tisdag 2 april 2019

AvL´s investeringsstrategi

Vet är bra att ha en sådan har jag hört. Jag har sedan tidigare en tillgångsallokeringsstrategi eller vad jag kallade investeringsregler. Ett ramverk att hålla portföljen inom men de där reglerna säger inte så mycket om vad det är för bolag jag skall välja.

Skall man vara riktigt ärlig är det kanske inte så viktigt med en uttalad strategi heller så länge man har en hyfsad koll på vad man pysslar med men jag tycker att det är bra att ha saker nedskrivna för de dagar då du börjar tvivla på dig själv. Det är lätt att köra på när allt går bra men när det vänder gäller det att ha koll på vad man vill.




En strategi brukar vara en mening eller ett stycke som ger ett ganska luddigt svar på frågan vad vill vi uppnå på lång sikt. Jag har skrivit ned regler många gånger men aldrig en strategi så nu kör vi.

Kärnvärden

1: Långsiktighet. Grunden i portföljen är att investeringarna görs med grundplanen att vara långsiktiga. Aktien köps in och så länge bolaget fortsätter att prestera är det rimligt att anta att aktien ägs utan plan på att någonsin sälja den.

2: Vinst. Bolagen skall gå med vinst. Det är viktigt att bolaget funnits ett tag så att det finns historik att utgå från och med den historiken skall det även följa att bolaget har mognat såpass att affärsidén ger frukt och bolaget gör vinst. Jag föredrar bolag med så mycket historik att man kan se att vinsten också stiger från år till år.

3: Utdelning. Jag tycker nog allt fortfarande att det är viktigt att bolaget delar ut pengar. Jag har slirat lite på det här kriteriet det senaste och även om det har gått hyggligt betyder inte det att jag borde fortsätta ignorera mina egna regler. Utdelning är inte allt men det säger att det finns en vinst och ett kassaflöde. Om det dessutom finns en historik av höjningar, gärna i kombination med bibehållen utdelningsandel, betyder det i regel att bolagets vinster växer.

4: Hållbarhet. Jag kommer nog aldrig bli beskylld för att investera hållbart men familjen AvL vill ändå begränsa investeringar i exv tobak, fossila bränslen och bolag som håller en allt för låg standard när det kommer till de humana villkoren. Investeringen skall helt enkelt kännas bra. Att sova gott om natten har inte bara med portföljens volatilitet att göra.

5: Aktiepris. Även här har jag slirat lite ibland. Se på när jag köpte H&M för 300 kr. Det gjorde jag för att alla andra gjorde det men det fanns i ärlighetens namn inte särdeles mycket som stödde det priset just då. Samma kan sägas med Kopparbergs för ett antal år sedan. Det är självklart att man skall betala mindre för aktien än man tror att den är värd men för att göra det måste man ha en välgrundad och nykter uppfattning om värdet på aktien. Här är det definitivt viktigt att jag börjar lägga mer fokus framgent.

Strategi?

Den 6:e februari 2016 skrev jag ned mina regler. Det var första försöket.

En månad senare valde jag att sätta ihop det jämförelseindex vi mäter oss mot. Jag kallar det AvL-index och det består av lite räntor, en hel del Sverige och resten Globalt index.

I november det året gjorde jag ett försök på att kvantifiera mina aktieköp och det var en grav miss som aldrig blev verklighet vilket, så här i efterhand, var bra. Jag skall inte ha fasta inköpsregler. Jag skall använda mjukare regler för att välja hur jag investerar.

Det ledde dock till att jag satte mig och funderade lite och efter en månad plitade jag ned portföljallokeringsstrategin vilket faktiskt varit bra. Den säger att jag, med hjälp av de regler eller den strategi jag har, skall allokera mitt kapital i enlighet med en fast portföljstruktur.

Den diskussion jag höll inledningsvis är en kontroll gällande huruvida jag fortfarande håller med mig själv och det gör jag. Strategin är intakt men det jag egentligen behöver är att se till att följa den samt att jag nog egentligen behöver fundera på hur man sätter siffror på de här mjukare reglerna. Är ett p/e på 15 ett bra aktiepris? Är p/b 1 bra?

Man kan inte sätta skarpa regler men man kan ha koll på vad man har för inställning till de olika siffrorna och man kan dessutom ha koll på vilka nyckeltal man tycker är viktigast.

Det får bli nästa gång.

Slutsats

En kombination av portföljallokeringsstrategin och regler för bolagsurval jag har knåpat ihop räcker ganska långt för att definiera en strategi. Skall vi försöka?

"AvL skall investera långsiktigt i lönsamma bolag vilka ger en stadigt ökande utdelning. Portföljen skall sträva efter en balans mellan volatilitetsdämpande tillgångar och tillväxt genom att investera i hållbarhetsinriktade tillgångar på en global finansmarknad med tonvikt på Sverige."


Vad tror ni om det som strategi?

Jag är ganska nöjd faktiskt... Nu är bara frågan om det är en strategi jag har formulerat eller om det är någonting annat. Vad säger managementkonsulterna därute?




2 kommentarer:

  1. Ha ha, vad vet managementkonsulter om det? Har aldrig hört ngn av dem säga något vettigt. Inom investeringar brukar ju en strategi vara mer av ett komplett regelverk som styr hur man ska agera.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo jag tänker att det där styrdokumentet är någonting jag håller på att arbeta upp. Jag har flera delar nu så snart är jag klar...

      Radera