lördag 12 maj 2018

Bokrecension - Gör ditt barn rikt

Jag fortsätter tugga mig igenom en stor hög grundlitteratur på det ekonomiska området. Det är lite ironiskt eftersom jag har spenderat ett par år med att läsa in en ekonomisk gymnasieutbildning och därefter fem år för att klippa en ekonomisk master. Man kan väl säga att jag läser ekonomisk litteratur i fel ordning men en sak är ganska säker och det är att när man läser ekonomi på en lite högre nivå läser man inte om pengar, man läser om ekonomi. Privatekonomi och privatekonomiska flöden är någonting helt annat.Nu har turen kommit till "Gör ditt barn rikt - Från veckopeng till förmögenhet" av Jan Bolmeson och Charlie Söderberg.

Säga vad man vill om dessa herrars andra företagseskapader men författa kan de. Jag går inte in på den del av deras utsvävningar jag motsätter mig för det har andra skrivit om på ett förtjänstfullt sätt här och här.

Om vi istället fokuserar på boken måste jag säga att den är riktigt bra. Den är välskriven med inslag av verklighet inskjutet vilket ger tyngd och trovärdighet. Den första halvan av boken går ut på att beskriva ett tankesätt och en möjlig förändring av inställningen till sparande.

När det sedan kommer till den praktiska guiden för att komma igång med ett grundläggande, långsiktigt sparande är där inget nytt under solen även om det som beskrivs är förvånansvärt sunda råd.

Det jag däremot anser är att alla som funderar på att skaffa barn eller som har barn, kan ha nytta av att läsa den första halvan av den här boken. Det ger nya perspektiv som kan vara värdefulla. Det ger verktyg man kan använda för den ekonomiska uppfostran av sina barn och det ger spännande insikter man kan ta med sig.

Boken är lättläst men utan att vara trivial, den är välskriven och lätt att tycka om. En bok väl värd sin tid och (om man lånar den på bibliotek) sitt pris.

Bildkälla: bokus.com

5 kommentarer:

 1. Hej AVL, jag ser att du länkar till vårt inlägg. Roligt att du uppskattar det. Jag har inte läst boken men jag håller med om det du skriver: Jan och Charlie har många kloka ideér som väldigt många skulle kunna ha nytta av. Särskilt gillar jag sista meningen ;).

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Ja i det mesta tycker jag att man kan plocka bra saker från den. Jag tycker det är skitsynd att de (främst Jan) pushar BG för det smutsar ned dem i mina ögon.

   Någon gång måste du lära mig hur man lägger till en sån sätt länk i en kommentar 😀

   Radera
  2. Klart jag fixar. Säg bara till så visar jag min magi ;).

   Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

   Radera
 2. Att det flödar över av den hör typen av litteratur är väl en god indikator på samhällsutvecklingen idag? Dvs frånvaron av vanligt sunt förnuft, att tänka själv. För inget av det som skrivs om är ju raketforskning direkt. Samtidigt är det tragiskt att detta inte lärs ut i skolan alls, för ekonomiska kunskaper är ju något av det viktigaste man behöver i sitt vuxna liv.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Ja inte var det mycket ekonomi i skolan men jag får ändå intrycket av att vi hade mer än ungarna idag får. Hade ett parti gått till val med den frågan på agendan hade de säkert kunnat vinna över mig.

   Radera