söndag 6 november 2016

Veckobrev 44

Höstlovsveckan är avklarad och för mig innebar det lika mycket jobb som vanligt och en förvånansvärt svag börsvecka. OMXS30 är ned över 3.5 % på en vecka och S&P-500 är ned för nionde dagen i rad. Det senare är ganska enormt för tydligen är det 36 år sedan sist. Men med en artikel från Marketwatch i ryggen hoppas jag att detta egentligen är goda nyheter och att vi det närmaste året kommer få se en tokig rusning uppåt på börserna. . . . . . Eller så går det ned och då kan man köpa billigare aktier.


Bild: Pixabay.com

Jag finner mig själv återkomma till detta hela tiden. Jag måste hela tiden påminna mig själv om vad som är "bra" och vad som är "dåligt" och i en utdelningsinriktad investeringsfilosofi är få saker dåliga men om något så är det ju att aktierna blir dyrare rent multipelmässigt eftersom det innebär att mina sparpengar räcker till färre aktier.

Det är också konstigt hur vi reagerar. För mig kommer det automatiskt och jag gissar att de flesta fungerar liknande eftersom forskare har döpt ett psykologiskt fenomen till anchoring. Jag ser en nedgång på marknaden negativt eftersom jag har vant mig vid nya nivåer och jag ser ju att jag förlorar pengar och jag ser att jag riskerar att bli tvungen att redovisa en månad med minussiffror i portföljen. Detta är fullständiga galenskaper.

En nedgång kan vara bra

En korrektion kan vara toppen för det mesta av uppgångarna i år har drivits av multipelexpansion, i alla fall i min portfölj. Aktierna har blivit dyrare helt enkelt.

Rent psykologiskt kan det också vara bra med en korrektion, speciellt om det går fort. I februari och i juni handlades OMXS30 till nivåer runt 1240 vilket är närmare 12 % lägre än dagens nivå trots att indexet backat nära 5 % från toppen för ett par veckor sedan. Under februari och juni handlade jag aktier som en tokig. Varje dag skrek portföljen att den inte orkade mer, den var mätt, men jag fortsatte trycka i den härliga nya aktier och fetare blev portföljen trots en riktigt brant nedgång. Det var förövrigt under perioder då herr AvL fortfarande tappade i vikt. Undrar om dessa två är korrelerade?

För min det skulle det vara mentalt svårt att hantera en börsnedgång på 15-30 % även om jag är, och har så varit länge, förberedd på det. Det är inte jobbigt för att pengarna rinner ur händerna eller för att jag skulle få svårt att klara mig ekonomiskt utan för att det är jobbigt med röda siffror i portföljen. Helt och fullt dumma psykologiska, kortsiktiga hjärnspöken helt enkelt.

Påminner mig själv

Jag påminner min själv nästan varje dag, främst i tider av nedgång, att långsiktighet är det som gäller och att jag borde bli glad över möjligheterna att köpa fler aktier till ett lägre pris. Att också ha gjort sönder säljknappen är ett stort plus.

Nu har jag inte gjort sönder någon säljknapp rent fysiskt men i mina investeringsregler finns en som är tydligare än de flesta och det är att jag inte säljer. Att sälja en aktie skall kräva en förändring av bolaget som är så stor och fundamental att det inte kommer att återgå till det "normala" inom överskådlig framtid. En sådan förändring kräver också att jag har satt mig in i den och verkligen förstår förändringen och om jag efter allt det känner att jag inte längre har samma övertygelse gällande bolaget längre; ja då får jag sälja. Att marknaden gungar för att Trump kräks ur sig ny dynga det är inte anledning nog för att sälja en enda aktie och det har räddat mig många gånger för jag återkommer alltid dit.

Vad spelar det för roll att marknaden går ned? Pengarna ligger ju ändå där i sin varma, trygga lilla portfölj och förökar sig och ger man det bara lite tid kommer de att bli fler.

Var glad och lycklig, fokusera på positiva saker istället för negativa, sluta kör som biltjuvar och handla fler aktier när de blir billigare så blir världen en aningen bättre plats. Åtminstone för dig och de dina.

Nästa vecka är det val i USA och allt kan hända. Håll kanonerna redo för nu kör vi.

Lycka till


Bildkälla: pixabay.com5 kommentarer:

 1. Jag ser faktiskt nedgången som positivt eftersom det innebär att jag kan köpa mina vanliga aktier billigare och eftersom valfrossan i liten utsträckning lär påverka de företagens framtida utdelning.

  Hoppas till och med att det minskar med ytterligare 3-5 procent före valet. Så småningom kommer räntehöjningen i USA och den prisas ju till del också in i flera aktier, vilket förklarar varför annars stabila fastighetsaktier plötsligt sjunkit i kurs.

  I lägen som dessa är jag glad att jag har gjort upp en köpstrategi på förhand där jag har om inte helt strikta så i alla fall tydliga ramar för när jag ska öka och med ungefär hur många aktier. Det enda som är viktigt är att samtidigt vara noga med att kolla så att inget i företagets verksamhet nämnvärt förändras. Just nu är det mest irriterande att kurserna fortfarande ligger en krona eller två över mina nästa köpsignaler.

  PS. inspirerad av ditt inlägg om ditt sparkvotsrekord förra helgen testade jag nu att pressa mina utgifter ytterligare. Klarade matkostnader under 250 kronor denna veckan (och då har jag ändå unnat mig någon påse godis och bulle som kan klassas som onödig utgift, 200 kronor vore teoretiskt möjligt). Utgifterna är för höga i november p.g.a. restskatt och en kontokortsräkning som släpar efter med investeringar men klarar jag matkostnader under tusenlappen någon månad framöver kan jag nog också klara ditt sparkvotsrekord. Fortsättning följer. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. 250 kr på en vecka... DET är imponerande. Bra jobbat...

   jag har skrivit ett inlägg om justerade investeringsregler som kommer i nästa vecka. Jag behöver lite extra klarhet och struktur precis som du beskriver. I övrigt håller jag ju med dig. Billigare aktier ger ökad rikedom i framtiden så det blir nog bra det här.

   Radera
 2. Jag har tagit bort säljknappen på Avanzas hemsida. Finns inget bra med en säljknapp i detta skedet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Har du faktiskt lyckats ta bort den eller är det en mental blockering liksom den jag har :-)

   Radera
 3. Vi får se möjligheten med att köpa billigt som en fördel om det rasar!

  /Aktieflickvännen

  SvaraRadera