lördag 27 april 2019

Panerad halloumi med ugnsbakad sötpotatis, granatäpple och baba ganoush

Det ni. Visst låter det gott?

Jag satt och spånade en lördagsförmiddag på vad jag skulle laga för middag. Jag hade inget kött hemma men det hade nu varit ganska lätt att fixa men jag ville se om jag kunde fixa en lyxig helgmiddag utan kött.

Google is your friend.

Bild: Coop.se
Jag har inte hittat ett recept för hela den här rätten men det mesta finns här. Coop har ett recept på kokospanerad halloumi med rostad sötpotatis och granatäpplesalsa. Baba ganoush hittar du recept på här.

Så... Vad kan man då göra åt de här recepten?

Ingenting. Ibland är det värt pengarna att bara köra på.

Jag tycker dock att de är lite mesiga på kryddorna. Se till att det smakar ordentligt och salta mer om det behövs. Utöver det kan du ju vara medveten om att gör du baba ganoush på tre hela auberginer kommer du ha aubergineröra i flera månader så gör en rimligare sats om det bara är du och de närmaste 35 vännerna...

Men vad går då det här kalaset på?

Helt billigt är det inte. En halloumi går lös på en dryg tjuga och sötpotatis kostar ca 25 kr/kg. Granatäpple är dyrt som guld och inte ens aubergine kan man köpa för mindre än 20 kr/kg även om man promenerar in i en "no go-zon" och köper den under disk.

Med det sagt räknade jag ut att en portion av det här borde kunna produceras för väl under en 50-lapp och då har du en middag som jag ändå skulle vilja hävda, kan mäta sig med en okej restaurangmiddag. Det enda som gör den här rätten hipster är osten och en trevlig bit ryggbiff går självt lös på den där 50-lappen även om det givetvis kan vara värt det ibland det också men våga testa det här.

För alla er anonyma gnällspikar därute som inte tycker att en ekonomiblogg skall ha recept bland inläggen.

Visste ni att skillnaden mellan att bjuda din partner på en halvsunkig kvarterskrog, en plankstek a la 1976 och ett glas chateau de piss vilket ger en slutnota runt en femhundring, och ovanstående middag tillsammans med en skaplig rioja, är 300 kr. Dessa 300 kronorna kan man nog spara in varje månad och gör man det i 30 år har man skakat fram en dryg halvmiljon.

DET är anledningen till att jag skriver om mat.

Att laga mat själv är roligt och givande. Man vet vad man får, man kan variera, man kan överraska, man kan bjuda hem, man kan underhålla. Allt till en bråkdel av priset och oftast med mycket bättre slutresultat än om man gått på krogen och käkat.

Börja laga mat

6 kommentarer:

 1. Alltså... Vilken helt underbar rubrik! Jag måste nog testa receptet i veckan...

  SvaraRadera
 2. Spännande recept! Aldrig provat att laga baba ganoush själv. Granatäpple har jag ätit nere på kontinenten färskt så har lite svårt för de produkter man kan få tag i hemmavid som oftast har sämre kvalitet för högre pris. Tycker ofta halloumi är lite dyrt och meckigt så ingen ingrediens jag brukar använda hemma men intressant att få nya idéer. Idag blir det potatis- och linssoppa. Garanterat under tio kronor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här var ju tänkt som ett recept som kunde vara lite motsatsen till det absolut billigaste man kunde hitta på för att visa att det går att göra billig mat trots att man lyxar till det lite.

   Men oavsett är det trevligt att kunna komma med idéer :-)

   Radera
 3. Jag tycker att många av dina recept verkar goda. Fortsätt så!

  Jag testar just nu lite olika ostar som är ämnade att vara den billiga varianten på Halloumi. Då kan det vara intressant att panera som för att få lite annan smak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Jarno

   Berätta gärna när du har testat några olika så att vi får höra vad du kommit fram till i dina experiment.

   Lycka till

   Radera