tisdag 23 april 2019

Köper mig tid


Pengar är tid

Någon gång har tid bytts mot pengar i någon form oavsett om det är ersättning för ett direkt eller indirekt arbete. Försakande av tids har alltid varit en faktor.

Sparande är uppskjuten konsumtion

Sparar man pengar till framtiden kan dessa pengar användas för konsumtion då men om nu pengar är tid kan ett sparande också innebära att man kan köpa tid i framtiden.

Problemet är att det inte riktigt är sant. Eller jo, det är det, men det beror också på vad man lägger in i orden man använder.

Om jag sparar 1000 kr idag kanske det kan innebära att jag slipper jobba den 23:e november. På så sätt kan jag genom ett sparande idag, köpa min tid i morgon, men det jag köper är egentligen rätten eller möjligheten att använda min tid på det sätt jag vill. Jag får inte mer tid även om jag får fri tid.

Livet är fyllt av val

Jag sparar ganska mycket. Jag hoppas att det inte kommer som en chock för dig som läser den här bloggen.

Jag sparar ganska mycket i syfte att kunna köpa mig mer fritid i framtiden. Mycket mera framtid. Men det innebär att jag byter tid mot pengar idag för att kunna diktera mina villkor i morgon.

Ju effektivare jag använder mina resurser ju billigare blir min framtida frihet men det är nu vi kommer till valen.

I vår familj har vi en bil. Vi har valt att "bara" ha en bil men vi unnar oss lyxen av att äga just en bil. Det är mycket framtida frihet vi försakar för den lyxen men vi tycker det är värt det.Häromsistens var det dags att byta däck på sagda bil och då uppstår återigen en valmöjlighet. Göra det själv eller betala för att slippa. 

Konkurrensen i vårt närområde har gjort att vi kan åka till en anläggning där de erbjuder att förvara våra däck i ett halvår, byta däck och tvätta bilen för hand; allt för det facila priset av 550 kr. Av dessa 550 kronorna är 350 kr förvaring.

Låt oss bortse från förvaringskostnaden eftersom det är ett val vi gör baserat på att våra förvaringsmöjligheter är mycket begränsade varför vi avgör att det är värt summan för oss att slippa göra plats för däcken.

Det kostar alltså 200 kr att byta däck och få bilen tvättad. Hade jag gjort det själv (om vi antar att jag hade haft tillgång till en plats att göra det men kanske då utan mutterdragare och lyft m.m. (dvs så som jag gjorde förr, på gatan med en domkraft och svett) så hade däckbytet tagit mellan 30-60 minuter beroende på hur stark jag kände mig just den dagen och att tvätta bilen brukade ta ungefär lika lång tid med all avfettning och schamponering.

Allt som allt 1-2 timmar att göra det själv. en knapp timme på anläggningen när någon annan gjorde det.

Jag väljer att inte avslöja vad min tid är värd men med en skattesats på ca 25 % (inkl jobskatteavdrag m.m. är det ungefär där man landar på inkomster under ca 45 000 kr grovt räknat) och med en genomsnittlig arbetstid per månad om 165 timmar behövs det ungefär 44 000 kr i månadslön för att kunna byta en arbetad timme mot 200 kr efter skatt vilka man kan använda för att få bilen tvättad och dubbfri.

Det är en ganska hög lön så det är kanske värt det att göra jobbet själv?

Nej!

Inte för mig.

Beräkning

Jag tänker inte räkna särdeles mycket mer utan mest konstatera att jag, när detta nu begav sig, kunde flexa en stund för att ta bilen till rätt plats. Väl där kunde jag sitta bekvämt med en kopp bjudkaffe och arbeta i lokalens soffor och när bilen var klar kunde jag åka hem.

Det innebär att jag totalt förlorade 20 minuter av min arbetsdag vilket jag får jobba in någon annan dag. Jag förlorade också 200 kr. Detta innebär att jag nästan perfekt kunde arbeta medan någon annan gjorde ett arbete för mig varför ingen tid förslösades medan jag väntade utan all tid var effektiv och förlusten var 200 kr.

Skall jag vara ärlig hade det inte tagit mig en timme att lösa det där utan det hade tagit 2-3 timmar att få fram all utrustning och utföra allt arbete. Det är antingen tre timmar förlorad arbetstid eller 3 timmar av mitt liv jag aldrig får igen.

De där 3 timmarna som jag istället kunde använda på att laga mat tillsammans med min tvååriga dotter som för omväxlings skull är var frisk och glad samtidigt, därefter kunde vi gemensamt äta middag och leka en stund innan kvällsbadet, godnattsagan och godnattpussen.

Kom igen... Är det ens värt att fundera på om det skulle vara värt 200 kr att få en fri eftermiddag med familjen?

Jag vet att jag skall förespråka sparande till varje pris men det har aldrig varit min plan eller mitt mål. Bloggen heter Att Välja Lycka. Livet är fyllt av val och det enda rimliga är att göra de aktiva val som innebär att man maximerar lyckan i världen.

Detta är et exempel på hur jag väljer att köpa fri tid att vara lycklig på.

Hur väljer du?


17 kommentarer:

 1. Bra tänkt, drar också gränsen för att göra något själv beroende på kunskap, hur lång tid det tar och självklart vad det kostar. Byta däck gör jag inte längre exempelvis. Lampor o sånt däremot kan jag både köpa och byta själv billigare.

  Vår allas MMM propagerar för att göra mycket själv, o det håller jag med om.
  Men det är inte alltid passande för oss som inte är FIRE än, då lägger vi faktiskt vår extremt begränsade tid redan nu på något vi inte får igen, som en middag med familjen i ditt exempel ovan. Då spelar det lite mindre roll vad nu de där 200 kronorna är värda om tio år.

  Allt sparande är inte bra sparande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser det som en glädjevaluta. Om pengar ger mer glädje idag än förmodad glädje i morgon är det bara att byta dem mot glädjen idag.

   Eller någonting sådant :-)

   Radera
 2. Intressanta texter som alltid. Håller med dig fullt att köpa sig själv tid i olika lägen måste vara det ultimata sparandet för själen. För mig handlar allt i livet, precis allt om val. Vid en motgång kan jag välja att gräva ner mig men jag kan också vända på det och se det som en styrka etc etc. Hur ska jag göra nästa gång? Kan jag utnyttja det här till min fördel? Kan jag lära mig något? För vår del så sparar vi en hel del. Jag sparar större andel än frun då hon inte är lika sparsugen som din fru/sambo men det är också ett val som hon gör. Valen hon gör medför också att vi åker på semester något jag vet att jag inte prioriterat annars med mitt "mindset" men hon är noga med glädjevalutan med barnen. Och de valen som tillför barnen och vår familj något de valen kan jag villigt acceptera. Tror du ni kommer resonera annorlunda med fler barn?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I vårt förhållande är det tveklöst jag som är mest sparintresserad men fru AvL är ganska sparsam även om det inte är ett intresse och hon är heller inte särdeles intresserad av investeringar men jag tror att din och min situation inte skiljer sig åt så väldans mycket.

   Tyvärr måste jag erkänna att jag inte riktigt förstår fråga i slutet gällande huruvida vi kommer resonera annorlunda i framtiden med fler barn? Du får jättegärna utveckla.

   Om det handlar om valen att eventuellt konsumera mer med fler barn på plats så har nog inte antalet barn en inverkan på de valen. Vi konsumerar så lite som är möjligt och rimligt. Det ligger dock med i vår plan att konsumtionsnivån kommer öka ju äldre barnen blir. Vi bedömer att en tvååring inte har särdeles stor behållning av en resa till Thailand och då avstår vi i år att åka men när hon är 10 år kanske det är roligare och då kanske det är aktuellt för oss att åka. Det är inte beroende av antalet barn utan snarare av tid.

   Radera
 3. Jag själv tycker det känns mer meningsfullt och konkret byta däck själv jämfört med sitta på ett själsdödande jobb motsvarande tid.

  För mig tog det ca 1,5tim att byta däck i helgen och jag kombinerade både nytta, meningsfullt och träning i ett. Men alla är vi olika såklart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med Bagarn. Sparad krona är sparad krona. För mig tar det en timme att byta däcken på vår bil på garageuppfarten hemma. Lika lång tid som det skulle ta mig att åka ToR till ett 'däckbytarställe' en knapp mil bort för att få däcken bytta, då jag även måste lyfta in däcken i vår bil och köra dit dem då jag inte skulle drömma om att betala för att de ska förvaras när jag har plats för dem i garaget, vilket jag definitivt är för snål för... - så tidsmässigt är det ingen tidsvinst. Jag sparar även in bensinpengar på att slippa åka till däckbytarstället så därmed således fördel garageuppfart jmft 'däckbytarstället' kostnadsmässigt med. Sedan byter jag däcken på helgen, vilket gör att det inte uppstår någon förlorad arbetstid utan kan ist likställas med en timmes mindre TV-tittande eller surfande på nätet. Man kan givetvis även prissätta sin TV-tittartid med, men så militant är inte mitt liv ännu :-). Hälsar Lars D

   Radera
  2. Jag förutsätter att ni båda har lyckats reflektera om varför ni känner att det är ett bra val för er medan det kanske framgick i texten ovan att jag har andra förutsättningar som gör att jag väljer annorlunda?

   Jag vill nog faktiskt påstå att man måste nyansera bilden en aning mer än "sparad krona är sparad krona". Jag kan välja att svältande leva mitt liv under en gran för att spara massor av pengar men jag gör val hela tiden för att göra mitt liv NU så bekvämt som möjligt samtidigt som jag sparar inför framtiden.

   För att svara bagaren - mitt nuvarande jobb är inte själsdödande och de inkomstbringande sidogiggen jag har är inte heller särdeles betungande.
   Utöver det bekräftar du min tidsberäkning. 1,5 h på att byta däck och lika lång tid för att tvätta bilen är tid man aldrig får igen.

   Jag har inget garage att stå i, det mesta av min utrustning har jag gjort mig av med, jag byter effektiv tid mot effektiv tid (eftersom jag inte ser på TV), jag har ingen egen förvaringsyta för däcken osv.

   Att ni väljer att göra det själv påverkar inte logiken bakom mitt val. För mig är mitt val fortfarande det mest effektiva jag kan resonera mig fram till både kostnadsmässigt och tidsmässigt givet mina förutsättningar.

   Radera
  3. Hej igen!
   Inga konstigheter alls utan jag ville främst reflektera lite tillsammans med dig/er, då jag tycker frågeställningen är jätteintressant.
   Respekterar ditt och andra perspektiv och val ni gör till fullo.
   Hälsar Lars D

   Radera
  4. Jag ville mest belysa att de olika förutsättningarna förmodligen är grunden till de olika besluten.

   Till den förra lägenheten hade vi ca 30 kvm förrådsutrymme. Jag förvarade mina däck själv då :-) Nu har jag någonstans mellan 4-6 kvm förråd så nu låter jag någon annan förvara dem.

   Lite så...
   Ha det gött

   Radera
 4. Resonerar man sådär om massor av småsaker, då blir det tillslut stora utgifter mot bakgrund av vårt lands sjuka arbetsgivaravgifter.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
 5. Vi sparar 1000 kr om året på att byta och tvätta däcken själv. Förvaring har vi massvis av i garaget. Då kan jag dessutom ge hjulhuset en rejäl tvätt vilket ofta behövs.

  Har du redan börjat bada i sjön/havet eller har ni pool? Låter riktigt skönt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen

   Det var ju det där med garageplats då. För mig är alternativen att hyra in mig någon annan stans eller låta den här firmans helhetslösning ta hand om det.

   Vi badade inte tillsammans. Vi har en badbalja för dottern som hon får plaska i. Hon är inte särdeles förtjust i gemensamma bad av någon sort ännu men det kommer säkert.

   Radera
 6. Hej,
  Intressanta tankar och jämförelser.
  Jag har kanske en liten vinkling på det hela, kunskap är också frihet.
  Nämligen att kunna göra valet att göra det själv eller att låta någon annan göra det för en summa pengar.
  Nu tvivlar jag inte en sekund på att du kunnat byta däcken och tvätta bilen själv men det finns ju en hel del annat som skulle kunna passa in i resonemanget. Måla huset, rama in en tavla, bygga en altan eller byta en blöja osv osv ….
  Med det menar jag att i dessa tider blir vi allt mer specialiserade och får på så sätt en allt smalare kunskapsbas. Jag menar dessutom att om man besitter breda kunskaper så kan man också använda dessa till att hjälpa släkt, barn och vänner.
  Allt man lär sig under livet har också stort värde för den framtida friheten.
  För visst är det alltid roligt att lära sig något nytt :-)

  Vänliga Hälsningar
  /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rille

   Jag är helt överens med dig om att kunskap är en stor del i frihetsaspekten. Jag har med det i min långsiktiga plan när det kommer till min dotter. Jag skall försöka lära henne alla dessa skills som jag fick av mina föräldrar och några jag har utvecklat själv.

   Att vara tvingad att låta någon annan hjälpa en är en begränsning i friheten men, som i exemplet ovan, när man fritt kan välja är det givetvis en annan sak. En av anledningarna till att jag vill byta till mig mer frihet och att jag kan känna mig komfortabel i att göra det är att jag kan en hel del saker och med ökad frihet i tid erbjuds jag möjlighet att använda de kunskaperna som just nu förtvinar.

   Tack för en god vinkling. Det är alltid värt att försöka se alla frågor ur ett bredare perspektiv.

   Radera
 7. Pengar är tid och tid är pengar. Tiden är dessutom olika mycket värd beroende på när på dygnet/i veckan/ under året man mäter. Du får en timlön på jobbet, men om du skulle välja (eller beordras) att jobba över en kväll så får du oftast mer per timme. Om denna övertid dessutom är på en helg så blir det ännu mer, och är det en av de utpekade storhelgsdagarna (till exempel påskdagen) så tycker de flesta arbetsgivare att din tid är värd massor.
  Så att bara säga "min tid är värd XX för så mycket får jag när jag jobbar" tycker jag är fel. Min fritid är värd mycket mer! Och därför så blir kostnaden för att låta någon annan göra något tråkigt (som för vissa kan vara att byta däck) mycket liten jämfört med att behöva lägga ner den tiden själv.
  Hoppas du hänger med i mitt resonemang.

  Den riktigt klurige kan ju göra som Tom Sawyer (buskillen i Mark Twains romaner, om nån nu minns dem). Han skulle måla ett staket, det var urtrist, men han skulle få en liten peng för det. På nåt vis blev traktens andra buskillar nyfikna och ville prova också. Det fick de inte för Tom. Till slut började de köpslå med honom om hur mycket de kunde tänka sig att betala för att få måla staketet. Och Tom gav med sig efter ett tag. Resultatet: Staketet blev målat, Tom fick betalt av någon för att måla det, han fick också betalt av några andra för att de skulle få göra jobbet.
  Undrar om nån vill betala mig för att få byta däck å min bil?

  Hälsningar Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe. Jag som tyckte jag var nära den ultimata dealen när jag betalade en hundring för att få däcken bytta. Att få betalt för det hade givetvis varit bättre.

   Jag gillar ditt resonemang om tidsvärdet. Det är en väldigt viktig poäng att göra. Jag hade inte tänkt på det perspektivet. Fritiden är helt klart mer värd än annan tid även om jag misstänker att det till stor del handlar om att fritid är en ändlig resurs jämfört med arbetstid som verkar vara en oändlig börda.

   Radera