torsdag 4 april 2019

Klipper mig en gång i veckan för 1 kr per gång

För lite drygt tre år sedan köpte jag en ny hårtrimmer. Jag skrev till och med ett par inlägg om det för det var tydligen en diskussion just då gällande konsumtion och vad som var sparsamhet och vad som var att snåla.

Jag skiter faktiskt i vad andra gör med sina pengar men jag sprider gärna vad jag gör i förhoppning att det ger någon annan möjlighet att spara ihop till den där drömmen de har. Just när det kommer till frisyrer verkar hår vara en av de saker som folk är extremt medvetna om. Mycket av självkänslan och bekvämligheten verkar sitta i håret och det är väl därför det säljs så oerhört mycket hårprodukter, färgning och det finns ju en hel industri med människor som tjänar pengar på att göra hår kortare.För mig slutade håret på huvudet vara en fråga någon gång mellan åldern 20-25 år. Jag började tappa håret i sena tonåren men det dröjde ytterligare några år innan jag var så tunnhårig att det enda rätta var att välja en frisyr som när jag var ung var förbehållen människor med en taskig människosyn.

Det här att kunna klippa sig med polermaskin är ganska bekvämt men det blir lite tråkigt i längden och det växer faktiskt fortfarande ut lite ludd över öronen så en trimmer är ganska bra att ha.

Jag har nu haft min biltematrimmer i drygt tre år. Typ 170 veckor. Trimmern kostade 199 kr och jag använder den minst en gång i veckan. Jag är således snart nere på 1 kr per frisering och då ingår barberartjänster i priset.

Jag räknar med att det skulle kosta mig minst 200 kr i veckan att gå till en frisör och få det gjort. Och jag vet folk som gör det. Kanske inte varje vecka men i alla fall två gånger i månaden. Grabbar som vill putsa lite och kanske få mustaschen trimmad och då går de inte till snubben som tar 200 kr per gång.

som jag ser det sparar jag alltså lågt räknat 800 kr i månaden på frisyren men även om man jämför med en grabb som bara klipper sig var annan månad blir det 1200 kr/år.

Betänk nu att det här har varit min situation i 15 år.

De sparade frisyrpengarna hade kunnat bjuda mig och hustrun på en hygglig semestervecka eller två i ett långt varmare land än Sverige.

Poängen?

Jag får ofta höra att man måste få lov att unna sig. Man måste få leva lite, få sätta lite guldkant på livet osv. Välj vilken tradig gammal klyscha du vill. Det är bara en ursäkt för folk som är dåliga på att hålla i stålarna.

För det handlar inte om att snåla. Det handlar om att bygga ett liv där du är glad och nöjd utan att det sprutar pengar mellan fingrarna på dig.

Min frisyr har inget med sparande att göra men det är ett exempel på alternativ. Jag hade kunnat välja att fortsätta gå till frisör vilket många tunnhåriga män i min omgivning gjort. Jag hade kunnat skaffa peruk. Det finns massor av spännande sätt man kan spendera pengar på någonting som i grund och botten inte längre finns. Eller så tar man bort det på det mest ekonomiska och tidseffektiva sätt som går och sparar samtidigt tusentals kronor varje år.


1 kommentar:

  1. Jag har med kört med egen rakapparat ca 15 år. Med ränta på ränta på den besparingen så blir det rätt mycket :)
    Mvh investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera