tisdag 4 juli 2017

Nobinas första kvartal

Det här inlägget innehåller affiliatelänkar

Det var lite av en chock att logga in på depån i fredags och se att två ganska stora innehav i portföljen hade backat rejält. Delas hade OHI backat över fyra procent men det var främst en följd av en stärkt krona och en höjd ränta och eftersom resten av den amerikanska fastighetssektorn också backade ganska mycket tog det inte så många sekunder att pusta ut från den pärsen.

Värre var det med Nobina som backade 10 % på rapport och även om bolaget "bara" väger 3,5 % i portföljen är det ett medelstort innehav med tanke på att portföljen innehåller ett fyrtiotal aktier om man bortser från preffarna.

Vad var det då som hade hänt?Nobinas första kvartal (rapport)

Man lyckades klämma in en omsättningstillväxt på 2,3% men det hjälpte inte eftersom man byggde på ganska rejält på kostnadssidan. Man hade extra kostnader för personal, någonting man kallar övertalighetskostnader, och man har rekryterat ny VD vilket förmodligen kostade en del. Man har också dundrat in en hel del pengar i engångskostnader och slutligen har man haft en hel del kontraktsstarter vilka av naturen drar ned lönsamheten.

För så här fungerar det nämligen. I början av ett kontrakt så kostar uppstarten massor av pengar och det är ganska olönsamt att börja en ny linje. Detta blir bättre med tiden och över kontraktets hela livslängd skall lönsamheten vara okej men man har fortfarande inga enorma marginaler utan man harvar med 4-5 % marginal vilket gör att om man får en obalans i kontraktsportföljen kan det temporärt slå ganska hårt på resultatet.

Man uppvisade alltså ett resultat före skatt på 50 miljoner kronor mot föregående års 86 miljoner kronor. Det är ett resultattapp på nära 42 % och det är ju inte helt lysande. Ledningen anser att man flaggat för den här situationen men att marknaden inte förstått och jag får väl erkänna att jag, som en liten del av marknaden, inte förstått riktigt hur allvarligt det skulle vara men å andra sidan har jag inte suttit ned och snackat med ledningen vilket en massa analytiker gjort.

Nu när jag lite nyktert har tittat på rapporten kan jag konstatera följande. Resultatet var 36 miljoner kronor sämre i år jämfört med föregående år och i rapporten beskylls kontrakten för 11 miljoner. Man redovisar också att engångskostnader relaterade till övertalighet kostade 12 miljoner kronor och man kan se att Swebus resultat försämrades med 6 miljoner kronor. Dessa kanske inte är de viktigaste av alla resultatpåverkande händelser men eftersom det i rapporten också nämns att man skall göra en strategisk översyn av Swebus, vilket jag tolkar som att man skall ta i med hårdhandskarna gällande deras dåliga resultatutveckling, tolkar jag dessa som varandes av engångs-, eller som minst av övergående natur. Det rör sig alltså om 29 av 36 miljoner kronor där man kan lägga till ytterligare 2 miljoner om man lyckas vända Swebus till ett nollresultat. Enligt bolaget kommer det kosta 15 miljoner kronor att röja upp i Swebus och de pengarna kommer avsättas i kvartal 2 men efter det borde vi se en helt annan kostnadsstruktur på det verksamhetsområdet.

Man skriver också att man varit tvungen att ta på sig stora utbildningskostnader för att upphandlingen från arbetsförmedlingens sida gällande bussförarutbildningar har dragit ut på tiden. Detta säger man vara på väg mot en lösning vilket gör att den här extrakostnaden sannolikt kommer försvinna även den innan året är slut.

Framtiden

Nobina redovisar en stark kontraktsportfölj där man vinner nya kontrakt hela tiden. Man har förlorat en del trafik det sista men i gengäld har man vunnit mer lönsamma kontrakt och nu senast rapporterar man att man blir av med en riktig förlustaffär i Norge vilket kommer stärka koncernen om ett par år.

Jag tror man måste se det här som en långsiktig investering och gör man det kan man konstatera att första kvartalets resultat per aktie uppgick till 39 öre och att man nu haft två ganska svaga resultat där man dessutom inte vunnit särdeles mycket ny trafik men man har en stark kontraktsportfölj, bolaget växer och den nya VD´n har påbörjat en utrensning på kostnadssidan vilken förhoppningsvis kommer få genomslag redan i år. Ledningen har också, med tydlighet och tillförsikt, konstaterat att kostnaderna för kontraktsmigreringen kommer att avta senare i år.

Marknaden handlar det här bolaget som vore det ett kupongbolag. Man äger en stabil verksamhet i syfte att få en rejäl utdelning varje år och aktiefallet i fredags var en spegling av den rädsla marknaden upplevde för att utdelningen var hotad. På kort sikt tror jag att utdelningen kan vara hotad. Det är inte alls säkert att nästa års utdelning kommer vara i samma nivå som årets men på lite sikt kommer fortfarande Nobina leverera, det är jag helt säker på.

Summering

När blodet flöt som värst där straxt efter kl nio på fredag morgon ökade jag mitt innehav i bussoperatören med 10 %. Jag missade dagslägsta men jag plockade upp mina aktier för 43,80 kr/st och även om det inte handlade om några jättepengar är jag ändå ganska nöjd. Skulle aktien fortsätta handlas runt 40-lappen kommer jag köpa mer för låt oss anta att man lyckas få ordning på torpet igen och klämmer till med ett helårsresultat som "bara" är 75 % av föregående års resultat borde man kunna dela ut ungefär 2,40 kr. Det vore ett rejält bakslag men med en köpkurs på 43,80 kr blir det en direktavkastning motsvarande 5,48 % vilket är i paritet med vart aktien handlats det senaste året och det är dessutom betydligt högre än börsen i genomsnitt.

Jag tror inte det är osannolikt att årets resultat kan bli ganska svagt men med tanke på den utveckling bolaget haft och att de fortfarande ökar sin omsättning är jag övertygad om att den nya ledningen har förutsättningar att bygga rejält aktieägarvärde på några års sikt och då är jag ganska bekväm med att köpa framtida inkomst billigare idag än jag kunde köpa den för igår.Bildkälla: nobina.se

9 kommentarer:

 1. Kollade börsen av en slump till förmiddagskaffet på jobbet och såg att Nobina låg ner -11%. Efter en snabb sammanfattning tryckte jag på köp och handlade aktier för ca 15000 kr, för detta är ett bolag jag tror på starkt, inte bara för utdelningarna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag blir ett bra köp på sikt. Lycka till

   Radera
 2. Jag håller med dig, detta var en en rejäl överreaktion av marknaden. Jag passade också på att köpa fler aktier till utdelningsportföljen. Jag noterade att VD också tog in 15,000 aktier igår. NY vd och omstruktureringskostnader i samband med det, så ofta man ser det, att nya ledningen vill komma till ett väl dukat bord. Marknaden gick på den lätte denna gång med...
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var lite blandad kompott i rapporten men visst var det en rejäl överreaktion som vissa av oss utnyttjade till vår fördel.

   Vi får väl se om något år hur det blev

   Radera
 3. Hur ser du på den oerhört svaga ägarbilden? Den oroar åtminstone mig.
  Mvh Micke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att styrelsen bara äger ca 2,4% är lite svagt, ja. Men å andra sidan är detta inget tillväxtbolag, utan en lite mer stabilt/långsamt växande verksamhet, där de har ganska starka marknadspositioner. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

   Radera
  2. Hej Micke

   Investeraren ovan har sina poänger. Jag tycker att det är viktigt att ledningen har en insats i bolaget som kan anses innebära en påverkan på personens privatekonomi. Ragnar sitter med ett innehav på 30 miljoner, den nya VDn hostade upp över 600k efter en månad i bolaget och CFO sitter på aktier värda 9,5 miljoner och även om lönerna är hyggliga på deras nivå är det ändå ganska mycket pengar att ha i ett enda bolag.

   Med det i åtanke tycker jag nog att ägandet i ledningen är hyggligt men jag hade föredragit en ägare av kött och blod bland de tio största istället för en hel rad institutioner men bolaget borde ändå vara en trygg hamn för en liten del av mitt kapital.

   Radera
  3. VD har köpt fler aktier i sommar vilket ger lite bättre stabilitet i alla fall även om jag också gärna hade sett en lite större stabil ägare. I övrigt tycker jag att Nobina är ett intressant om än risky utdelningscase med hög direktavkastning och lågt P/E-tal.

   Radera
  4. Det är ju ett bolag som har ganska tunna marginaler men det verkar förhållandevis välskött så på lite sikt kan det förmodligen bli ett ganska bra case

   tack för kommentaren

   Radera