lördag 17 november 2018

Vad spelar riset för roll

Gudarna skall veta att jag inte är någon ingredienssnobb. Jag köper billigt fläskkött, de billigaste konserverna och jag äter efter det som är billigt; inte det som skall vara i dagens recept.

Men...

Det finns några saker man behöver ta med sig när man gör så.


Fundera på hur en risgrynsgröt skulle bli om du använder jasminris istället för rundkornigt grötris. Varför säger alla att man skall ha ett speciellt ris när man gör risotto?

Jag har för all del aldrig försökt tillaga ovanstående risrätter på jasminris eller basmatiris men låt mig gissa lite här. Det borde gå att koka gröt på jasminris för det riset borde reda mjölken och skapa en hyggligt krämig gröt men riset kan inte suga åt sig lika mycket vätska, konsistensen kan inte bli densamma och man riskerar att få en smet istället för en gröt.

När det kommer till risotto behöver man ett speciellt ris för att riset skall kunna suga åt sig mer vätska, mer smak och fortfarande ha en konsistens, en tuggig kärna.

Som en äkta sparfantast kan man konstatera att de flesta kan leva ett helt liv utan att äta risgrynsgröt eller risotto och då behöver man sällan fundera i de här banorna men även den som vill äta ris till sin currykyckling behöver fundera lite. Basmatiriset är oftast billigare än jasminris men det du får då är ett ris där varje riskorn är separerade. Jasminriset klibbar ihop.

Summa summarum

Ibland finns det anledning att köpa rätt saker. Ibland spelar kvaliteten roll och ibland kan det vara värt några kronor extra för den perfekta måltiden.


11 kommentarer:

 1. En "risig" omskrivning av att det är skillnad på värde och pris?

  Med vänlig hälsning
  Thz

  SvaraRadera
 2. Jag har gjort risgrynsgröt på icke grötris då jag inte kunde hitta något grötris i det landet jag var i och kan intyga att det blir inte lika bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Emil

   Skönt att veta att min kvalificerade gissning höll.

   Tack

   Radera
 3. Kan meddela att grötris funkar precis lika bra till risotto som ett dyrt arborioris!

  SvaraRadera
 4. Du har inte kastat om prisen på Jasmin kontra Basmati nu? Där jag köper ris (Willys) kan jag få Jasmin för 13 kr/kg medan billigaste Basmati kostar 22 kr/kg, samma märke.

  ~Frilosofen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har nog rätt. Jag tänkte på Willys långkorniga parboiled. Det brukar vara det billigaste men det är också riktigt trist...

   Radera
 5. Vi har alltid tre sorters ris hemma.
  * Jasmin för sydasiatiska och svenska rätter
  * Basmati för indiska och mellanösternrätter
  * Rundkornigt för japanska, koreanska, spanska och italienska rätter

  Håller med kommentaren ovan att det funkar bra med grötris eller valfritt rundkornigt ris.
  Brukar alltid köpa större förpackningar (5-20kg) för då kommer man ner till 10kr/kg oavsett sort.
  Mår dåligt bara jag ser parboiled ris men jag förmodar att det skulle man kunna få för ännu lägre pris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är om inte grötris är säsongsvara för jag letade som en tokig efter grötris i somras men då fanns det inte i någon butik jag gick till men nu finns det överallt.

   Tack för tipsen.

   Radera
 6. Köp aldrig ”sushi-ris”! Där fungar grötris HUR bra som helst.
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Morsan

   Tack för tipset. Hustrun tycker inte om sushi så det blir inte så mycket sånt i det här hushållet.

   Radera