onsdag 21 december 2016

Rapportreaktionen på Nobina är ett mysterium

Det blir mycket Nobina nu men jag kände att jag var tvungen att reflektera över den delårsrapport som kom igår och som fick marknaden att handla ned aktien 7 %.

När jag läser rapporten tycker jag att det ser ut som om alla stjärnor står i linje och att bolaget ångar på för fulla maskiner. Den här rapporten var finfin och bekräftade bara, i mitt tycke, den bild vi fick av bolaget förra rapporten. Bolaget växer så det knakar under hygglig lönsamhet och både översta- och understa raden växer på ett behagligt sätt vilket gör att jag förväntar mig ett rejält lönelyft nästa år gällande bolagets utdelning.

Till detta kommer att bolaget redan fixat en efterträdare till den avgående VDn. Magnus Rosén har lång erfarenhet från service och från börsbolag så det här blir nog bra. Aktien handlas till p/e 17 vilket inte är billigt men jag bedömer att bolaget kommer växa i den kostymen riktigt snabbt och det enda orosmolnet skulle vara snabbt stigande räntor vilket jag bedömer som osannolikt och även om vi ser räntehöjningar borde Nobina ha tagit viss höjd för dessa i sina kalkyler.

Den enda förklaringen jag kan se till gårdagens kursras är dagens nyhet att Carnegie sänker sin rekommendation från Köp till Behåll varför gårdagens säljtryck borde orsakats av deras kunder vilka säkert fick informationen tidigare än oss andra. För mig innebär det att jag är ett tack skyldig Carnegie för jag har nu shoppat upp det lilla som var kvar från förra lönen till en kurs lägre än den jag ökade på förra gången.

På en kurs runt 51 kr är min gissning att vi kommer se en direktavkastning runt 6-6,5 % till våren och det är inte fy skam.

Är du av en annan åsikt gällande rapportreaktionen?Bildkälla: nobina.se


10 kommentarer:

 1. Äger inte aktien, men känner igen reaktionen under årens lopp i andra aktier. Är du långsiktigt och tror på aktien så är det bara att sitta lungt i båten, så vänder det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att vara långsiktig är lite av min grej så för min del är svängningarna bara möjligheter.

   Radera
 2. Hej,

  titta lite på siffrorna. Inkomsten minskar, kassaflödet minskar, RoE minskar katastrofalt...hur menar du att det ser bra ut? Jag har sålt hela innehavet i bolaget (vilket var en mycket liten post för all del)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eventuellt tittar du på ett annat bolag än jag för bussbolaget Nobina (INTE köksleverantören Nobia) som jag tittar på har YoY ökat topline 7,5% och rörelseresultatet med 115 %. Kassaflödet har ökat med 95 % så om vi tittar på samma bolag tycker jag nog att du kanske är lite väl hård mot bolaget och kanske kräver lite för mycket av dem.

   Givetvis kan man ifrågasätta det rullande 12 månaders men dels är det inte helt jämförbart på det viset och dels får man ta med andra saker som nettobelåning, soliditet och nya kontrakts påverkan för att kunna bedöma de siffrorna på ett bra sätt.

   Så min fråga blir: pratar vi om samma bolag? För gör vi det hade det varit mycket intressant att få ta del av dina tankar, lite mer utförligt.

   Radera
 3. Ser att kursraset kan bero på att Carnegie rekar en lägre riktkurs. Hälsar Lars D

  SvaraRadera
 4. Svårbegripligt ja. Reksänkningen kan säkert ha spelat roll. Kursen gick lite jojo dagarna innan rapport också. Bara någon dag innan var den upp typ 5% också så vitt jag kunde se utan särskild anledning. Jag läser precis som du rapporten som att det går bra med uppstart av nya kontrakt och att operativt funkar allting som det ska. Räknar med minst 3,10 men kanske upp mot 3,40 till sommaren så det ger en yield om minst 6% till dagens stängningskurs. Min Nobina position är full, annars hade jag nog ökat lite på den här som jag kan se det, omotiverade nedgången. Gav 50 så det känns ändå rätt ok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej JB

   Jag har inte lyckats få upp mitt GAV till 50 ännu men jag jobbar på det. Jag tror att ditt utdelningsspann är korrekt och jag delar din bedömning där.

   Radera
 5. Den har ju gått otroligt starkt i år och det fanns nog en hel del som ville ta hem vinst. De utnyttjade rapportdagen då det brukar finnas volym. Det ser man rätt ofta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man gör ju det men för mig är en nedgång på -7 % omotiverat och jag tänker ju hålla bolaget länge så jag passar på att köpa. Speciellt som Q2 rapporten fick aktien att dra typ +20 %. Nu tycker jag att jag har lyckats komma in på en hygglig prisnivå med en hygglig position. Började lite för försiktigt.

   Radera