måndag 7 maj 2018

Spännande utveckling - MQ, Nobina & SBSI

Det har hänt en hel del spännande saker i portföljbolagen på sista tiden. Både positiva och negativa saker och jag tänkte gå igenom några av dem lite snabbt både för er skull men också för att hjälpa mig tänka lite.MQ

Den 23e april meddelade MQ att VD får flytta på sig. Christina Ståhl har varit VD i fem år och arbetat för att vända koncernen och en hel del saker har hänt men hon har verkligen inte nått hela vägen vilket blev tydligt i senaste rapporten där man redovisade förlust för första gången på ett tag och i och med den senaste tidens utveckling meddelade storägarna att det kanske var dags att se över ledningsfunktionen vilket man nu tydligen har gjort. Det går fort i mindre bolag.

Jag tror att detta kan tänkas vara bra givet att man hittar en stark VD med möjlighet att ratta skutan i rätt riktning. Förutsättningarna finns där.

Nobina

Efter valborgshelgen smällde Nobina till med en rad fina nyheter. Dels kom ett pressmeddelande om att man säljer Swebus. Man har länge haft svårt att få lönsamhet på den verksamheten och det har spekulerats i en nedläggning då det sannolikt skulle vara svårt att sälja den när den gått så dåligt. Nu lyckades man ändå sälja verksamheten för en rimlig peng vilket stärker den finansiella ställningen, ger ledningen möjlighet att fokusera på viktigare saker än att vända en förluströrelse till vinst och sist men inte minst borde det totalt sett ge bättre marginaler för den del av bolaget som kör vidare.

Utöver det har man på senaste tiden meddelat att man vunnit stora kontrakt i Oslo och i Sörmland. Kontrakten är värda totalt 5,5 miljarder kronor vilket inte är småpotatis. Eftersom Nobina brukar hävda att kontrakten har lägre marginaler i början skulle de här kontrakten kunna bli ett sänke i närtid men min tolkning är att de inte borde behöva bli så betungande eftersom båda avtalen är förnyat förtroende på en redan etablerad marknad. Eftersom man redan har en organisation på plats borde det inte bli lika svårt att få ihop affären.

Southside Bancshares (SBSI)

Eftersom jag sannolikt är ensam om att äga det här bolaget bland bloggarna (6 personer äger aktien via Avanza) skall jag inte bli långrandig.

Ett av mina investeringsantaganden när jag köpte aktien var att de vid sidan av en stadigt ökande utdelning och omsättningstillväxt också skulle erbjuda en årlig utdelning i form av aktier har nu grusats. I ett pressmeddelande lät man investerarna veta att man nu, efter 20 år, ändrar detta och kommer inte fortsätta dela ut fler aktier till sina ägare. Samtidigt meddelade man att man höjer utdelningen med 7 % vilket är bitterljuvt.

Dessa nyheter i kombination med att man visar upp sämre resultat än väntat och sämre resultat än föregående period gör att jag valde att sälja av min pyttelilla position. Jag har inte bestämt vad jag skall göra istället så för tillfället används pengarna till att sänka min belåning.

Summering

Man kan tycka att jag är inkonsekvent som håller fast i mina aktier i MQ när bolaget igen och igen visar svaghet medan jag säljer en amerikansk bank för att de inte vill ge mig mer pengar än de har råd med men faktum är att ju längre jag kommer i min investeringskarriär och ju mer tid min familj tar desto knivigare tycker jag att det är att hinna med att följa utländska bolag så nära som jag skulle önska. Det kommer därför bli så att jag väljer ett par bjässar jag inte behöver följa lika noga utan jag läser på noga en gång och så är det förmodligen bra med det. Utöver det köper jag en bred globalfond regelbundet och jag har siktet inställt på några trevliga ETF:er som ger mig diversifiering mot utlandet också. Sen kommer jag säkert inte kunna hålla mig men som sagt är det enklare att få information om de nordiska bolagen vilket gör investeringarna mindre tidskrävande.


Bildkälla: freeimages.com

2 kommentarer:

 1. Jag scrollade snabbt vidare till nyheten om SBSI, så jag är en av de 6. Tack för info!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Kul att du kunde fiska upp det här inlägget då. Nu är ni tyvärr aningen färre men jag kommer fortsätta följa bolaget lite på distans.

   Radera