söndag 15 maj 2016

Veckobrev 19

Det har varit en härlig vecka med varmt väder och fullständig panik kombinerat med relativ sömnlöshet i en obekväm blandning samtidigt som börsen har krälat upp en dryg procent. Lysande psykedelisk upplevelse det här att vara i slutskedet av en utbildning där behovet av att någon annan tycker att mina ord är värda ett godkänt betyg gör att hjärnan går på högvarv dygnet runt. Jag tror tyvärr inte att situationen blev bättre av att bolagens rapportsäsong för månads- och kvartalsmoms sammanföll denna vecka vilket krävde min närvaro på arbetsplatsen dessutom men vad gör man inte för några extra slantar i kuvertet den 25:e.

Det är just den här typen av upplevelser som gör mig så säker på att sparande och gnetande för att nå ekonomisk trygghet är det enda rätta. Oavsett vilken arbetssituation jag befunnit mig i har jag alltid stött på tillfällen med extra stressfulla situationer som alla har som gemensam nämnare att de är obekväma och påfrestande.

Var inte så negativ herr AVL

Den främsta skillnaden mellan min situation nu och mina tidigare upplevelser är att den här senaste veckan av stress är övergående. På andra sidan deadline är jag fri men det finns ytterligare en skillnad som faktiskt trumfar detta.

Den senaste veckan har bolagen jag äger aktier i levererat utdelning till mig motsvarande familjens matkostnader under en dryg månad. Det är en inkomst jag inte behövde arbeta för. De pengarna bara satt där på kontot och log åt mig en morgon när jag loggade in. DET är en fantastisk känsla. Det bästa med hela scenariot är att det fortsätter och fortsätter och fortsätter. Som ni vet händer det att jag refererar till min husgud Stefan Thelenius på z2036 och det kommer sig av att hans verktyg är sjukt motiverande att använda. Med hans excellenta sparkalkylator har jag lyckats locka in mängder av människor i sparandets mörkaste skrymslen och när livet är grått och trist brukar jag drömma mig bort i en graf eller bild som berättar hur rik jag kommer att bli eller hur mina pengar leker med varandra och blir fler.

Den här veckan har jag njutit av verktyget mina utdelningar och tänker dela med mig av en av de bästa bitarna. Bilden nedan visar att min portfölj i dagsläget förser mig med pengar i form av utdelningar och räntor 79 dagar om året. Det rör sig oftast om mycket små summor men det kommer in nytt kapital nästan varje vecka, året runt och ju mer jag sparar desto mer utdelning får jag och denna utdelning investeras den också vilket ger en ränta på ränta effekt som hjälper mig att ännu snabbare nå mina mål.


Om inte en sådan här bild är motiverande vet jag inte vad som skulle få dig att tända till.

Visste du att svenska börsen avkastat i genomsnitt 11% de senaste 30 åren?

Vet du att om du sparar 100 kr/månad från din 18-årsdag till pensionen vid 65 års ålder med ovanstående avkastningen kommer du, om allt går vägen, ha en portfölj värd över en miljon kronor när du går i pension och om du då köper en högavkastande aktie, exv Tele2 som idag direktavkastar ungefär 7 % årligen skulle detta innebära en extra pension på över 6500 kr/månad efter skatt.

Not bad!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar