torsdag 10 november 2016

Spara 8,5 miljoner på en halvtimme

Rubriken är en riktig Aftonbladetrubrik men syftet är att få er att hicka till lite. Jag skall förklara hur jag tänker men grunden är att man lägger grunden för sina miljoner på en halvtimmes arbete och sedan låter man tiden och ränta-på-ränta effekten göra sitt.


Bild: Pixabay.com

Häromdagen skrev jag om att jag sparat in en slant på bilförsäkringen. Givetvis hade jag kunnat spara ännu mer om jag inte hade bil eller valde att köra med endast trafikförsäkring eller liknande men jag har räknat på min bil och konstaterar att jag i dagsläget betalar en knapp tusenlapp per månad för bilen och lägger man till kapitalkostnaden beräknat på bilens livslängd i vår ägo till dags dato kostar bilen straxt över 1500 kr per månad. Jag har inget månadskort på kollektivtrafiken vilket skulle vara en kostnad om 600 kr och lite oförsiktigt innebär detta att jag lägger 900 kr i månaden för bekvämligheten att ha bil så länge den här bilen håller. Det är det värt för mig.

Vad jag inte tycker är en värd investering är att betala mer än nödvändigt för saker och därför förhandlade jag ned min bilförsäkring och jag byter däcken själv.

Förhandla avtal

Jag har ganska låga kostnader rent allmänt och redan från början. Inga lån förutom på portföljen och jag har ingen TV som kostar pengar men jag nyttjar telefon och bredband och jag behöver också el och alla dessa tjänster är förhandlingsbara till en viss nivå.

Inspirerad av bilförsäkringsbesparingen valde jag att ta tag i mitt liv och kika på de andra delarna och konstaterade snabbt att Com Hem smyghöjt mitt bredband alldeles för många gånger på sistone och nu ville de ha 259kr/månad för 100/10 fiber. Jag har möjlighet att få bredbandslösning från ganska många företag och hittade en kampanj som kostar 74 kr/mån de första sex månaderna och därefter 147 kr. En besparing på 112 kr/mån om vi jämför ordinarie pris.

Telefonräkningen gick att hantera den också. Vi hade tidigare ett familjeabonnemang som kostade 677 kr/mån men nu kunde vi befria oss från detta och konstaterade då att våra behov kunde fyllas för 248 kr/mån med tillräcklig surf och fria samtal/sms. En besparing på 429 kr.

När jag ändå var i farten kollade jag elen också och med hjälp av en jämförelsesajt som exempelvis Compricer tar det 2-3 minuter att jämföra och byta leverantör. Sagt och gjort. Jag bytte och kommer spara ungefär 65 kr/mån på elen under det kommande året. Då skall man vara medveten om att jag förbrukar mellan 110-130 kWh/mån så det finns inga hysteriska summor att spara hur man än gör.

Besparing

Totalt har jag således sparat 114 kr på bilförsäkringen och inklusive ovan nämnda besparingar har mina "förhandlingar" inneburit att jag sänker mina månadskostnader med ungefär 720 kr. Jag har inte gjort någonting som kommer försämra min livskvalitet för alla tjänster jag bytt till motsvarar de jag haft eller haft ambitionen att få. Telefonabonnemanget hade förändrats under min tid som kund så det innehöll saker jag inte behövde längre men eftersom jag bara bytte bort saker jag inte ville ha så påverkar nedgraderingen mig inte negativt.

Jag tar hjälp av min favoritkalkylator för att visualisera vad 720 kronor i månaden kan innebära. Jag utgår från att OMXSPI har avkastat i genomsnitt 11 % om året de senaste 30 åren och att det eventuellt kan vara möjligt att lösa det även i framtiden. Jag har 30 år kvar till pensionen men som en extra bonus har jag petat med en bild över vad man kan skapa om man börjar när man är 18 år istället för 35 år.

30 år - z2036.blogspot.se

30 år som sparhorisont skulle kunna ge en portfölj på 1,6 miljoner kronor vilket är smått makalöst om man betänker att det tog ungefär 30 minuter att skapa förutsättningarna för att nå dit. Om vi ger det hela lite extra tid i grytan då?

47 år z2036.blogspot.se
Det blir lite skillnad. Med 47 år kan de där 30 minuterna i arbetsinsats innebära att du kan gå i pension med en portfölj värd 8,5 miljoner kronor. Jag kan tycka att det är värt en halvtimme att generera en mindre förmögenhet att förgylla sin pension med.

Det finns ingen anledning att betala för mycket för samma sak. Spring nu iväg och sänk dina månadskostnader så att du också kan bli miljonär nästan utan ansträngning.

Lycka tillBildkälla: pixabay.com och z2036.blogspot.se

4 kommentarer:

 1. Wow. Häftigt!

  Detta motiverar verkligen att då och då se över sina fasta kostnader.

  Tack!

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att kunna inspirera och motivera.

   Livet är ju givetvis inte riktigt så här linjärt men att med små medel kunna göra stor skillnad är ganska trevligt för oavsett om man får massor av avkastning eller inte så är ju 720 kr extra i månaden ändå en trevlig slant extra.

   Radera
 2. Härligt när man lyckas sänka sina kostnader. Får man fråga vilket internetbolag som erbjöd dig så bra pris? Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får fråga och jag kommer svara men först vill jag å det bestämdaste föreslå att du håller dig långt ifrån bolaget för pris är inte allt. De har en fruktansvärt underbemannad kundtjänst och ett sätt att hantera sina kunder som inte alltid är särdeles behagligt vilket jag tyvärr fått uppleva. Därför kan jag inte rekommendera bolaget som tjänsteleverantör även om det är billigt och jag kommer förmodligen byta när den initiala rabatten löper ut.

   Jag valde Universal Telecom och jag hoppas ärligt talat att min erfarenhet är unik men jag får känslan av att den inte är det.

   Radera