onsdag 17 april 2019

Bästa räntan - Reklam


(Det här inlägget innehåller reklam men tankar och åsikter är helt mina egna)

För en tid sedan lyssnade jag på en podd där det diskuterades amorteringskrav, belåningsgrad, inflation och massa annat som bara är roligt för en ekonominörd. Det som diskuterades var främst amorteringskravets effekter och man konstaterade att de hade skett en ganska kraftig kreditexpansion gällande icke säkerställda lån de senaste åren.

Det betyder i praktiken att folk lånar mer pengar till saker som inte är bostad de senaste åren jämfört med tidigare. Varken poddarna eller jag tror att det i huvudsak är för att folk shoppar som galningar utan jag tror att den huvudsakliga anledningen till att de så kallade blancolånen ökar är för att folk inte har råd med den egna insatsen på de dyra bostäderna de vill köpa.

Detta i sin tur innebär att banker och låneinstitut tjänar grova pengar på en ganska osund bostadsmarknad.

Man kan ägna evigheter till att debattera vad man skall göra åt det men jag är ganska övertygad om att lösningen inte står att finna i att tjänstemän försöker lösa en situation som uppstått för att politikerna inte velat/kunnat ta sitt ansvar på väldigt länge.

Blancolån

Så nu har vi ett Sverige med en större andel människor än tidigare med blancolån och med vetskapen om att majoriteten av svenskarna fortfarande, statistiskt sett, är mer trogna sin bank än sin partner kan vi konstatera att väldigt många människor sannolikt betalar alldeles för mycket i ränta för de här lånen.

Som en utsvävning konstaterar jag att jag blir uppringd nästan varje vecka av en ny säljare som öppnar med frasen "-Stämmer det att du har ett kreditkort, billån eller blancolån." (eller någonting liknande. 

Jag brukar svara ja, jag har ett billån och följden blir då en fråga om hur mycket jag betalar i ränta samtidigt som barnet (säljaren) i andra änden snabbt utökar frågan med "-en 4-5% kan det stämma?"

Nej gode gud jag betalar inga 4-5 % för billånet. Jag är upprörd över att min bank har höjt till 2,2 % men jag konstaterar blygsamt att det måste finnas en anledning till att dessa fraser sägs med sådan självklarhet.

Jag skulle bli förvånad om 4-5 % är ett högt spann när det kommer till stora blancolån som tas av folk som inte har råd med sin dyra lägenhet.

Sedan jag registrerade nytt företag är säljarna dessutom på mig igen om att skaffa lån till firman och då snackar vi inga mysiga 4-5 % de kan erbjuda. Det finns en anledning till att det finns en drös med crowdlending och crowdfundingplattformar där privatpersoner kan investera till 10-20 % ränta om man bara lånar ut till företagare.

Lösningen - jämför lån

Visst hade det varit bra om lösningen var att inte ta blancolån för att lösa sin boendesituation men tills vi har hittat ett sätt för folk att komma ut på bostadsmarknaden som inte inkluderar överbelåning kan vi i alla fall försöka se till att räntekostnaden blir så låg som möjligt och det är här som Lånasmart.com kan hjälpa till.

Lånasmart är en jämförelsesajt som kan hjälpa till att jämföra låneaktörer och se till så att du får den bästa räntan som möjligt.

Om du sitter och betalar 3 % för mycket på dina 300 000 kr i lån som du avbetalar på 10 år får du betala ungefär 50 000 kr mer i ränta och det är pengar du kan ha väldigt mycket roligare för.

Lånasmart kan också hjälpa till att jämföra företagslån. Företagskrediter är sannolikt ännu svårare att hitta vettiga räntor på eftersom vi företagare anses vara långt osäkrare än vanliga dödliga. Skulle du ha eller behöva en företagskredit surfar du bara in på Lånasmart.com/foretagslan så blir du hjälpt på vägen till en bättre ränta där.
2 kommentarer:

 1. Det här med blancolånen i svensk ekonomi tycker jag är både sorgligt och farligt. En självklar konsekvens av regeringarna, som man kunde peka ut enkelt på förhand. Skulle de vara en fördel och ngt bra detta?
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att det framgick att jag håller med om att blancolån är em styggelse om de används felaktigt vilket nästan alltid är fallet. Men om man nu har ett sådant lån eller känner att man måste ta ett är det en bra sak att jämföra olika aktörer så att man får så bra villkor som möjligt.

   Radera