torsdag 28 januari 2016

Mycket storm i ett litet vattenglas

Idag rapporterar flera av mina portföljbolag och först ut var Tele2 och H&M och lagom till lunch kom Atlas Copco. Snabbt och extremt förenklat kan man säga att Tele2 levererade enligt förväntningarna för föregående år men de kryddade med en prognos för innevarande år som var lite sämre än analytikerna hade hoppats på.

Alltså - det går inte dåligt för Tele2. De har lite att jobba på men det går inte dåligt. Det går sämre än vad en bunt förståsigpåare hade förutspått men värre än så är det inte. Givetvis borde det påverka börskursen eftersom marknaden förväntas bedöma värdet på samtliga framtida kassaflöden vi som aktieägare kan tillgodoräkna oss och med de nya uppgifterna kan man förvänta sig att marknadens uppskattning om dessa framtida kassaflöden var en gnutta högt ställda men i skrivandets stund är kursen ner över 13 % och det tycker jag allt är lite magstarkt som belöning på en skaplig rapport och en utdelningsökning på 10.3 %. Idag handlar jag mer och fortsätter kursen att falla, fortsätter jag handla för jag litar på att bolaget kommer klara eventuella lönsamhetsproblem och fortsätta ge värde till aktieägarna.

H&M blev också dåligt belönade för sin rapport. De följde analytikernas förväntningar men den som tittar i kristallkulan kan se att januariförsäljningen kan bli aningen svag och till detta behölls utdelningen på föregående års nivå. Det är givetvis en massiv besvikelse för marknaden som hoppats på en höjning.

För mig innebär det köpläge. Givetvis är det önskvärt med ökade utdelningar men ett bolag som H&M levererar på alla nivåer och totalavkastningen på det här bolaget kommer förmodligen bli lysande sett över min investeringsperiod på ett tjugotal år eller mer varför jag inte alls är orolig. Just nu ligger kursen några kronor över 1-års lägsta och även i det här bolaget köper jag.

Sist men inte minst landade Atlas Copcos rapport på bordet och även här var rapporten en besvikelse. En besvikelse eftersom analytikerna hade spått att det skulle gå bättre än det gjorde. Återigen - det går inte dåligt, det går bara inte tillräckligt bra och då skall stora slaktarkniven fram. Bolaget höjde utdelningen med 6.2 % till 6.3 kr. Detta är en höjning om vi bortser från föregående års extrautdelning på 6 kr och sådana extraordinära event räknar jag inte med.

Det enda som hindrar att jag slår hårt på köpknappen även på Atlas är att det bolaget stigit en del sedan lägsta noteringen och jag missade dagens lägsta på 176.20 kr vilket hade varit ett toppenpris i min bok. Jag följer utvecklingen med spänning och köper säkert lite innan dagen är slut.

Hur handlar du i rapportstormen?

Bild: Freeimages.com

2 kommentarer:

 1. Tror som du säger att börsen överreagerat på Tele2, själv köpte jag på mig en hel del!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Spara För Livet!

   Tack för att du tittar förbi. Hade jag haft mer hade jag köpt mer men det blev ett gäng atlas tillslut och jag har lite krut kvar inför morgondagens avslutning på börsveckan.

   Radera