställe med hyggliga priser.
Bonus
Som en sista bonus - om man väljer att investera alla pantpengar man samlar ihop från sitt extravaganta halvlitersdrickande under de här 22 åren istället för att slänga pantflaskorna i soporna (vilket väldigt många gör) skulle man samla ihop 57.975 kr.
En snabb googling säger mig att man idag kan köpa en sprillans ny Kawasaki Z300 (motorcykel) för 44.900 kr så för alla de som drömmer om att en gång ta körkort till motorcykel och susa runt på en snabb sådan. Spara panten så har du råd, både till hojen och till kortet.
Bildkälla: Freeimages.com och z2036.blogspot.se
Tänkvärt exempel. Två halvliters vila per arbetspass är ju mycket!!
SvaraRaderaJag har sedan många år slutat dricka läsk av hälsomässiga skäl och det har jag aldrig ångrat (även om jag aldrig varit en storkonsument). Vatten är en både god och bra produkt och den är väldigt billig.
/Aktiepappa
Ja en liter läsk är mycket men en liter vätska är det inte så om läsk är det enda du dricker under din dag är det ändå ganska rimligt att dricka på ett sådant sätt.
RaderaDet händer att jag dricker läsk men det är väldigt sällan utan det blir vatten i de absolut flesta fall så där delar vi inställning.
Bra sammanställning! Fast fullt så enkelt är det ändå inte. Coca Cola och motsvarande kvalitetsläsk har ofta billigare literpris än motsvarande juice (åtminstone så länge det är av kvalitet som man vill dricka och inte kraftigt utspädda helkoncentrat). Det är först nu när jag har fått bättre lön och har låga utgifter i övrigt som jag börjat köpa juice istället för läsk. Det blir dock 5-10 kronor dyrare per förpackning än läsk men är nyttigare.
SvaraRaderaSmaksatt vatten är ett bra alternativ (citron och/eller lime, gurka och jordgubbar fungerar alla bra). I de länder jag har bott de senaste två åren är kranvattnet inte helt nyttigt och om än inte direkt hälsofarligt så i alla fall definitivt inte gott. Därför måste jag köpa stora literdunkar med vatten och även om det är billigare så är vinsten av att köpa Coca Cola faktiskt inte så stor.
Själv bunkrar jag Coca Cola Zero när den reas ut efter säsong (av hälsoskäl vill jag inte dricka för mycket socker - den är åtminstone mindre onyttig än vanlig Cola). Efter jul gick det t.ex. att köpa 8-pack 2-litersflaskor med 30 procents rabatt eller något sådant. Det blev ett literpris på under 5 kronor vilket är helt ok. Literpriset på vatten är som jämförelse 4,50 kronor eller något sådant. Skillnaden blir därför försumbar jämfört med vad smaksatt vatten kostar och det är därför en billig lyxvara. Hoppas att det blir en ny kampanj efter påsk.
Ingen kritik, gillar ditt inlägg och helt enig i att läsk (och godis) är jättevettigt att spara på med ganska stora vinster över tid. Ville bara bidra med mina erfarenheter. Har en liten post Coca Cola också så är inte helt objektiv. ;)
Förstår inte var denna missuppfattning att juce "är nyttigt" kommer ifrån? Måste häröra från amerikanska apelsinodlare? Massor med kolhydrater/socker och man kan "inte helt utesluta" att det finns spårmängder av vitaminer kvar? Skillnaden mot en Fantaläsk ur hälsosynpunkt är minimal.
RaderaKnutte
Juice är ju nyttigare än läsk men så nyttigt är det ju inte och för Utlandsutdelaren vill jag reflektera över att du givetvis har rätt i att det inte är riktigt så enkelt som att bara sluta dricka läsk men dina argument tycker jag nog är en gnutta felriktade.
RaderaJag skriver nästan alltid med Svenska förhållanden framför ögonen och då blir en del av det jag skriver missriktat för någon som inte har samma förutsättningar men även i länder där vattenkvaliteten är dålig tenderar flaskvatten att vara billigare än läsk och när den vinsten inte blir så stor kan man istället reflektera över hälsovinsterna i att byta dryck. Diabetes är inte en rolig sjukdom.
Överdriven konsumtion onödig. Men sluta helt nej. Problem med vikten? Börja motionera.
SvaraRaderaKan inte någon bloggare ta upp detta med att raka huvudet. Då sparar man utgifterna för att gå till en frisör. Själv lägger jag 1600kronor på hårklippning. Har ibland undrat om de flesta snålbloggare har något hår på huvudet?
SvaraRaderaMed vänlig hälsning
Lars
Flera stycken av oss har reflekterat över frisyren vid olika tillfällen. Se bara på Micke på sparo, det är väl ingen hemlighet att han inte är så hårfager och jag skrev om min egen frisering senast i december
Raderahttp://attvaljalycka.blogspot.com/2016/12/slanga-och-kopa-nytt.html
Så nej, jag har inget går på huvudet. Jag började tappa håret vid 17-års ålder och vid 20-22 var det dags att inse sig besegrad och börja raka.
Men vänta nu - Var går man, som karl, och klipper sig för 1600 kr? Det kostar det inte ens för fru AvL om hon inte väljer slingor och massa annat jox. Det låter onekligen som om du VÄLJER en konsumtionsnivå långt över det nödvändiga för en tjänst där ett lägre pris hade kunnat erbjuda samma kvalitet men eftersom jag inte är expert på ämnet låter jag det vara osagt. Dock är det viktigt att jag är tydlig här och framhäver vikten av det egna beslutet. Jag är helt för konsumtion så länge denna konsumtion ger någonting tillbaka i ökat välbefinnande. Om någon frågade mig om jag ville betala 1 kr eller 100 kr per avslut hos Avanza skulle jag välja 1 kr men om någon skulle fråga mig vilken whisky jag skulle köpa skulle förmodligen resonemanget bli ett annat så var och en måste bestämma vad som är viktigt.
Må väl
AvL
Tänk på att läsk är fosforsyra, vatten, socker, färgämnen och kolsyra. Kanske större anledning att vara restriktiva än den ekonomiska aspekten. Lycka till!
SvaraRaderaMvh Aktiemamma
Kan bara hålla med, trots mitt ägande i Coca-cola :-)
RaderaTänkvärt inlägg och kanske exakt vad jag behöver som försöker sluta/dra ner på konsumtionen. Dock har jag börjat att enbart dricka dyrare burkläsk för att priset ska hindra och mängden ska minskas. Jag tänker dock på det här som Lars skriver om, nämligen att om man tänker på håret, läsken och allt annat så känns det kanske som att INGEN konsumtion är värd det. Igår i matbutiken började jag räkna på vad de 30 kr skulle vara värda när jag går i pension om 40 år. Till slut sa jag åt mig själv att sluta, eftersom det känns närmast skadligt att tänka så varje gång man väljer svensk kyckling över dansk eller handlar den där varan man är sugen på på Coop konsum istället för Willys på extrapris. Någon måtta får det faktiskt vara! Ska överväga att dra ner ytterligare efter din kalkyl dock! /P.
SvaraRaderaTjenare p
RaderaJag svarade Lars ovan men jag tror nog att jag skall försöka plita ihop ett inlägg någon gång där jag försöker förklara hur jag tänker kring konsumtion.
Fram tills dess önskar jag dig lycka till i din strävan mot ett hälsosammare liv med mer blod i läskomloppet ;-)
Vi köpte för många år sedan en kolsyremaskin och den har nog betalat sig många gånger om. Vi dricker mycket bubbligt vatten hemma, bra för både hälsan och ekonomin. Våra barn har inte vant sig med att dricka läsk även om de får det ibland men de är lika nöjda med vatten.
SvaraRaderaVi har faktiskt också en kolsyremaskin. Personligen föredrar jag mina drycker utan kolsyra men hustrun är av direkt motsatt åsikt så för hennes del blir det oftast lite bubblor och en skvätt citron i vattnet men ingen av oss skulle vara bekväma med att släpa hem buteljerat vatten så den där kolsyremaskinen är en lysande manick.
Radera