lördag 1 juli 2017

Månadsavstämning juni

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Jag älskar sommaren. Jag tycker nästan inte att det behöver sägas mer än så. Jag älskar sommaren.

Om en vecka är det dags för tre veckors semester men redan nu är det ganska skönt för den absolut värsta stressen och pressen från våren är över för denna gång och nu börjar jag sakta men säkert att komma ifatt. Skönt

Bild: Pixabay.com


Ekonomi
Pengarna rullar in. Det är inte många pengar men de rullar ganska bra. Som en extra bonus kom mitt skattesparande in på kontot vilket gör att sparkvoten den här månaden blir ganska hygglig trots att månadslönen nätt och jämnt täcker våra utgifter.

Portföljutveckling

Den här månaden har varit tuff både på AVL-Index och på portföljen. Totalt är AVL-index ned försiktiga -0,47 % (1,55 %) under juni. Det är första månaden med negativ utveckling på riktigt länge. Tack vare att jag har både världsindex och räntor i mitt jämförelseindex har det inte backat mer för om man tittar på börsens bredare index har det backat närmare två procent även inklusive utdelningar. YTD är AvL-index upp 9.48 % (10,00 %) vilket fortfarande är en god årsavkastning.

Ovanstående skall som vanligt jämföras med mina samlade portföljer och nu är vi hyggligt på banan. Mina samlade portföljer spöar fortfarande index vilket är jättekul även om även det inte är med mycket och jag faktiskt backar även jag. Portföljen gick ned -0,38 % (2,14 %) under juni och YTD är portföljen upp 10,51 % (10,94 %). Detta samtidigt som portföljernas volatilitet är nere på 6,38 % vilket är klart under OMXSGIs volatilitet på 8,9%.

Sparande

Det är lite orättvist att mäta sparkvot när man slänger på en "inkomst" motsvarande två normala månadslöner för det blir lite skevt men jag är inte den som klagar när livet går min väg. Denna rejäla vitamininjektion i kassaflödet resulterade i att sparkvoten uppgick till 71,90 %

På årsbasis är min sparkvot på 53,84 % (45,96 %). Jag har ju som mål att spara 60 % av min nettoinkomst i år men jag visste redan från början att det skulle bli svårt. Därför är det extra häftigt att se att vi nu är över 50 % i alla fall.

Utdelning

Nu har utdelningssäsongen passerat men portföljen fortsätter att leverera. Juni är en hygglig månad och portföljen fick ett ganska fint tillskott av passiva inkomster. Utdelningarna täckte 18,62 % (46,27 %) av en genomsnittsmånads kostnader. Nu är vi alltså halvvägs på året och jag kan konstatera att portföljen på årsbasis täckt 11,75 % (10,19 %) av årskostnaderna och vi är på ganska god väg mot målet på 21 % på ett år även om det nu är nästan omöjligt att nå det målet.

Det är ganska intressant att följa upp utdelningarna och jag kan konstatera att månadens utdelningar är hela 203,18 % (57,85 %)  högre än de var förra året. Sådana siffror går en siffernörd som jag igång på. Tänk om det hade kunnat fortsätta så i några år. Då hade jag ganska snabbt kunnat klocka ut.

AVL-Portföljen

Under juni månad köptes andelar i Nordnet Superfonden Danmark in 558,99 kr. Vi bytte dessutom ut vår SAS-preff mot 2 preferensaktier i Klövern och har nu 35 öre i kontanter på depån. Kontot ser ut som nedan.
I dagsläget är portföljen inkl likvider värd 9205 kr (insatta medel 8500 kr) vilket innebär att vi fått 705 kr (902) kr eller 8,3 % (11,28 %) i avkastning på 14 månader. Det svänger fort men vi fortsätter pressa på.

Livskvalitet

Vi firade midsommar med 13 av våra närmaste vänner i ett stort hus några mil från Göteborg och att få lov att vara med vänner och familj i total avkoppling och frihet är den ultimata lyxen för mig så denna helg lever jag länge på.

Hälsa
Jag har i alla fall inte tjuvätit något godis men jisses vad besök vi har hela tiden och vad ofta man då kan äta efterrätt. Kombinera det med en mycket begränsad mängd träning som följd av extra tid på det extremt stillasittande arbetet så vet du vart jag är.

Summering

Det är ganska sjukt faktiskt men räknar vi total portföljtillväxt inkl utdelningar, insättningar och värdetillväxt har jag idag fått in lika mycket som jag genererar netto på ett helt år genom lönearbete givet min nuvarande lön och arbetstid. Antingen har portföljen varit snäll mot mig eller så har jag alldeles för låg lön. Oavsett ger det extra motivation att fortsätta spara.

Lycka till allihopa


Bildkälla: pixabay.com och nordnet.se

6 kommentarer:

 1. Jag tycker nog veckans börsnedgång kom väldigt lägligt, såhär lagom till kvartalsskiftet... det sänker ju skatten på ISK:na med flera kronor :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tänker så du :-) Ja och det är ju faktiskt trevligt att kunna handla framtida inkomst till en billigare peng så det är bara att glädjas.

   Radera
 2. Jag gläds med dina framgångar och det är så skönt att se att långsiktig investering lönar sig.
  Kör hart, jag följer din utveckling :-)

  // Procentpanik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Procentpanik

   Än så länge är det ju ganska enkelt eftersom vi haft en väldigt lång uppgång. Det skall bli spännande att se vad som händer när det vänder :-)

   Radera
 3. Hej!

  Har nu lagt till den här bloggen på listan över svenska ekonomibloggar.

  http://utdelningsseglaren.blogspot.se/2017/07/svenska-ekonomibloggar-hela-lista.html

  Hälsar Seglarn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst med nöje. Det är fantastiskt att det finns så många bloggar därute. Bra jobbat

   Radera