onsdag 27 januari 2016

Varför bo mindre än man behöver?

Jag och hustrun börjar närma oss den tid då vi behöver större bostad. Det hade varit trevligt med ett gästrum/kontor eller kanske ett hobbyrum/barnrum. Vad som än är anledningen så har vi många och därför har vi sakta men säkert börjat leta.

Vi vill båda egentligen slippa köpa nu och egentligen vill vi vänta så länge som möjligt med att öka våra kostnader eftersom vi trivs väldigt bra med att kunna spara som vi gör nu. Och där börjar vi närma oss pudelns, eller i alla fall inläggets kärna.

Vad kostar det att bo och vad är den långsiktiga effekten?

Om jag tolkar statistiken rätt kostar ett extra rum ungefär (och grovt förenklat) 1.250 kr per månad eller 15.000 kr per år. Femtontusen kronor är ganska mycket bara som en klumpsumma. För ett par år sedan åkte jag och hustrun till Turkiet en vecka och betalade mindre än så för ett skapligt "all inclusive". Med 1.250 kr extra i månaden skulle jag, om jag var tvungen, kunna täcka våra matkostnader och ändå känna att vi åt diversifierat och relativt hälsosamt trots att vi båda är köttätare.

Men vad blir 15.000 kr på lite sikt?

Klarar man av att spara pengarna man annars skulle lagt på hyra dvs 1.250 kr per månad i fem år och får en avkastning på 10 % per år har man efter fem år en summa av nästan 90.000 kr på kontot och ca 15.000 kr av dessa är ränta. Skulle man klara av detta en längre period, exempelvis 20 år då har man samlat på sig 630.000 kr och drygt hälften av det är ränta.

När man tänker på att klara det i tjugo år får man anta att man ändå behöver en större bostad med tiden men man kanske klarar sig de första 5-10 åren in i vuxenlivet med en etta och när man hittar sin partner klarar man kanske av att umgås på två rum. När barnen kommer kan de kanske dela rum de första åren och vips har man nyttjat mindre resurser än möjligt och man har ett rejält startkapital till den nya lägenheten/huset eller varför inte ha kvar pengarna i en portfölj som kan ge dig en extra inkomst på 2.100 kr/mån om vi antar att du köpt aktier eller liknande som erbjuder fyra procent direktavkastning.

Den extra inkomsten du därigenom genererat kan användas till att betala för det där extra rummet du ville ha och ändå räcka till både elräkningen, tv och bredband och kanske till och med telefonräkningen om man är försiktigt optimistisk.

Allt detta kan bli ditt om du undviker slöseri eller så kan du betala för det där extra rummet som vanligtvis ändå slutar som förråd där du förvarar saker du inte längre behöver.

Bild: Freeimages.com


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar