fredag 22 januari 2016

Börsen klättrar uppåt och jag tar långhelg

Jag har nästan vänt helt och hållet från när jag förr blev nedstämd när börsen gick ned till att idag lite nedstämd när börsen går upp istället.

Detta är inte helt sant.

När börsen går upp ser jag de fina köplägena försvinna ur räckhåll och istället får jag fokusera på den lättnadskänsla som infinner sig när portföljvärdet ökar igen. Det som eventuellt känns tråkigt är att jag har en mycket begränsad ekonomi och även om jag lyckas spara hälften av mina inkomster innebär inte det några enorma summor vilket gör att jag känner att jag riskerar att bli utan de riktigt fina klippen och möjligheterna på botten av börskurvan. 100 % uppgång på 1.000.000 kr är mer än 100 % uppgång på 1.000 kr i reda kontanter även om procenten är den samma och hade jag kunnat spara mer hade jag nått mina mål tidigare.

Det är då jag har nytta av parollen "Att Välja Lycka". Det spelar ingen roll. Jag gör det bästa av situationen och väljer lycka varje dag och på så sätt får jag det bästa av två världar. Jag är extremt nöjd och lycklig idag och jag kommer vara extremt nöjd och lycklig i morgon.

Idag valde jag att vara ledig från jobbet i syfte att kunna plugga. Det kommer nog inte bli så mycket pluggande gjort om jag känner mig själv rätt men min plan är ändå att skriva mycket. När jag plitar ned de här orden har börsen gått upp nästan 3 % från öppning och det är några dagar kvar till löning. Även om jag hade kunnat anstränga mig, leta och stressa, hålla tummarna och hoppas och tillslut öka belåningen på min portfölj väljer jag istället att ta ledigt även från börsen idag.

Min plan är istället att skriva ett par blogginlägg om mina senaste inköp och kanske en artikel om hur aktieägande påverkar min vardag; en artikel jag funderat på ett tag nu. En annan sak jag ämnar lägga lite energi på är årets första whiskyprovning. Det kanske inte är så att alla som läser bloggen har snappat upp att ett av mina stora intressen är whisky. Jag skriver ganska sällan om det här för en djupgående analys av livets vatten verkar inte vara det mina läsare önskar och jag vill inte tråka ut er mer än nödvändigt men den trogne läsaren är förr eller senare nödd och tvungen att utsättas för mitt svällande whiskyintresse på något sätt.

För knappt två år sedan startade jag ett whiskysällskap för mina vänner och jag har inte riktigt mejslat ut riktningen för sällskapets fortsatta tillväxt ännu varför vi fortfarande bara är ett tjugotal medlemmar och våra provningar har sex-tio deltagare som avnjuter whisky i mitt vardagsrum ett par gånger per termin men när vårlustarna sprittande rycker i kroppen kan det mycket väl hända att jag sätter mig på min kammare och komponerar en strategi för whiskyvärldsherravälde.

Till dess skall jag skriva en provning om fyra flaskor från destilleriet Highland Park. Det blir en liten föreläsning innan vi avsmakar de gyllene dryckerna då det främsta syftet med sällskapet är att sprida kunskap om whisky och det är denna föreläsning jag ämnar skriva under helgen.

I eftermiddag öppnar den amerikanska börsen för sista gången den här veckan och jag har lika lite pengar att investera där men skulle USA sura finns det en handfull bolag jag vill ha och de senaste veckorna har det kliat riktigt hårt i köpfingret men jag har inte kommit till skott ännu.

Jag önskar er alla en lugn och skön helg. Nästa vecka tar vi nya tag.

Bild: Freeimages.com


4 kommentarer:

 1. Lite Whisky funderingar.

  Fick en flaska av tomten i år, Whisky från Backafallsbyn på Ven.
  Den heter Tycho´s Star, en singel malt. Vad vet bloggaren Att välja lycka om denna dryck?
  Flaskan och ställningen den står i är ju snygg som dekoration, men frågan är om det är mest PR för ön?

  Vänligen Fattigbonddräng

  SvaraRadera
 2. Hej Fattigbonddräng!

  Jag har tyvärr inte druckit just den utgåvan själv men jag brukar tycka om Hven i vanliga fall. Det du har där är definitivt inte en marknadsföringsflaska man skall låta samla damm. Den skall njutas med andakt :-)

  Den här utgåvan är dessutom lite rökig nu när du fått mig att läsa om den funderar jag på att inhandla en flaska trots att jag brukar anse att svensk whisky i allmänhet är väl överprissatt med tanke på vad man får.

  Ryck av folien och låt mig veta vad du tyckte :-)

  Tack för kommentaren.

  (väntar du till efter löning kan det tänkas bli så att du får ett uttalande och omdöme här på bloggen :-)

  SvaraRadera
 3. Visst känns det dumt att inte kunna tjäna massor av pengar på uppgångarna som brukar komma efter varje nedgång, men du borde kunna trösta dig med att de kommer tillbaka regelbundet. Ibland går det 3 år, ibland 7 år, ibland 10 år, men nog verkar det som att börsen kommer göra kraftiga fall med viss regelbundenhet.

  Jag har kommit längre med sparandet än dig (med började mycket senare så du ligger trots allt bättre till) men saknar trots det kontanter att handla för. Eller vetskapen om när botten är nådd. Igår? Om en vecka? Om ett år? Jag tror nog det kommer falla lite mer (hoppas det), men vi får se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel!

   Jag är egentligen inte så himla ledsen över uppstudsen och skall jag vara helt ärlig så tror jag att vi kommer se ytterligare någon månad eller två av nedåtgående trend så jag skall nog hinna få in lite mer pengar på börsen :-)

   Men å andra sidan... Vad gör väl detta om 20-30 år? Jag är övertygad om att du har rätt gällande de mer eller mindre regelbundna dipparna. Vi lär få se ett par till sådana och jag kommer fortsätta köpa bolag i alla väder för jag kan inte heller tajma marknaden.

   Tack för din kommentar

   Radera