tisdag 13 december 2016

Aktieanalys Nobina

I förra veckan reflekterade jag över att aktiekursen i Nobina hade tagit lite stryk på sista tiden och att jag då valde att trycka på köpknappen både i den stora portföljen och i AVL-portföljen men med detta skall man också veta att de summor jag nu hanterat är mycket små även i huvudportföljen.


Nobina

Nobina är en av nordens största bussoperatörer och hanterar stora delar av kollektivtrafiken i Sverige och övriga norden. Per bokslutsdagen andra kvartalet hade man 3684 bussar i drift och anställde 9244 heltidstjänster. Koncernens börsvärde endast 4,6 miljarder och handlas på Stockholmsbörsens Mid Cap lista.

Nobina börsnoterades 2015 så börshistoriken är kort men bolaget har ju en ganska lång historik. Bolaget startades i bohuslänska Tanum 1911 och har sedan dess hetat ganska många saker men Swebus kanske många känner igen och det varumärket finns fortfarande kvar inom koncernen som bolagets expressbussverksamhet.

Nuvarande ledning har suttit sedan 2015 och har accelererat bolagets tillväxtresa och lönsamhet och man har lyckats riktigt bra.

Siffror

Nobina har lyckats riktigt väl i sin säljprocess de senaste åren och då skall man vara medveten om att kontrakten har en lägre lönsamhet i början men denna lönsamhet stärks allt eftersom tiden löper på varför vi i dagsläget ser en ganska låg lönsamhet på ungefär 3,6 % där målet är 4,5 % vilket jag tror att man kan nå under en mer begränsad tillväxt men jag ser inga problem i att bolaget växer, speciellt inte så länge man faktiskt tjänar pengar på sista raden.

Nobina har ett brutet räkenskapsår vilket innebär att deras andra kvartal är juni-augusti och nu den 20 december förväntar vi oss Q3 rapporten men tills dess får ni hålla tillgodo med Q2 siffror och 2015/2016.

Första halvåret har man ökat omsättningen med 9,9 % jämfört med samma period föregående år och rörelseresultatet ligger på 263 miljoner vilket är 8,2% bättre än föregående års siffror justerat för börsintroduktionen. Resultat före skatt blir då 193 milj vilket är hela 25,2 % bättre än sist. Det ger ett resultat per aktie som ligger på 1,68 kr och på god väg mot ett helårsresultat på 3,2-3,3 kr vilket även Per Eriksson på Placera tror kommer inträffa i sin analys.

Man bör ha i åtanke att bolaget har en rejäl skuldsida i balansräkningen eftersom man leasar sina bussar och därför har en nettoskuld/EBITDA på 3,6. Det gör bolaget ganska räntekänsligt men min tro är att räntan på bolagets kontrakt inte kommer att utsättas för någon exponentiell ökning inom den närmaste framtiden och även med ett par procents höjning finns det vinster kvar på sista raden och då har man inte tagit med att det finns vissa möjligheter skjuta över kostnaderna mot slutkund.

Aktieägarersättning

Med en ROE på en bra bit över 20 % de senaste åren och en  utdelningspolicy som gör gällande att ungefär 75 % av resultatet före skatt kommer delas ut så kan man nästan förvänta sig att avkastningen i aktien kan bli god på sikt. Förra året delades det ut 2,60 kr/aktie vilket då motsvarade 7,3 % och kan vi hoppas på att det mesta av resultatförbättringen går vidare till oss aktieägare skulle vi kunna hoppas på en utdelning motsvarande 3,15-3,25 kr/aktie till våren vilket med en aktiekurs på 53 kr ger en direktavkastning på 5,9-6,1 % ungefär och det är inte fy skam.

Framtiden

Sett till den långa kontraktsportföljen och med vilken takt den växer skulle jag säga att framtiden ser god ut. Om räntan håller sig låg i några år till kan de kommande årens avkastning vara riktigt hög och jag tror att marknaden nu har gått före räntan en gnutta och straffat kursen lite mycket i tron att räntan skall öka varför jag tror att nu är ett så gott läge som något att gå in i aktien.

I fredags handlades aktien till p/e på 18 vilket kanske kan tyckas högt för någonting så trist som ett bussbolag men med en marknadsledande position och en tillväxttakt på över 10% om året tillsammans med goda utsikter till fortsatt internationell spridning kommer det gå fort för bolaget att växa i den värderingen och inom bara något år eller två kommer dessa 53 kr/aktie att vara ett kap.

Vad tror du om Nobina?


Bildkälla: nobina.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar