söndag 11 december 2016

Veckobrev 49

Det börjar onekligen närma sig jul nu och i vart hem lyser det juleljus. Familjen AvL är i full fart med att packa ned vårt hem och kunde för en vecka sedan konstatera att våra juldekorationer fick plats i en skokartong.

Bild: freeimages.com

Den här veckan har varit lika spännande som de flesta men portföljen har varit ganska lugn. Det svänger en del men jag har inte riktigt tid att lägga märke till det just nu varför portföljen får sköta sig själv.

Jag noterade dock att Tele2´s VD hade varit ute och i en intervju sagt att utdelningspolicyn behöver justeras nästa år för att i dagsläget täcker inte kassaflödet utdelningen.I nästa andetag tyckte jag mig kunna läsa att hon sa att kassaflödet faktiskt visst täckte utdelningen men att hon vill ha råd med investeringar också och det är väl en sund inställning. Tele2 är en kassako som ger en riktigt hög utdelning men risken är stor att vi framöver kommer få se en lite slagigare utdelning som faktiskt riskerar att sänkas efter nästa år. Jag väntar med spänning på nästa formulering av policy men jag har svårt att se att de skulle förlora sin aktieägarvänlighet även om fokus blev mot hållbar tillväxt och utdelning i kombination.

Det andra bolaget jag har tittat på i veckan var Nobina. kursen har tappat 12 % från toppen för ett par veckor sedan och jag har köpt på mig lite extra men vi snackar småköp eftersom all buffert är förbrukad och jag behöver fokusera mycket kapital mot att bygga upp den. Nobina är ett bussbolag som har levererat fina rapporter hittills och jag kan inte hitta något skäl till kursnedgången. Jag spekulerar lite i att det är någon eller många som säljer inför rapport för att ta hem lite av vinsten som den senaste tidens uppgång har genererat. Jag misstänker också att marknaden kanske är lite orolig över att VD skall gå i pension och att den ganska rejäla skulden, vilken är uppbyggd av leasingkontrakt, är räntekänslig och med en ränta på uppgång pressas aktiekursen men bolaget är en kassaflödesmaskin som bevisligen kan göra affärer så jag sitter riktigt lugnt i den här bussen. Vill man kan man också läsa Placeras analys Här.

Bara två veckor kvar nu till jul


Bildkälla: freeimages.com

1 kommentar:

  1. Tele2 är en favorit för mig, främst pga den fina utdelningen, jag väntar med fasa på den nya utdelningspolicyn...

    SvaraRadera