tisdag 6 november 2018

Månadsavstämning oktober

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Två månader in i det nya jobbet och jag måste erkänna att jag trivs i myndighetssverige. Det är väldigt stor skillnad att arbeta för en arbetsgivare som, på riktigt, erkänner andra värden än de ekonomiska. Skatteverket kräver att alla nyanställda går en utbildning där man bland annat får reda på att man har en serviceskyldighet som medarbetare. Det är inte antalet papper vi vänder som är det viktigaste. Vi skall vara tillgängliga, hjälpsamma och serviceinriktade. Vi skall ta hand om varandra och samhället. Det är ganska häftigt att arbeta så efter en halv livstid av någonting annat.

Bild: Pixabay.com

Ekonomi

Kulorna rullar in. Efter ett år av torka flödar rikedomarna och då kan man nyttja denna väldiga flodvåg av statliga pengar till att köpa framtida rikedom. Speciellt trevligt är det att sätta pengar i arbete nu när börsen har backat till samma nivå den stod i januari 2015.

Portföljutveckling

Jag har köpt massor. Jag har köpt Castellum, Swedol, Svolder, Investor, Swedbank, Klövern Preff, Nordea, XACT Högutdelande och förmodligen några till som jag glömt. Varför? För att alla kurser backat rejält. Det betyder väl att portföljutvecklingen är tveksamt inspirerande men jag har fått möjligheten att köpa massa nya aktier till bättre priser än för en månad sedan. Högre direktavkastning är mumma för en utdelningsinvesterare.

Totalt är det egenhopsnickrade AVL-indexet ner monstruösa -6,78 % (-0,46 %) under oktober och den relativt bra siffran beror mycket på en 3%-ig återhämtning i slutet. YTD är AvL-index nu nere på -1,68 % (5,50 %). Det kan svänga fort.

Portföljen har under oktober gått ganska mycket bättre än index. Jag försöker ju skapa en portfölj som inte svänger lika mycket som de index jag följer och det brukar innebära att jag inte hinner med upp när det går fort men det innebär också att det går långsammare ned vilket är skönt.

Portföljutvecklingen landar på -3,33 % (-0,72 %). YTD är portföljen fortfarande på plus med 6,78 % (10,45 %). Portföljen har fortfarande klarat av att leverera en positiv avkastning vilken jag är mer än nöjd med i dessa tider.

Vi försöker ju hålla portföljernas volatilitet lägre än börsens totala svängningar och det går ganska bra. Portföljens volatilitet ligger på 9,31 % (8,56 %) så även om det stigit lite är det fortfarande betydligt lägre än OMXSGIs volatilitet på 13,51 % (11,15 %).

Sparande

Det blev en okej sparmånad. Det fanns ganska mycket pengar men också ett uppdämt behov vilket gjorde att det inte blev så bra som man skulle kunna tro även om summorna i kronor och ören är betydligt bättre den här månaden än tidigare under året. Nästa månad blir eventuellt sämre eftersom jag varit mycket sjuk i höst men vi skall nog överleva.

Den här månaden sparade vi totalt 48,01 % (40,02 %). På helårsbasis har vi sparat totalt 52,27 % (52,94 %). Det ser onekligen ut som om vi kan tänkas klara 50 % i år vilket är makalöst eftersom målet är att spara 40 % och det målet trodde vi skulle vara svårt att nå med tanke på den låga inkomsten.

Utdelning

Det här har varit en helt okej utdelningsmånad. Utdelningarna täckte denna gång 21,21 % (9,86 %) av en genomsnittsmånads kostnader. Det är himla nära min del av bostaden och det är en behaglig insikt. När utdelningarna täcker boendet börjar det kännas tryggt.

Målsättningen att på helåret lyckas täcka 23 % av utgifterna med passiva inkomster var redan från början ett mycket utmanande mål och sådan våren kan jag se att det inte kommer gå att nå. Det är inte många månader kvar nu och jag skulle bli förvånad om vi når 21 % vilket var förra årets mål. En sak är dock roligt att reflektera över och det är att jag denna månad fick in den utdelning som petade årets utdelningar över förra årets i kronor och ören.

Portföljen har än så länge täckt 18,65 % (16,89 %) av ett genomsnittligt års kostnader.

En sak jag började med förra året var att jämföra årets utdelningsnivå med tidigare perioder och i grafform ser det ut som nedan.

Bild: AvL


Jag mottog 25,91 % mer pengar i utdelning den här månaden jämfört med samma månad 2017.

AVL-Portföljen

I oktober hände det en del i portföljen. Samtliga aktier i MQ såldes och istället köptes 1 Klöver preff, 4 Castellum och 9 Swedol B. Efter alla transaktioner ser kontot ut som nedan.


Bildkälla: Nordnet.se

I dagsläget är portföljen inkl likvider värd 16783 kr (insatta medel 16500 kr) vilket innebär att vi fått 283 kr (2023 kr) kr eller 4,7 % (12,64 %) i avkastning på 30 månader. Fortfarande på plus totalt och beräknar man avkastningen i relation till när kapitalet sattes in får man fram att vi fått 10,37 % avkastning vilket är resonabelt men inte bra.

Livskvalitet

Det har hunnits med lite kalas och middagar och jag har som en del av mitt arbete åkt runt i Västsverige och provat lunchrestauranger. Någon gång skall jag skriva ett inlägg om det. Jag är ju ganska förtjust i att testa restauranger och även om lunch inte är samma sak som middag så kan det ändå vara ganska trevligt.

Hälsa

Cyklandet till och från jobbet är det enda som håller valkarna i schack. För att orka med blir det många kladdkakor och vispad grädde är ju också gott. Det är min innerliga förhoppning att nästa år skall innehålla ett mindre antal arbetstimmar totalt sett för familjen vilket förhoppningsvis innebär en ökad grad av frihet. Möjlighet till återhämtning och sömn. Med lite tur kommer dotterns nyvunna vana att sova relativt ostört de flesta nätter också att fortsätta och med det hoppas jag att vi som familj skall ha energi nog att leva lite sundare. Tills dess lever jag på god mat, fet mat, socker och kaffe.

Summering

Det är lätt att hitta negativa aspekter av varje dag men det vi mår bra av och utvecklas av är att försöka finna ljusglimtarna. Under oktober har jag åter igen blivit påmind om livets förgänglighet och det är i dessa situationer jag är extra glad över att ha hälsan och må förhållandevis bra. Jag har allt jag önskar mig och för tillfället trivs jag riktigt bra på jobbet.

Ta hand om de som står er nära.

Bildkälla: pixabay.com och Nordnet.se

4 kommentarer:

 1. Kul att höra att det verkar finnas åtminstone en myndighet som fungerar som man kan förvänta sig givet det enorma skatteuttaget i Sverige.

  Men, just det ja, det är skatteindrivningen som funkar. Samtidigt som merparten av alla andra utgiftsområden spårat ur helt och hållet för stat och kommuner.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får väl hoppa runt mellan myndigheterna nu i några år och avlägga rapport :-)

   Radera
 2. Skatteverket är faktiskt den enda myndighet som jag haft kontakt med i Sverige som faktiskt verkar fokusera på service. Påpekade detta senast för en bekant igår. Tyvärr så har mina kontakter med FK och andra myndigheter både privat och i jobbet fungerat riktigt dåligt. Informationen brister och bemötandet är ibland långt ifrån bra. Mitt mål mot ekonomisk frihet handlar inte bara om att kunna välja huruvida jag vill arbeta eller inte utan även att kunna minimera min framtida kontakt med myndigheter. Skatteverket slipper man väl aldrig men resten vore det skönt att vara inte behöva förlita sig på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår din frustration och det är trist att det skall vara så.

   Jag hoppas att du når ditt mål och att även kontakten med Skatteverket skall kunna hållas minimal. Lycka till

   Radera