fredag 9 december 2016

Säljer Telia

Telia har varit lite av ett sorgebarn i portföljen men det är inte den begränsade utvecklingen som gör att jag nu säljer. Jag trodde att de hade kommit längre men det senaste året har gjort att jag kommit fram till att jag egentligen inte tror på bolaget. Det finns mängder av saker som talar för bolaget men så har vi en ineffektivitet i toppen som sänker bolaget.

Oavsett vad man tror så måste man fatta sina egna beslut och jag konstaterar att det räcker med en teleoperatör i min portfölj och redan det kanske är för mycket men Tele2 gillar jag och hoppas på fortsatt aktieägarvänligt tänkande i toppen på det bolaget.

Med dessa tankar och det faktum att jag rensar lite i portföljen för att slanta in det sista av handpenningen på lägenheten sålde jag i veckan av den lilla post Telia jag hade och utnyttjar då de senaste nyheterna som fått aktien att klättra en gnutta. Jag kommer justera portföljsidan så fort jag hinner.

Trevlig fredag

Bildkälla: telia.se

11 kommentarer:

 1. Vad är det med Tele2 du gillar än Telia. Har själv båda och vet inte riktigt heller hur jag ska göra.

  SvaraRadera
 2. Hej Leva Drömmen

  Tele2 har i min värld fortfarande möjlighet att ta marknadsandelar på sina kärnområden och de har en mer fokuserad portfölj men skall man vara ärlig så är väl telemarknaden inte världens hetaste oavsett bolag. Jag är också mer förtjust i ägarsituationen och ledningen i Tele2 och tror att det kan göra att det finns viss tillväxt kvar i Tele2. Jag tror att Telia skulle kunna vända om de väl får konsoliderat sina affärer och får fokus men det tror jag kan ta tid.

  Men allt kokar egentligen ned till att jag är klar med Telia nu och kommer låta pengarna göra andra skojiga saker ett tag.

  SvaraRadera
 3. Hur stor post hade du i Telia?
  Var själv sugen på att sälja bolaget men har nog beslutat mig för att avvakta. Nu när den fallande kniven börjar lugna ner sig kanske det är rätt eller fel val beroende på hur framtiden ser ut. Säljer inte men köper inte heller mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Storleken var knappt värd att nämna. Det rörde sig om under 1 % av totalt portföljvärde. Så en stor anledning till säljet är ju att jag inte vill öka. Jag kan inte sitta med en aktie som sakta men säkert försvinner i mängden av resterande portföljinnehav. Då är det bättre att ha saker jag vill ha istället och eftersom jag ändå måste sälja av nu för att kunna köpa lägenheten fick Telia stryka på foten.

   Radera
 4. Jag gjorde samma sak. Tyvärr gjorde jag det i tisdags och aktien har jag stigit sen dess. Det känns oavsett skönt att bli av med Telia, det utgjorde dessutom bara 0,5% av portföljen. Har bara tele2 kvar nu, är smått sugen på att dumpa den med, men behåller nog ett tag. Som dig, tvivlar jag lite på telekom.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig behöver Tele2 bevisa att de kan behålla sina intäkter eller helst öka dem och jag gissar att vi kommer se en del av detta i årsredovisningen om ett par månader. Tills dess behåller jag Tele2 och förmodligen betydligt längre än så. Jag gillar inte att sälja

   Radera
  2. Jag håller med dig,jag gillar inte att sälja heller. Här skrev jag om mitt sälj av Telia förresten:

   http://frihetsmaskinen.blogspot.se/2016/12/salda-av-hela-innehavet-i-telia.html?m=1

   Radera
 5. Jag gör tvärtom och behåller ett tag till. Utdelningen är god även om den sänks till 2 kronor och kärnvärksamheten solid. Spelar dock in att jag köpte mitt innehav runt 38 kronor. Grämer mig mest över att jag var lite för snål med att öka - inväntade ett fall under 32 kronor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår dig men om jag minns rätt så har du också bara en teleoperatör och då är det mer rimligt att behålla. Jag gjorde inte totalt någon förlust på Telia så det är inte anledningen till försäljningen utan att jag tröttnat på dem och passar på att koncentrera portföljen en gnutta.

   Radera
 6. Telia, ack Telia - en klurig investering minsann...

  Förnämligt att ha sådant enormt bra kassaflöde som Telia. Hittills har det väl mest varit ledningen som utgjort det största hotet mot oss ägare. Hoppas att de lärt sig av misstagen de gjort - behåller nog ett tag till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-) Ledningen är ju ett av mina problem men för den som håller ut hoppas jag att de har lärt sig och använder det kassaflödet till någonting bra.

   Radera