tisdag 27 december 2016

AVL jämför Länsförsäkringar Global Indexnära med Vanguard Total World Stock ETF

I familjens portföljer har jag valt Länsförsäkringars Global Indexnära (LGI) som den globalfond jag använder och det har funkat toppen sedan jag gjorde det bytet och avgiften är på låga 0,2 % vilket är bra och fördelen är att man slipper handla aktivt och man kan spara ända ned en hundring i månaden. Avanza och Nordnet erbjuder möjligheten att sätta upp ett autogiro som fyller på fonder automatiskt med en förvald summa pengar vilket är väldigt smidigt.

Att köpa en utländsk ETF innebär att man handlar ungefär som när man köper aktier men det man köper är en korg av olika aktier precis som när man sparar i fonder så det är bara handlandet som skiljer sig. Att handla ETF'er innebär att man behöver betala en courtageavgift varje gång man köper eller säljer och lägsta courtageavgiften ligger på 1 dollar (eller 0,25%). Detta innebär att den lägsta sparsumman hamnar straxt över 3000 kr för att courtaget inte skall bli för högt och utöver detta betalar man också en "fondavgift". För Vanguard Total World Stock ETF (VT) är avgiften 0,14 % vilket är 0,06 % billigare än LGI.

Fondfördelning


På vänster hand har vi VT och på höger hand har vi LGI. Det första som slår mig är att Länsförsäkringar har en större andel Nordamerika och Europa men då skall man vara medveten om att de olika fonderna följer olika index men det handlar om ganska små skillnader men när vi tittar på fondfördelningen får vi 8,5 % mer Nordamerika och nästan 2 % Europa extra i LGI och vad man tycker om det är upp till var och en men personligen anser jag att 56 % Nordamerika räcker ganska långt.

Kostnad

När man väljer en fond får man en förvaltningskostnad på köpet och den försvinner inte. Jag fondsparar en hygglig summa pengar varje månad men jag lägger inte 3.000 kr i globalfonden men alternativet är ju alltid att koncentrera fondportföljen ytterligare varför jag här räknat på en sparsumma av 3.000 kr/månad. Givetvis fuskar jag och låter Stefan Thelenius sparkalkylator göra jobbet och vi får nedanstående resultat.


På 30 år blir skillnaden 12.000 kr vilket under omständigheterna väl får anses oväsentligt. En skillnad i sparsumma på 15 kr per månad ger samma resultat över denna tidsperiod så det är inte kostnaden som kommer få mig att välja fond.

Alternativ

Jag är personligen inte motståndare till att hålla en portfölj med stort fokus på ett par marknader. Jag fördelar min portfölj, i huvudsak, mot Sverige och USA med inslag av andra länder men bulken av sparandet går till dessa två marknader varför jag är bekväm med båda fondernas fördelning men skulle man vilja justera sitt sparande annorlunda och fortfarande använda fonder finns det en uppsjö billiga indexfonder att välja mellan men ett alternativ skulle kunna vara att handla två ETF'er ur Vanguards sortiment vilket kan ge precis den blandningen man önskar.

För att få en hygglig spridning mot världen men vill minska sin exponering mot USA något kan man välja exv Vanguard FTSE All-World ex-US (VEU) avgift 0,13 %. Som komplement till det kan man välja exv Vanguard Total Stock Market ETF (VTI) avgift 0,05 % eller varför inte en av Petruskos favoriter Schwab US Dividend Equity (SCHD) avgift 0,07. Den senare fokuserar på utdelningsaktier där bolagen valt att höja utdelningen länge medan den förra är ett tvärsnitt ur den amerikanska börsen totalt sett.

Slutsats

Det är svårt att välja för jag gillar verkligen möjligheterna som finns i ETF'er med snabb likviditet och möjligheten till utdelning istället för att behöva sälja av tillgångar men när det kommer till fondsparande är jag helt inställd på enkelhet och då är det ju onekligen riktigt smidigt att kunna sätta upp ett automatiskt månadssparande.

Personligen kommer jag sitta kvar i Länsförsäkringar Global Indexnära men ju närmare mina sparmål jag kommer desto mer intressant kommer det bli att växla över till utdelande tillgångar men det är många år kvar till dess.


Bildkälla: att välja lycka och z2036.blogspot.se4 kommentarer:

 1. Intressant. Jag bytte för ett par månad sedan ner mig från att regelbundet investera i tio fonder i min fondportfölj till fem. LGI ingår i de fem. I fyra av fonderna är inköpen automatiserade, men den femte är XACT OMXSB Utdelande där jag är tvungen att köpa aktivt eftersom det är en ETF. Detta gör jag i samband med mina kvartalsinköp. Jag är inte så mycket ute efter utdelningen utan mer den låga avgiften samt att man sprider innehaven bättre än Avanza Zero (som också är en av de fem).

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp japp. Xact OMXSB använder jag som utdelningsalternativ i aktieportföljen men i fondportföljen använder jag SPP Aktiefond Sverige som placerar med samma indexinriktning och till 0,2 istället för 0,15 så det blir aningen dyrare men då kan allt vara automatiskt. Har SPP i Tjänstepensionen också.

   Radera
 2. Hej,

  Vilken av de förslagen du presenterade var en ETF riktad mot utdelningsaktier där höjning skett? Kanske missförstod det du skrev litegrann men ville bara dubbelkolla:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym

   SCHD är en ETF med inriktning på bolag som höjer utdelningen varje år.

   Radera