torsdag 7 januari 2016

2015 i sammandrag

Det är dags att göra ett bokslut över året 2015 och det vore orättvist att se på tiden före bloggen varför jag väljer att titta på perioden november och framåt. Jag började skriva den 26/10 men jag släppte inte bloggen offentligt förrän den 4/11 för jag ville hinna producera lite så att det fanns en del att läsa för de som hittade hit.

På dessa två månader har jag publicerat 64 inlägg och dessa har lästs av tusentals människor vilket är helt fantastiskt. Min plan är att försöka hålla en hög publiceringstakt men den kommer att mattas av något under året. Jag har testkört mina mål och kan konstatera att det kommer bli ett intressant 2016.

Jag lyckades spara 47 % respektive 66 % av min inkomst dessa månader vilket totalt innebär att jag sparade 59 % av min totala nettoinkomst över perioden och det är, för mig, ett oerhört imponerande resultat. Särskilt imponerande tycker jag att det är eftersom jag och min hustru delar på utgifterna även nu när jag studerar. Jag tar studielån och arbetar lite extra men ändock kan vi upprätthålla en angenäm livsstil och spara riktigt hög andel av vår inkomst. Det må vara lägre i kronor och ören än vad många av mina bloggkollegor klarar av att uppvisa men detta gör mig bara mer taggad eftersom jag ser att mina inkomster är lägre och med rimligt statiska utgifter i hyror och mat borde det således vara svårare att spara stora procentuella volymer jämfört med om man haft högre inkomster.

Jag kommer inte lägga ut min privatekonomi för allmän beskådan utan hoppas istället att det är tillfyllest att erbjuda procent och relationer på det sätt jag gjort för att inspirera er alla på vägen mot lycka.

November och december är inga massiva månader för min utdelningsportfölj vilket innebär att jag mottog inkomster motsvarande 5 % respektive 1,5 % av utgifterna motsvarande månad eller totalt 0,54 % av mina årsutgifter. Detta kan sättas i relation till mina mål för 2016 då jag hoppas motta passiva inkomster motsvarande 15 % av mina årsutgifter vilket innebär att vägen framför mig är fylld av ansträngningar för att nå hela vägen fram. Jag gillar utmaningar.

För mig som utdelningsinriktad värdeinvesterare spelar det inte så himla stor roll hur portföljen utvecklas men det känns ändå ganska kul att kunna se att det här "tråkiga" sättet att investera ändå ger viss utdelning. Jag har under hösten misslyckats att tajma marknaden precis lika mycket som vanligt men trots detta har portföljen kunnat matcha indexet SIX portfolio return och den har spöat DJ World Index vilket är det index jag av flera skäl mäter min portfölj efter det fåtalet gånger jag alls bryr mig om att mäta mig mot några index.

Min stegutmaning till mig själv att gå minst 10.000 steg om dagen har gått över förväntan bra. I november tangerade jag gränsen med endast 184 steg tillgodo men december innebar en enorm förbättring. Det var min övertygelse att jul och nyår skulle innebära mycket stillasittande och många goda måltider i vänners lag vilket det också gjorde men aldrig förr har jag upplevt en så aktiv helgperiod som i år. Hustrun var mer taggad än vanligt vilket innebar att den ökade mängden ledighet kunde och skulle spenderas på promenader eller på gymmet. Stegräknaren slutade på 371.199 steg för december vilket är lite drygt 60.000 steg tillgodo. Denna ökade motion har inneburit att vågen nu visar sex kilo mindre än när jag började och jag mår många gånger bättre nu än då.

Sist men inte minst har jag gjort massor av roliga saker jag inte trodde jag skulle göra. Att Välja Lycka gör mig lyckligare eftersom jag tvingas ändra min inställning till livet och min tidigare skepticism till trots kan jag bara säga att det funkar.

Att tänka lycka ger lycka.


Bild: freeimages.com/Crystal Church

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar