fredag 25 november 2016

Black Friday

Jag gillar fredagar. Jag gillar till och med fredagar mer än måndagar vilket annars är en riktigt bra dag i veckan eftersom det är starten på någonting nytt.


Bild: telegraph.co.uk


Den här fredagen har två positiva egenskaper och en negativ. Den negativa är att det är rejäl köphets i hela samhället och det skapar negativ stämning på så många plan. Exempelvis är det idag som alla de utan pengar känner sig hetsade att handla och det kan leda till riktigt tråkiga beslut så jag vägrar vara med på resan. Idag handlar jag inte en pinal. Inte en krona kommer gå ut från mitt konto idag i konsumtionssyfte.

De två positiva egenskaperna med dagen är större och bättre. Dels erbjuder Avanza gratis courtage på amerikanska aktier vilket jag kommer utnyttja till att sälja av mitt lilla innehav i HCP och mitt nya innehav i QCP vilket är en spinoff från HCP. Jag är rejält överviktad i fastigheter redan som det är och jag har upptäckt att när jag ökar i amerikansk fastighetssektor väljer jag Realty income eller OHI före HCP och det säger mig att jag egentligen inte borde äga HCP längre. Säljer jag idag kommer det bli en investering som landar runt nollan över året men det gör mig inte så mycket för det är viktigare att genomföra de förändringar man tänkt när det börjar bli dags.

Pengarna jag får loss kommer jag köpa Diageo för. Jag skrev om dem för en tid sedan men jag har inte haft kapital nog att öka ännu så idag är ett bra läge då jag anser att aktien faktiskt är billig på de här nivåerna och det finns en hygglig uppsida.

Viktigast av alla positiva egenskaper just den här fredagen har är att hustrun kommer tillbaka efter en veckas utbildning i huvudstaden. Jag vet att det är lite fånigt men jag kan klart och tydligt konstatera att jag inte är fullständig utan henne och en vecka utan det sällskapet är en riktigt trist vecka så idag blir det lite extra kärlek vilket också är en anledning till att konsumtionsnivån kommer bli låg. Jag åker hem och lagar en god middag och fokuserar på umgänge istället för shopping.

Hur hanterar du Black Friday?


Bildkälla: telegraph.co.uk

8 kommentarer:

 1. Jag hanterar svarta fredagen som dig: vägrar köpa NÅGOT alls. Nåja en aktie eller två kan det bli men inget annars. Jag tycker inte om när omvärlden försöker styra mig att handla på en särskild dag. Det finns inget jag saknar så mycket att jag inte kan köpa det dagarna efter nyår till bättre pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag resonerar som så att det är inte konsumtion att köpa aktier. Det är investerande och det är skillnad. Jag kommer heller inte agera på ett sätt jag inte redan planerat och personligen har jag sett fram mot courtagefritt för det gör att jag kan göra dessa tre-fem transaktioner vilka jag förmodligen hade avhållit mig från annars men vilka jag egentligen vill.

   Givetvis är detta också påverkan men det är ändå inte riktigt samma sak tycker jag.

   Radera
 2. Synd att amerikanska börsen steg med lika mycket som man tjänar på courtagefri handel. Kommer försöka öka med någon enstaka aktie i mina amerikanska innehav.

  Tycker generellt att amerikanska aktier fortfarande är dyra eftersom dollar är så stark mot kronan just nu. Att utnyttja tillfället att öka med högst en tusenlapp per aktie i innehav på riktigt lång sikt passar kampanjen däremot bra till. Tycker annars att man behöver köpa så stora poster på grund av courtaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick tummen ur att skyffla runt lite i mina innehav och det är jag nöjd med. Annars gillar jag Pengaregns filosofi att på lång sikt spelar det ingen roll så det är bara att köpa, vilket han då gör i väldigt små poster oavsett courtaget. Men annars håller jag egentligen med dig. 3000 kr utländskt får väl ses som minimum egentligen.

   Radera
 3. Då är vi två som har ökat på i världens största sprittillverkare idag, trevligt!

  Själv har jag varit utan min respektive i flera månader på grund av att jag bor utomlands för tillfället. Jag kan informera om att några månader inte är sååå mycket jobbigare än en vecka, åtminstone för min del. Det är första tiden som det konstant märks en skillnad, en aktiv känsla av tomhet. Efter en vecka eller två så har sinnet börjat vänja sig. Hur som helst, trevligt att hon är hemma igen och hoppas att utbildningen i huvudstaden har varit givande!

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Personligen hoppas jag att jag slipper få reda på att det inte är särdeles mycket jobbigare vecka 15 än det är vecka 1 men det kanske jag är ensam om... :-)

   Det längsta vi har varit ifrån varandra de senaste åtta åren är nog ungefär en vecka så vi har vant oss vid varandra nu tror jag... Men nu är hon hemma och hon hälsar att hon haft en mycket trevlig och givande tid i 08-land

   Radera
 4. Bra att du påpekade att courtagefritt även gäller när man säljer aktier :) Något som jag oftast glömmer. Tänker enbart "idag är det gratis, kanske ska passa på att fylla på i något?"

  SvaraRadera