torsdag 15 november 2018

Ditt fel? Mitt problem?

Det är alltid spännande att fundera över hur saker och ting fungerar. Jag slås nämligen ganska ofta av hur mina medmänniskor tenderar att hantera sin vardag. Jag gör själv samma misstag ganska ofta men jag försöker tänka efter innan jag gör dumheter.

Anledningen till att jag alls kan reflektera över detta är för att min hustru myntade ett uttryck för några år sedan och detta ekar ofta i huvudet på mig.

- "Det spelar ingen roll vems fel det är. Det som är viktigt är vems problem det är."


Låt mig förklara.

Föreställ dig den näst intill science fictionlika situationen av att vara ute och promenera på stan och du ser en välfriserad, strumplös man bun på väg mot ett övergångsställe. Personen i fråga har näsan fastklistrad vid mobilskärmen och det enda som råkar passera mellan öronen är fågelkvitter, doften av skäggolja och vilken dressingsmak han skall välja till kvällens högrevsburgare.

Han går rakt ut i vägen utan ett ögonblicks eftertanke eftersom lagen säger att bilar måste stanna för honom om han går på ett obevakat övergångsställe.

Den stressade bilisten missade den här välkamouflerade hipstertofflan för att det är stressigt att köra i centrala stan, ungarna i bilen skriker, solen är på väg att gå ned och gångtrafikanten gjorde en skarp vänstersväng och gav bilisten 0,23 sekunders förvarning gällande sina intentioner.

Bilisten kommer förmodligen bli indragen i en rättstvist för vårdslöshet i trafik eller grovt vållande till kroppsskada. Bilisten kommer ha själsliga sår för resten av livet och det är till och med möjligt att det är bilistens fel att det skedde en olycka.

Men vems problem är det?

Det spelar inte särdeles stor roll vems fel det är. Det viktiga är vems problem det är.


Det finns mängder av den här typen av vardagssituationer runtomkring oss hela tiden.

Ni vet den där luckan mellan lastbilen och bilen framför? Det är inte en lucka skapad för att du skall kunna blixtra in framför lastbilen när du vill köra om lastbilen för att du tycker att det går för långsamt. Oavsett om luckan är jättestor eller inte.

Luckan är till för att lastbilen skall hinna stanna om det händer något och vet du vad?

Lastbilen hinner inte stanna om du fyller luckan. Det är inte ens sannolikt att chauffören ser dig när du smyger in din blankpolerade 400-hästars penisförlängare framför honom. Det enda han kommer hinna lägga märke till när den lilla röda Toyotan fyra bilar längre fram tvärnitar är att din tupé studsar av hans vindruta.

Det kan vara lastbilschaufförens fel att din bil är 3,5 m kortare nu än den var för tre sekunder sedan men vems problem är det?

Det spelar inte särdeles stor roll vems fel det är. Det viktiga är vems problem det är.

Det behöver inte vara så himla dramatiskt heller. Du sitter där hemma, själv för första gången på mycket länge och bestämmer dig för att köpa dig en tredagars inloggning på din favoritporrsida några minuter efter att du rensade mailens skräppost. Det hade fastnat ett meddelande från miljönlotteriet som berättade att du hade vunnit 4500 kr och det enda du behövde göra var att klicka på länken. 

Eftersom du regelbundet spelar och inte kan hålla koll på allt är det ju bara naturligt att det var ett legitimt mail och det var ju bara synd att det hade fastnat i spamfiltret.

När hustrun kommer hem en vecka senare efter besöket hos sin syster börjar ni fundera på vem det är som köpt saker i Vietnamn för 37000 kr på ditt kreditkort. Givetvis ringer du banken för det är ju givetvis deras fel att de har låtit transaktionerna gå igenom.

Det är till och med sannolikt att du får dina pengar tillbaka men det tar tre månader, du blir tvungen att förklara för banken och din hustru att det faktiskt är du som köpt nätporr och som en liten extra bonus står du utan bankkort i en och en halv månad eftersom ni var tvungna att spärra de gamla korten och Postnord lyckades slarva bort de nya korten tre gånger i rad.

Det spelar inte särdeles stor roll vems fel det är. Det viktiga är vems problem det är.

Vad spelar det här inlägget för roll egentligen?

Jag hoppas det får någon att tänka efter så att vi förhoppningsvis kan minska antalet tragiska trafikolyckor men det jag verkligen önskar är att folk skulle stanna upp i några sekunder för att reflektera lite över situationen. Det finns ganska många situationer där man kan undvika stress och aggression, frustration och ilska om man funderar över vad som kan hända istället för att kräva sin rätt i varje givet ögonblick.

Jag försöker i alla fall oftast fundera över vems problem det är oavsett rätt eller fel men jag misslyckas i den här övningen nästan dagligdags och då börjar jag ändå bli något av en mästare på att upprepa repliken

Det spelar inte särdeles stor roll vems fel det är. Det viktiga är vems problem det är.

Ha en underbar dag.

6 kommentarer:

 1. Gillar ditt tankesätt.

  Mer problemlösning, mindre skyll på alla andra! Känns väldigt aktuellt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det är viktigt med rätt fokus 😀

   Radera
 2. Underbara formuleringar haha!!

  SvaraRadera
 3. Det finns nog ingen hipster med ett uns av självaktning som skulle ha dressing på en högrevsburgare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-) jo då men det måste vara Blue cheese, tryffel, BBQ eller ramslök.

   Radera