torsdag 1 december 2016

Månadsavstämning November

Vilken månad det har varit. För Herr AVL har den här månaden varit sjukt turbulent rent känslomässigt och jag har inte riktigt haft möjlighet att uttrycka detta här på bloggen men tro mig när jag säger att det har stormat.

Min mor är en gnutta vidskeplig och brukar säga att stenbocken är en svårflyttad, djuprotad varelse som har mycket svårt för förändringar och jag råkar vara stenbock. Jag tror att förändring är svårt för de flesta och att vi som människor ofta motarbetar förändring efter bästa förmåga och det är de som kan gå emot den typen av känslor som blir chefer och entreprenörer. Jag kommer inte bli entreprenör för förändring skrämmer skiten ur mig och de senaste månaderna har inneburit mer förändring än jag någonsin kommer vara bekväm med.

Häromdagen skulle jag säga just detta att jag inte gillar förändring och skylla på att jag är stenbock men det som sades var istället "Du vet att jag inte gillar förändringar för jag är ju kålrot" och jag tänker att det fungerar lika bra det som ursäkt. Jag är en väl förankrad rotfrukt som avskyr förändring. Där har ni Herr AVL i ett nötskal.


Bild: Pixabay.com


Ekonomi
Början av månaden spenderades som vanligt med att köpa allt jag kom över men slutet av månaden krävde ett annat fokus och portföljen städades väldigt hårt och ganska mycket pengar gick från marknaden in i likviditet i syfte att skapa lite extra trygghet.

Portföljutveckling

Totalt är AVL-index upp försiktiga 0,49 % (-0,94 %) på månadsbasis och från årsskiftet ligger vi nu på + 4,54 % (+4,04 %).

Mina samlade portföljer fortsätter sin ledning över index men den här månaden blir den första på länge då jag redovisar en negativ avkastning. Mina portföljer har den senaste månaden tappat -0,26 % (+0,68 %) rensat för insättningar och låneökning. Sedan årsskiftet har portföljen fortfarande en positiv totalavkastning vilken vida överstiger mitt jämförelseindex med sina 15,89 % (16,19 %) och det är jag fortfarande riktigt nöjd med. Dock ser jag att den nygjorda portföljtransformationen kan innebära vissa förändringar i avkastningen framöver. Vi får väl se hur det går.

Sparande

Jag fattar inte riktigt hur det är möjligt men jag har gått igenom var enda transaktion minutiöst och konstaterar att jag även den här månaden har en riktigt hög sparkvot. Jag lyckades uppnå en sparkvot på 79,76 % (84,31 %) av nettoinkomsten vilket ger en ackumulerad sparkvot på hela 67,49 % (66,21 %) på helåret.

Det kommer inte hända nästa månad det kan jag redan nu berätta. En av anledningarna till att det gick den här månaden är att jag redovisar utgifter och inkomster enligt kontantprincipen vilket innebär att eftersom mycket av mina utgifter hanteras via kreditkort kommer nästa sparkvot och de kommande att vara betydligt lägre. Jag gissar att vi kommer ha ett lite magrare kvartal framför oss och kanske ännu längre än så innan efterverkningarna av flytt och stök har lagt sig.

Utdelning

November är en ganska trevlig månad med en hygglig samling bolag som ger mig lön för min passiva insats. Den här månaden var det preffar och utländska innehav som fyllde på min kassa och täckte hela 22,66 % (20,45 %) av en standardmånads omkostnader. På årsbasis har jag nu fått in tillräckligt för att täcka 16,37 % (14,48%) av ett års konsumtion.

Ser ni det?

Den 9:e november landade den utdelning som puttade mottagna utdelningar över målnivån 15% och jag uppnådde målet för 2016 nästan två månader tidigt. Det är magiskt.

AVL-Portföljen

Under november månad köptes 3 st aktier i Indutrade och utdelning från SAS Preferensaktie mottogs om 12,50 kr.Portföljen startade i maj och har idag 4500 kr i insatt kapital om man inte räknar in senaste löningens 500-ing som sattes in för några dagar sedan. 500 kr i månaden skall sättas in förutom vid speciella tillfällen. Utöver insättningarna har vi fått 77 kr i totalavkastning vilket innebär 1,7%. Det är inte extremt imponerande men det är bättre än ett bankkonto och vi kommer ha nytta av de här pengarna. Låter vi bara tiden arbeta för oss kommer det här bli bra.

Livskvalitet

Jag har kastat mig ut i osäkerheten och köpt en lägenhet. Det får väl ändå anses som någonting ganska rejält för den här månaden.

Hälsa

Den här månaden har varit nästan lika trög som förra. Motivationen sitter långt inne och latmasken har bitit sig fast rejält.

Jag har därför inte lyckats komma upp i mina 10.000 steg/dag denna månad heller utan har ansamlat 285,597 steg vilket innebär 9,520 steg/dag. Vågen är också besvärlig. Den påstår att jag gått upp igen och nu väger 97,5 kg vilket är 0,4 kg mer än förra månaden och jag har således 2,5 kg kvar till målet och em månad på mig.Önska mig lycka till.

Summering

Mycket spännande händer nu. Det mest spännande är så klart att känna den blivande familjemedlemmen sparka mot ens hand men det är inte dumt att kunna gå förbi sin nya boning där vi snart flyttar in heller. Att gå från att mottaga utdelningar motsvarande 8 % till att samla på sig 15 % på mindre än ett år utan att portföljens direktavkastning ökat avsevärt, det är ganska spännande. Att klara av att spara 67 % av nettoinkomsten är smått vansinne och att klara av att gå ner 6,5 kg på ett år är också ganska trevligt så just nu tycker jag att det går riktigt bra även om just vågen är på väg åt fel håll.


Bildkälla: pixabay.com och nordnet.se

2 kommentarer:

 1. Det verkar florera väldigt många olika definitioner på sparkvot? För min del så avser jag bara den del av nettolön som vi skickat direkt vidare till depåerna. Men många andra tycks inkludera värdeökning, utdelningar mm. Det sista ser jag som kontraproduktivt, då det inte har något att göra med hur mycket av din primära inkomst u faktiskt lägger undan inför framtiden. Ha de.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Du har nog rätt i att det finns många varianter. Jag väljer att beakta mitt långsiktiga sparande inkl buffert (men inte eventuella målsparande där konsumtionen skall ske kortfristigt) och jämföra med min nettoinkomst och i nettoinkomsten inkluderar jag lön och andra kontanta ersättningar och jag inkluderar utdelningar/räntor, dvs reda kontanter.

   Det vore i min värld inte rättvisande att exkludera utdelningar eftersom det är en inkomst jag hade kunnat konsumera för. Värdestegring är inte reell förrän man faktiskt säljer sina tillgångar så det skulle jag aldrig få för mig att ta med.

   Radera