lördag 1 december 2018

Månadsavstämning november - Köpt ABB och Svolder

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Det börjar lacka mot jul. Ganska vansinnigt faktiskt. Jag tycker inte det var längesedan man inte funderade en sekund på hur varmt man skulle klä sig och nu får man kolla väderleksrapporten varje dag för att räkna ut vilket transportsätt man skall använda för att ta sig till jobbet.

I höstrusket vabbas det friskt och näsorna rinner konstant i vårt hushåll så någon träning är det inte tal om men vi mår ganska bra ändå. Det enda som är lite ångestframkallande är att herr AvL snart skall behöva köpa julklappar till sin hustru. Vad ger man en kvinna som inte vill ha någonting och inte behöver någonting?

Bild: Pixabay.com

Ekonomi

Det blev en ganska mager månad när all vabb och egen sjukdom räknades bort men jag fick fortfarande in nära dubbelt så mycket som jag fick när jag tog ut som mest föräldrapeng så det går bra nu. Dessutom har portföljen visat vad den går för och det ger lite självförtroende.

Portföljutveckling

Jag har fyllt på lite i Investor och ABB och så har jag ökat lite i fonderna XACT högutdelande och XACT Sverige men annars har det varit ganska lugnt. Jag behöver lägga undan 50.000 kr för en företagsstart i början av nästa år och jag tycker det är bekvämare att låta månadssparandet lösa likviden än att ta från andra ställen.

Totalt är det egenhopsnickrade AVL-indexet ner  -2,50 % (-6,78 %) under november så det luktar årsavslutning på negativt territorium här. YTD är AvL-index nu nere på -4,17 % (-1,68 %). Från tvåsiffrigt plus till ganska mycket minus på ett par månader.

Portföljen har under november fortsatt gå bättre än index. Det är trevligt att se att omfördelningarna betalar sig. Sen skall man inte sticka under stol med att mycket av alphan är hänförlig till ett fåtal bolag där bland annat det pyttelilla Slottsviken klättrade nära 25 % på en positiv nyhet. Det hjälper till en del.

Portföljutvecklingen landar på +0,54 % (-3,33 %). YTD är portföljen fint på plus med 7,36 % (6,78 %). Det är fortfarande en bit ifrån de 12-15 % jag drömmer om årligen men jag klagar inte så länge jag överpresterar index.

Vi försöker också hålla portföljernas volatilitet lägre än börsens totala svängningar och det går ganska bra. Portföljens volatilitet ligger på 10,13 % (9,31 %) så även om det stigit lite är det fortfarande betydligt lägre än OMXSGIs volatilitet på 14,02 % (13,51 %). Högre avkastning till lägre risk är bra.

Sparande

Jag vet inte riktigt om jag skall ta med att jag lägger undan pengar för att ha ett aktiekapital i ett nystartat bolag. Det blir ju mer som ett målsparande när man vill ha en ny cykel och det tar jag ju inte med här. Till syvende och sist valde jag att inte inkludera dessa pengar vilket gör att sparkvoten den här månaden var mager.

Den här månaden sparade vi totalt 44,21 % (48,01 %). På helårsbasis har vi sparat totalt 51,82 % (52,27 %). Målet är 40 % i år och det kommer vi krossa vilket känns skönt.

Utdelning

Ytterligare en skaplig utdelningsmånad. Det är bara ett par månader om året som är relativt usla men även de månaderna hade jag nog kunnat äta mig mätt om jag inte hade andra medel. Utdelningarna täckte denna gång 14,38 % (21,21 %) av en genomsnittsmånads kostnader. Maträkningen är täckt den här månaden.

Målsättningen att på helåret lyckas täcka 23 % av utgifterna med passiva inkomster var redan från början ett mycket utmanande mål och sådan våren kan jag se att det inte kommer gå att nå. Det är inte många kronor kvar som skall in på kontot nu och jag skulle bli förvånad om vi når 21 % vilket var förra årets mål (och som inte riktigt nåddes). Anledningen är, som jag berättat tidigare, att jag minskat andelen högutdelare och osäkra preffar samt betalat av lån istället för att nyinvestera. Allt för att sänka risken i portföljen för den händelse att det skulle bli mer turbulent på börsen.

Portföljen har än så länge täckt 19,85 % (18,65 %) av ett genomsnittligt års kostnader.

En sak jag började med förra året var att jämföra årets utdelningsnivå med tidigare perioder och i grafform ser det ut som nedan.

Bild: AvL


Jag mottog 34,82 % mindre pengar i utdelning den här månaden jämfört med samma månad 2017 och det är nästan uteslutande för att jag inte längre äger SAS Preferensaktie. Trots detta kan jag nu skryta med att jag tagit emot drygt 8 % mer utdelningar i år än förra året.

AVL-Portföljen

November var åter igen en lugn månad i AvL-portföljen. Det köptes 6 aktier i Svolder för 90 kr/st vilket blev 541 kr totalt. Jag insåg nu att den här portföljen har börjat betala courtage vilket gör att jag får fundera lite mer på vad jag gör framöver. Efter alla transaktioner ser kontot ut som nedan.


Bildkälla: Nordnet.se

I dagsläget är portföljen inkl likvider värd 17286 kr (insatta medel 17000 kr) vilket innebär att vi fått 286 kr (283 kr) kr eller 1,7 % (4,7 %) i avkastning på 31 månader. Fortfarande på plus totalt och beräknar man avkastningen i relation till när kapitalet sattes in får man fram att vi fått 10,48 % avkastning vilket är resonabelt men inte bra.

Livskvalitet

Återigen har vi varit sjuka mycket. Jag har vabbat två veckor i november och även om det är gött att vara hemma är det mindre mysigt att inte sova på nätterna för att man har en ledsen dotter som behöver ens uppmärksamhet.

Trots detta har vi försökt ta hand om varandra lite mer nu när hösten träder in. Det har blivit ett lite mer engagerat firande av vår tioårsdag och de vuxna i familjen har gjort så mycket vi kunnat för att värna varandra den här månaden.

Hälsa

Det finns ett enkelt talesätt - "Det är aldrig för sent att ge upp".

Jag lever. Jag har ont i ganska många delar av kroppen för att jag inte tränar. Jag är trött, fet och orkeslös men nu handlar det mest om att klara av varje enskild dag och när våren kommer hoppas vi att dottern är mindre sjuk så att föräldrarna får sova mer och med det borde mer ork till motion följa.

Den som lever får se.

Summering

Jämfört med många har vi det oerhört bra och det är det man får fokusera på när man knappt orkar hålla ögonen öppna efter kl 20.30 den där lördagen när man för en gångs skull vågade bjuda hem vänner på middag.

Om några månader är det nya jobb, nya utmaningar och förhoppningsvis färre förkylningar.

Ta hand om varandra i höstmörkret.


//Siffrorna inom parenteserna beskriver situationen föregående månad förutom när det gäller utdelningarna då de beskriver nivån för samma månad året innan.//


Bildkälla: pixabay.com, AvL och Nordnet.se

6 kommentarer:

 1. Angående julklappar går det ju alltid att köpa förbrukningsvaror, té, choklad, badprodukter eller vad hon gillar? Hoppas hälsan blir bättre snart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipsen minimalistspararen. Jag hittade en sak hon ville ha och sen får det nog bli någonting sådant.

   Radera
 2. Känner igen mig i beskrivningen trött, fet och orkeslös. Att vara småbarnsförälder är inte lätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Det är tungt men de säger ju att det skall bli bättre så vi får hålla tummarna för det

   Radera
 3. Usch vad jobbigt att höra kring hälsan, november/december tenderar att vara tuffa månader. Kriga på och var trygg i förvissningen om att imorrn är en ny dag! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack planen.

   Det är ju inga svåra sjukdomar så det är bara jag som gnäller men jag räknade på min närvaro på jobbet häromdagen och konstaterade att jag varit frånvarande drygt 25 % i höst och då har ju jag gått när jag varit sjuk. Det är drygt

   Radera