lördag 6 april 2019

Sötpotatiscurry med russin och koriander

Nu har vi käkat primärt vegetariskt i ett par månader och jag förväntar mig att isbjörnarna mår mycket bättre nu än förut. En sak jag funderar över är hur mycket nettoeffekt det blir gällande växthusgaser för visst skapas mindre sådana från jord till bord men produktionen av gaser ökar exponentiellt efter konsumtionen så till den milda grad att jag misstänker att den naturgas som produceras hemma hos familjen AvL förmodligen skulle kunna förse hela bostadsrättsföreningen med energi.

Jaja... Någon nytta gör det säkert. Smalare har jag i alla fall inte blivit ännu men det kan ju ha att göra med träningen också.

För ett tag sedan frågade jag er om hjälp med recept och ett av de jag fick var nedanståendeSötpotatiscurry med russin och koriander

Sötpotatis och purjolök, färsk koriander och kokosmjölk. Det är inte nödvändigtvis de billigaste vegetariska ingredienserna vi hittar i den här curryn men okej.

Jag och hustrun är inte stormförtjusta i koriander så den 30-lappen skippade vi. Jag tog också vanliga russin istället för gula eftersom vi alltid har vanliga russin hemma. Mandeln orkade jag inte heller bry mig om och vi använde kycklingbuljong istället för grönsaksbuljong men annars höll jag mig ganska väl till receptet.

Och resultatet? Jag lyckades skapa en lite kletigare anrättning än den som syns på bilden där potatisen blev lite mosigare men generellt tyckte jag det var en trevlig rätt. Det kommer inte bli basfödan i hushållet men när det är säsong på de ingående råvarorna kan det mycket väl hända att vi lagar en laddning till för det var gott. Riktigt gott.

Jag räknade som hastigast ut att vi landade på ett par ören mer än 10 kr/portion så inte havregrynspris men inte alls så dyrt jag hade trott men med tanke på att jag med enkelhet kan leva mitt vanliga köttätarliv för 10 kr/portion är det här inget jag hoppar högt över men för att jag skall överleva som vegetarian är jag tvungen att vara lite mer äventyrlig än jag annars skulle vara.

På det hela taget en bra rätt väl värd att prova.


4 kommentarer:

 1. Kul att läsa. Jag provade ditt förra vegetariska recept, men det var inget som föll oss i smaken. Men man kan ju alltid prova lite nytt ivartfall. Jag har själv börjat med betydligt mer grönsaker och frukt till maten i allmänhet (dvs typ mer tallriksmodell än köttmodell), och jag kan konstatera att det ger effekter på vikten i kombination med motion. Men, i början var det mindre mättnadskänsla, så man får passa sig så man inte kompensationsäter typ godis istället.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alltid kombinationen av utgifter och inkomster som har störst effekt. Om några veckor tänker jag skriva om en grönsakswok jag gjorde häromdagen och den tror jag kanske kan falla i smaken. Den är inte särdeles speciell utan kan nog passa de flesta om man bara gör små justeringar efter eget tycke och smak.

   Radera
 2. Roligt att ni testade receptet! Min lokala matbutik hade 15 procents rabatt på sötpotatis tidigare i veckan så kommer laga den själv också nästa vecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-) Jag testar gärna. Jag ville ju ha idéer och dina idéer var tveklöst de lättaste att testa så jag jobbar mig igenom dem. Nästa vecka berättar jag vad jag gjorde med den sötpotatis jag inte använde till det här receptet :-)

   Radera