måndag 12 december 2016

En sån jädra ångest

Jag har nu spenderat ett par veckor med att rota igenom allt skräp jag samlat på mig de senaste årtiondena och kan nu konstatera att all skit jag en gång trodde att jag skulle ha användning för någon gång inte ens är värd ansträngningen det kräver att slänga det.


Bild: Freeimages.com

Jag har för all del lyckats sälja lite högtalare och en och annan liten pinal men det mesta har jag antingen fått konstatera att det inte åldrats lika försiktigt som dess ägare och en del har jag skänkt till välgörande ändamål.

Det är i de här lägena man ser skillnader i personligheter. Varje pinal som försvinner ur min ägo, oavsett skräpgrad, ger mig ett visst mått av ångest. Jag inser att jag aldrig kommer använda de här prylarna igen men det känns fortfarande jobbigt. Även de sakerna jag inte köpt själv utan ärvt eller fått. Det kan till och med vara hustruns grejer och ändå mår jag dåligt.

Hustrun däremot blir lite gladare för varje pryl hon inte längre behöver förvara. Hon samlar karmapoäng genom att lyckligt försöka fylla de där konteinrarna som står utställda överallt från olika hjälporganisationer och hon blir nästan lika lycklig av att få ge kommunens renhållningspersonal mer att göra.

Det har gått så långt att jag i dagsläget misstänker att summan av lycka i världen ändå har blivit större trots att jag drar ned medelvärdet en hel del men vi gör ju detta för att få en renare och mer enhetlig livsföring framgent så på något plan är till och med jag nöjd över våra ansträngningar. Men - skulle det vara så att du har nytta av fyra svarta högtalare som jag vill bli av med för ett par hundringar eller ett superfint skötbord för badkar som jag köpte innan jag visste att jag framgent inte skulle ha badkar så länge till så är det bara att säga till.

Oavsett vart den här känsloresan tar mig är jag glad att vi nu är en måndag närmare 2017 och ett nytt år fullt av spännande möjligheter.

Hur hanterar du rensning?

Bildkälla: freeimages.com

24 kommentarer:

 1. Haha samma som er låter det, men tvärtom....jag blir lycklig av att släng/ge/sälja för frugan däremot så sprutar det ångest ur ögonen så fort jag nämner att vi ska rensa. Skaver lite i förhållandet för närvarande då vi har en diskussion om förrådet....vi flyttade för två år sedan och vi har ett antal lådor/säckar som hängde med från gamla förrådet där de legat ett par år och nu bara legat i nya sen vi flytta in. Hur mycket behöver vi denna skit undrar jjag? Då blev det riktigt sura miner direkt.....får se om jag vinner denna diskussionen troligtvis inte som vanligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har resignerat inför det faktum att vi är två och att hustrun i det här fallet har rätt. Vi kommer inte ha plats i förrådet efter flytten utan måste sortera.

   Radera
 2. Jag känner samma ångest och ser därför till att sälja grejerna, för då blir det ingen separationsångest alls. Dessutom blir det ibland larvigt mycket pengar även för sånt jag själv skulle beteckna som ren skit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker som du men just nu konstaterar jag tre saker.

   1: Vår framtida förvaringsyta kommer bli en tredjedel så stor så vi måste göra oss av med prylar
   2: Tiden det skulle ta att försöka sälja sakerna gör att det blir en knappt mätbar timpeng.
   3: För att kunna sälja sakerna behöver man (som du skrev i våras har jag för mig) kunna välja sin tid och ha tålamod. Jag har inget av det i dagsläget och nu får jag inte ens sålt saker som borde kunna bringa pengar.

   Sen är jag ju givetvis inte korkad. Saker jag VET har ett relativt högt värde behåller jag men en icakasse blandade ljuskoppar har jag inte tid att engagera mig i även om det skulle kunna vara en 500-ing om man anstränger sig.

   Radera
  2. Jag kan ju inte veta vad just dina grejer är värda och hur lång tid det skulle ta att sälja, men jag bankade ut 50 grejer åt gången på Tradera, fick snabbt snurr på verksamheten och vissa grejer gav upp till en tusenlapp mer än det mesta jag hade kunna gissa. Det är helt enkelt vansinnigt svårt att föreställa sig hur mycket marknad det finns för gamla sopor.

   Radera
  3. :-)

   Hur lång tid tog det att fota och lägga upp dem, skriva beskrivning och sedan packa och skicka?

   Det finns säkert pengar i sakerna men jag har inte tid att engagera mig i dem.

   Sen var mycket faktiskt skit. Porslin som gått sönder för att det stått i en oisolerad vind eller mattor, kläder, väskor och prylar med plastdetaljer vilka blivit för gamla och därför gått sönder.

   Radera
  4. Det är där mängden saker påverkar. Att fota, annonsera, packa och skicka en sak tar tid, men har man många grejer blir tiden per annons mycket mindre. Annonstexter kan delvis kopieras och om femtio auktioner går ut samma dag kommer betalningarna komma under ett begränsat antal dagar.

   Men visst tar det tid och visst finns det skit som är helt osäljbar. Jag vet bara hur mycket jag sålt för (tiotusentals kronor jag annars inte sett röken av), ingen aning om timlön. Svårt att veta hur man ska räkna också. Jag promenerar och springer för motionens skull. Om jag tar med några paket tar det ingen extra tid (annars ska det slängas och det tar också tid). Och så la jag då och då 5-10 minuter datortid på att förbereda annonser. Svårt att veta vad jag annars gjort av den tiden - slösurfat ;-)?

   Radera
  5. Fast då är vi på ungefär samma våglängd men eftersom jag har en månad på mig att få flytten klar och i den perioden är det jul och nyår. Det hinns inte med. Igår sålde jag två, lite större prylar, och det tog totalt över tre timmar att få in 600 kr om man räknar med allt. Hade jag börjat i somras som jag borde hade det varit en sak men nu går det inte. Då är det bättre att jag jobbar tre timmar och spenderar 5 minuter med att slänga prylarna för att sedan få fokuserad tid på annat (för de där tre timmarna var ju dessutom utspridda över hela dagen.

   Och jag upplever också att det är bättre att sprida ut säljen något för att kunna få tag i lådor och förpackningsmaterial(om man inte vill köpa sånt)

   Men jag vet inte... Jag har spenderat ca 30 minuter på att slänga och skänka motsvarande 15 flyttkartonger av prylar som jag har råd att vara av med och jag kan inte ens föreställa mig hur mycket tid det skulle ta att bli av med. Mina 2-3 vakna timmar hemma varje dag kan inte spenderas på att sälja prylar för då kommer jag att gå sönder.

   Så summa sumarum är nog att jag hade aldrig skänkt/slängt det mesta av det här om jag hade startat i tid eller om jag kunde flytta med mig det men nu måste jag prioritera. Så jag får se det som att jag i våras och i somras slösurfade bort den potentiella inkomsten :-)

   Radera
 3. Härligt! Att rensa eller optimera är en skön känsla. Dels blir det mer kärlek till de prylar man har kvar samtidigt som någon annan kanske kan få glädje av det du inte använder.
  Att rensa och organisera sina materials ting har gjort mig mer minimalistisk i mitt sätt att tänka, vilket också har gjort mig till en smartare konsument.
  Måste tacka dig för en bra blogg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Christoffer för de positiva orden.

   Jag är bara i början av min resa mot Att Välja Lycka så jag är inte riktigt framme när det kommer att känna glädje över att bli av med prylar men däremot är jag mycket minimalistisk i min konsumtion så jag har inte som intention att byta ut någonting som nu försvinner.

   Och eftersom hustrun är överlycklig över att få hjälpa andra och för att städa så blir det här bra till slut.

   Radera
 4. ja det är ju en verkligen process och ju mer man optimerar ju lättare blir det....
  jag skrev själv en inlägg som är när besläktat med just detta... kika gärna in. Kanske finner du någon inspiration.=) breakingout.se

  SvaraRadera
 5. Micke: dina kommentarer är inspirerande! Hemma hos oss har vi ett överfyllt vindsförråd och ett likaledes överfyllt källarförråd, och jag har aldrig brytt mig om att försöka sälja grejer jag inte använder. Men nu när du beskriver det så, så kanske det ändå vore idé att försöka sig på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Allt är relativt och jag förstår dem som inte orkar/hinner, men Blocket kom 2010 fram till att snitthushållet hade 24000 kr orealiserat kapital i förråden. Med tanke på att jag (som är en dokumenterat snål jävel) sålt grejer för mer än det dubbla i mitt ensamhushåll tror jag att det är mycket lågt räknat.

   Radera
  2. En liten spamlänk som AVL får städa bort om han vill: Tillverka pengar av sopor

   Radera
  3. Jag tänker verkligen inte städa bort det :-) Det är ett jädrigt bra inlägg som förtjänar att läsas.

   Jag vill påpeka att med dagens avknoppning har jag ändå lyckats få väck prylar för lite drygt 5000 kr så jag är inte helt förtappad. Jag bara sållar :-)

   Men Micke, du är kung och jag är verkligen glad att du är här och kommenterar även om du skickar in mig i försvarsställning :-)

   Radera
  4. Kung, säger du. Sjuk i huvudet, skulle någon annan säga :-). 5000 är verkligen inte fy skam och att du ens reflekterar över att göra något vettigt (sälja eller skänka) av ditt förrådsöverskott visar rätt inställning. Kanske sållar du för mycket, kanske sållar jag för lite, kanske gör vi bägge rätt.

   Radera
 6. Jag skulle säga att vi båda gör rätt baserat på våra egna förutsättningar och många kommer bli glada över min flytt för jag lovar att det inte är mycket som går i soporna. Saker som kan användas skall användas.

  Men jag har faktiskt slängt en hel säck med gamla kläder som varit trasiga och där jag tänkt att jag skulle sy om det eller använda tyget för att lappa andra kläder m.m. Det har jag bestämt mig för att sålla bort för jag konstaterar att jag kommer få mer sånt. (och med slänga menar jag givetvis att jag gav säcken till H&M för textilåtervinning men det är så nära slänga man kan komma tänker jag :-) )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gjorde definitivt fel så tillvida att jag flyttade med tre ton skit, knölade in dem i källarförrådet, insåg att det var lögn i helvete att hitta något där och började först därefter sälja av. Mer för att hitta mina saker än för att tjäna pengar, men det visade sig bli en win/win.

   Radera
 7. Bra jobbat med försäljningarna AVL! Min bestämda uppfattning är att om du ska göra det du heter (välja lycka) är det en bra början att träna på att sälja grejer. Se det som terapi. Lite pengar blir det ju också ;).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Aktiepappa!

   Du har så rätt. Det här är ett steg i rätt riktning när det kommer till den personliga utvecklingen :-)

   Radera
 8. På samma sätt som när man flyttar kan man flytta allt själv, eller så kan man ta in kompisar för att hjälpa till, eller så anlitar man proffsen dvs man anlitar en flyttfirma.
  Samma sak gäller för att sälja dina överblivna saker: du kan göra det helt själv, eller om du har någon "dataungdom" i släkten som kan tänkas hjälpa till (dela tex 50/50 på intäkter efter att utgifterna dragits bort) eller så kan man använda sig av det som marknaden erbjuder: ett företag som hanterar allt kring säljandet: du skickar in prylar och de betalar ut pengar för sålda varor. Sellpy är ett sådant företag, men det finns fler. Googla så får du veta mera.
  Du hinner skicka iväg massor med prylar innan jul, ja antagligen alla? Sen ser du pengarna sättas in på ditt konto, med minimalt med arbetsinsats från din sida. Du kanske t.o.m kan få med din fru på det här tåget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här var ju ett enastående bra förslag. Jag har, mig veterligen, inga ungdomar i min omgivning som skulle vara intresserade men Sellpy och liknande tjänster hade jag helt missat så tack för tipset.

   Radera
 9. Jag har nu i ca ett års tid aktivt verkligen försökt slänga och/eller sälja prylar coh saker som inte används. DSe sista månaderna har jag bokfört in- och ut. Det svider att behöva fylla på i in-kolumnen... Mest är det jag som rensar, min man "vill" rensa, men kommer aldrig till skott liksom. Förr var det jag som ville behålla allt, nu är det tvärtom, och jag njuter av att rensa. Tyvärr orkar jag inte riktigt sälja så mycket och hålla reda på intressenter via blocket (säljer lite via lokal facebooksida), men borde göra en vända nu med slalomskidor, pjäxor och takräcke...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis som det har framförts i kommentarerna ovan så är bara steget att börja sortera värt mycket och du verkar ju ha kommit mycket längre men jag håller med om att det är tveksamt intressant att hålla kontakt med alla däcksparkande prutare på blocket.

   Radera