tisdag 29 maj 2018

Bränsleekonomi - Jag gubbkör och sparar 20 %

Det här var inte tänkt att bli en följetong men jag gjorde en kort, empirisk studie gällande min körning och min bils förutsättningar.

För någon vecka sedan, när försommaren hade slagit till på riktigt och vi hade 26-30 grader och gassande solsken bestämde vi oss för att göra två olika utflykter. Den första bar av till Uddevalla för att träffa min familj och dagen efter åkte vi till Vårgårda för att besöka hustruns familj.Den ena sträckan är 9 mil och den andra 7 mil men det är egentligen inte intressant här utan det som är spännande är att undersöka bränsleförbrukningen. Det är i huvudsak landsvägskörning eller motorväg men sträckorna är väldigt olika. Till Uddevalla från Göteborg är det 110 km/h nästan hela vägen och till Vårgårda går det aldrig snabbare än 100 km/h men det är långa sträckor på 70-80 km/h.

Jag körde så ekonomiskt jag kunde men jag lät ACn kyla oss och vi hade gott om packning på båda resorna men resultatet lät inte vänta på sig.

På resan  till och från Uddevalla lyckades jag snitta 5,1 dl/mil drivmedel och tur och retur Vårgård lyckades jag tillslut landa på 4,3 dl/mil (jag var nere på 4,2 dl men eftersom det var tjuvtjockt i Tingstadstunneln gick det inte hela vägen).

Det är en skillnad på 15-20 % beroende på åt vilket håll man räknar. Det drar alltså 19 % mer drivmedel per mil att köra till Uddevalla jämfört med Vårgårda och den främsta anledningen jag kan härleda är hastigheten. Det är backigare till Uddevalla vilket kan spela in men det kan inte vara med mycket.

Jag råkar ju nu också under en hygglig tid studerat min hustrus pendlande till jobbet och kan konstatera att hon landade på 5,2 dl/mil på en sträcka där man borde kunna komma ned i alla fall en halv deciliter men förmodligen närmare de där 0,8 dl som ovan, ja då finns det pengar att spara.

Precis som jag skrev i inlägget häromdagen innebär en minskning av bränslekonsumtionen med 0,8 dl/mil ungefär 2000 kr/år. Med ett drivmedelspris som snabbt stiger blir besparingen ännu högre så jag kommer inte i närtid återgå till min vanliga körstil.

Skulle det vara så att du semestrar i Västra Götaland och råkar köra bakom en grå KIA du tycker såsa fram i hastighetsbegränsningen; vinka när du kör om för sannolikheten är hög att det är jag som gubbkör för att spara tusenlappar.

Bildkälla: trafikverket.se

2 kommentarer:

  1. Ja, det där har man ju själv märkt i plånboken :)
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera