torsdag 29 november 2018

Attlas Copco och utdelningen

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Jag har killgissat hur Atlas Copco kommer att hantera utdelningen nästa år och jag har hela tiden hoppats på att man skulle ignorera utskiftningen av Epiroc och ge några procent extra jämfört med årets utdelning. Det skulle innebära att vi kanske skulle kunna få 7 kr jämnt. Då höjer man "bara" drygt 2 % men i verkligheten höjer man ganska brutalt eftersom en stor del av bolaget inte finns kvar längre.

Bildkälla: Epiroc.com


För ett tag sedan läste jag en kort notis från bolagets kapitalmarknadsdag gällande utdelningen. Där poängterar man noga att man inte önskar sänka utdelningen men att man måste beakta utskiftningen av Epiroc vilket gör ungefär 2 kr på utdelningen.

Det skulle innebära att man i grund får 5,84 kr och med en höjning på 8 % kommer man upp i 6,30 kr/aktie.

Jag skulle gissa mig till att man klarar av att leverera en vinst per aktie på mellan 12 och 13 kr vilket skulle ge en utdelningsandel på de där 50 % man strävar efter.

Det här är spekulationer från min sida. Jag förstår och respekterar ett beslut att ta hänsyn till utskiftningen av gruvdelen till hundra procent även om jag tycker att det är lite tråkigt. Om jag får rätt i denna min senaste av gissningar handlas aktien med en förväntad direktavkastning på 3,2 % och ett p/e på innevarande års vinst på straxt över 15.

Det är ganska aptitliga nivåer men det är priset för toppvinster i slutet av en högkonjunktur. Skulle vinsterna sjunka kommer p/e att öka snabbt och då kommer aktiepriset att backa.

Med det sagt så har jag nyligen köpt en handfull aktier till för jag tror långsiktigt på bolaget och jag har både ett direktägande och indirekt via Investor.

Vad tror du om utdelningen om du får gissa?


2 kommentarer:

 1. Killgissa, vad är det för nysvenska? Säger man så nu?
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Jag vet inte... Jag har hört det i poddar och på FB så jag gissar att kidsen säger så och jag försöker ju vara hipp och inne så att folk skall gilla mig :-)

   Radera