lördag 12 november 2016

Veckans recept: Ćevapčići med limeyoghurt och vitlöksbröd

Vi hade gäster förra helgen och jag hade ingen riktig koll på vad jag skulle bjuda på men jag var sugen på vitlök och därifrån spårade det ut.

Lite som en associationslek spårade min hjärna ur och först var det vitlök jag tänkte på. Jag ville äta någonting med vitlök och därefter tog associationerna mig vidare till en gammal reklam med en kvinna som försöker uttala ćevapčići (jag har förövrigt hittat mängder av olika stavningar efter en kommentar från Sigge T bestämde jag för den här). Efter det blev det en sväng över till 80-talets vitlöksbröd vilket ju hade varit gott men skall man ha vitlöksbröd så behövs någonting krispigt och fräscht för att bryta av så en sallad måste till. Avslutningsvis landade jag i en sketch av Henrik Dorsin där han som Svennebanan kontemplerar vikten av bearnaise men istället får han hummus vilket han kallar talibanbea. Jag sträcker mig inte riktigt så långt men samtidigt konstaterar jag att hustrun inte är överdrivet förtjust i hummus så det fick bli någonting annat. Tur nog var limen riktigt billig så där fanns svaret.

Ćevapčići


Bild: femme.se
Receptet för ćevapčići är bra så kör på det. Jag använde ett ägg och lite ströbröd för att fylla ut och jag använde aningen mindre vitlök men det är en smaksak. Vitlöksbröd och sallad är inte särdeles svårt att lösa och skulle du behöva hjälp är det bara en googling bort. Jag använde billiga "bake off" baguetter från Willys för att hålla nere kostnaderna men hade jag hunnit hade jag bakat själv eftersom det givetvis blir ännu billigare.

Limeyoghurt är helt enkelt limesaft och yoghurt men skulle man vilja kan man också riva ned lite limeskal och det kan vara gott ned lite socker och en nypa salt för att balansera såsen lite.

Och där var måltiden klar. Jag skulle gissa mig till att det hade varit gott med kikärtsbiffar kryddade som ćevapčići men jag har inte provat så vill du experimentera får du gärna berätta hur det blev.

Ekonomi


 En utav de dyrare rätterna jag presenterat här på bloggen men då skall man beakta att den här typen av måltid går fortfarande att köpa på en grekisk taverna eller liknande och sist jag var på ett sådant ställe och kunde skaka fram grekiska kebaber med rostade rotfrukter och lite tzatziki gick kalaset lös på runt 150 kr/portion om man inte räknar med drycken.

Vi var fyra som åt vilket i teorin innebär att vi sparade 540 kr. Om vi dessutom inkluderar ett par flaskor vin och några avecer blir besparingen en annan. Vi valde vin som kostade runt en hundring och de flesta restauranger jag arbetat på multiplicerar inköpspriset med fyra till fem och vi brukade ta 14-25 kr/cl sprit vilket i teorin innebär att vi sparade ungefär 800 kr på vin och två till tre hundra till på avecerna vilket summerar till 1600 kr lågt räknat.

Det är nu inte varje helg jag gör den typen av utflykter men jag känner personer som äter och dricker ute 2-4 ggr per månad (jag känner de som äter ute oftare än så men de tillhör en mycket exklusiv skara så jag kommer räkna på 2 ggr per månad för att hålla det till en relativ rimlighet i normalinkomsttagarens liv och vardag.


z2036.blogspot.se

De flesta jag känner som hanterar sin ekonomi på ovan beskrivna sätt är i min ålder eller yngre så 30 år kvar till pensionen känns mer än rimligt och även om jag kan förstå önskan att leva lite i nuet tycker jag att det är vad jag gör och ändå förväntar jag mig att ha en portfölj som är värd 7 miljoner mer pga att jag inte ränner ner dörrarna på den lokala kvarterskrogen i tid och otid.

Du gör som du vill men jag väljer lycka genom att bjuda hem mina vänner istället för att träffa dem på krogen och då får jag dels en god måltid för ett billigare pris och dessutom slipper jag skrika för att prata med de runt bordet för jag får nämligen välja själv hur hög musik jag spelar i mitt eget vardagsrum.

Smaklig måltid.


Bildkälla: femme.se, att välja lycka, z2036.blogspot.se
5 kommentarer:

 1. Kul iom att jag uppvuxen på ćevapčići :) (rätt stavning). Om du byter ut första I:et i din stavning till ett E istället, så ser det kanske lite mer rätt ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där var en så snygg stavning så oavsett om det är den genuint rätta eller inte så väljer jag den. Tack. Jag rättar.

   Radera
 2. Receptet ser hur gott ut som helst! men var i hela friden får du tag i köttfärs för 39 kr/kg??

  Tack för en bra blogg!

  mvh malmöiten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Malmöiten

   Receptet är gott och kan klart rekommenderas. Tack själv för uppmärksamheten :-)

   På både Willys och på Coop Forum som är de butiker jag oftast besöker hittar jag regelbundet nötfärs eller blandfärs för 39 kr/kg men det är oftare 49 kr/kg om sanningen ska fram men när det är billigt fyller jag frysen.

   Radera